Den čokoládového mousse
Národní den
Nemusíte se bát, čokoládový mousse není žádná myš, nýbrž lahodný čokoládový dezert, který si právě dnes 3. dubna můžete bez výčitek vychutnat a oslavit tak národní den čokoládové pěny. K jeho přípravě nám stačí jen čokoláda a šlehačka.
Čokoládový mousse [můs], neboli pěna, je sladký dezert, který má svůj původ ve Francii, kde se objevil až v druhé polovině 19. století. Připravuje se v různých příchutích jako je vanilková, karamelová, kokosová, nebo ovocná, nicméně čokoládová pěna patří stále k nejoblíbenějším. Pěna je to proto, že obsahuje bublinky vzduchu, které tento dezert dělají lehkým, jemným a nadýchaným. Výborně se proto hodí v letních dnech, nebo když nás "honí" chuť na něco hříšně dobrého. Běžně si ji můžeme vychutnat v cukrárnách a kavárnách, nebo si ji snadno připravit doma.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat domácí čokoládovou pěnu
Nejjednodušší příprava je jen z čokolády a smetany ke šlehání. Pro výraznou čokoládovou chuť používáme hořkou čokoládu a to přibližně 100 g, kterou rozpustíme ve vodní lázni. Poté částečně vyšleháme 250 ml smetany a zašleháme do ní za stálého míchání čokoládu. Podle chuti můžeme i přisladit. Směs nalijeme do misek nebo pohárů a dáme ztuhnout do chladničky.
Další možností přípravy je z 6 vajec a 200 g hořké čokolády, kterou rozpustíme s trochou vody. Následně vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a žloutky vmícháme do lehce vychladlé rozpuštěné čokolády. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků a dáme do chladničky ztuhnout alespoň na 2-3 hodiny. Pěna je nejchutnější vychlazená se šlehačkou a ovocem.