Den grilování
Národní den
Grilování je oblíbený způsob přípravy pokrmů, při kterém dojde ke zvýraznění chuti jídla, ale navíc také tato činnost spojuje lidi. Každý se může s trochou praxe a občasným experimentováním stát mistrem grilu, čímž může na rodinu a přátele zapůsobit lahodnými jídly a pohodovou atmosférou. Proč nerozžhavit gril právě 16. května, tedy na Den Grilování?
Ať už připravujete hamburgery, steaky, zeleninu nebo třeba pizzu, je třeba si najít techniku grilování, která vám bude vyhovovat. Jednou z nejběžnějších je metoda přímého grilování, které zahrnuje přípravu jídla přímo nad zdrojem tepla. Tato technika je vhodná pro tepelnou úpravu tenkých kusů masa, zeleniny a ovoce. Při použití této techniky je důležité jídlo bedlivě sledovat, protože se může snadno připálit.
Jak správně grilovat
Větší kusy masa, případně potraviny, které vyžadují delší dobu vaření, je lepší grilovat nepřímo, mimo zdroj tepla. Jídlo je umístěno na jedné straně grilu a zdroj tepla je na druhé straně. Tím se vytvoří rovnoměrnější teplota vaření a jídlo se méně připálí. Na otočném rožni je možné připravovat celá kuřata, krůty či prasátka. Otáčení rožně napomáhá rovnoměrnému ohřevu jídla.
Existují různé způsoby, jak získat žár pro grilování, včetně použití dřeva, dřevěného uhlí, speciálních grilovacích briket, zkapalněného plynu nebo elektřiny. V současné době jsou moderní grily a grilovací desky nebo podložky stále populárnější, protože umožňují oddělit potraviny od zplodin a zvýšit tak bezpečnost a zdraví při grilování.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den grilování?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 13 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 17 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 19 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči