Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

květen
15

Den čokoládových pecek


Den čokoládových pecek
Zdroj: Towfiqu barbhuiya, Unsplash

Národní den

15. května je den, kdy je třeba si pochutnat na čokoládě. Čokoláda ve formě drobných kousků je ideální na pečení, vaření i mlsání. Jaké existují varianty čokoládových pecek a co je nejlepší si z nich dnes upéct? Poradíme vám.

 

Čokoláda je směs kakaa, tuku, mléka a cukru. Historii čokolády začali psát Mayové a Aztékové již před 3000 lety ve Střední Americe. Na začátku 16. století ji do rodné země přivezli španělští cestovatelé ve formě kakaa a poté se rozšířila mezi bohaté Evropany i do Severní Ameriky. Bavíme se však celou dobu o čokoládě tekuté, která se sladila medem a posléze cukrem, jinak byla velmi hořká. Až v roce 1875 spatřila světlo světa první tabulka mléčné čokolády a na začátku 2. světové války se začala čokoláda vyrábět ve formě drobných pecek. Čokoládové pecičky můžeme zakoupit ve všech formách, jak čokoládu známe – mléčné, hořké, bílé, ale i s příchutí.  

Čokoláda zdravá i dietní?

Kvalitní čokoláda má obsah kakaa nad 70 % a pokud není příliš hořká, tak jste právě objevili ideální kombinaci, neboť kakaové boby byly praženy šetrně, což zvyšuje kvalitu čokolády. Ačkoliv je čokoláda spíše cukrovinkou a rozhodně by ji nikdo nezařadil do dietního jídelníčku, opak je pravdou. Kvalitní čokoláda obsahuje mnoho prospěšných látek včetně potřebného železa, bojuje proti kardiovaskulárním onemocněním, podporuje náš mozek při jeho práci, snižuje hladinu stresu a navozuje pocit štěstí. Tím, že obsahuje mnoho vlákniny navíc dodává delší pocit nasycení. K pecičkám čokolády stačí přidat trochu tuku, dát do mikrovlnky a je z nich hned skvělá čokoládová poleva, která dochutí i ozdobí každý moučník, třeba i ten nepovedený. A kam s kousky čokolády, pokud se rozhodneme péct? Inspirujte se v našem receptáři.

Kdo by neměl promeškat Den čokoládových pecek?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie