Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

červen
17

Den jablečného štrúdlu


Den jablečného štrúdlu
Zdroj: Pixabay / RitaE

Národní den

Den jablečného štrúdlu, nebo také známý jako Apple Strudel Day, se slaví každý rok 17. června. Tento den je věnován slavnému jablečnému dezertu, který pochází z Rakouska, ale rychle se rozšířil po celém světě.

Jablečný štrúdl je sladké pečivo, které se skládá z křehkého těsta a plnění z jablek, skořice a cukru. Toto tradiční rakouské jídlo se stalo populárním díky své výrazné a lahodné chuti. Den jablečného štrúdlu je příležitostí oslavit tuto slavnou pochoutku a vyzkoušet si různé recepty na jablečný štrúdl. Variant, jak upéct závin či štrúdl, je velká spousta. Podle receptu připravíme jednoduchý štrúdl z jogurtového těsta, které před rozvalováním krátce vychladíme. A výhody tohoto receptu? Těsto se netrhá, štrúdl je po upečení velmi chutný, a navíc je méně tučný než záviny z listového těsta.

Jak na domácí štrúdl

A jak je s náplní tohoto závinu? Rozválené pláty těsta plníme nastrouhanými nebo jemně nakrájenými jablky. V případě, že jsou kyselejší, přisladíme je cukrem nebo rozinkami. Ty jen krátce před tím spaříme horkou vodou. K ochucení použijeme vanilkový cukr a mletou skořici, kterou jemně poprášíme po rozložené náplni. Jablka pouští šťávu, proto je posypeme strouhankou. Je možné přidat také mletý mák nebo ořechy.

Kromě toho, že se jedná o chutné jídlo, má jablečný štrúdl také kulturní a historický význam. Tento dezert se stal symbolem rakouské kuchyně a je také spojen s tradičními oslavami v Rakousku, jako je například slavnostní trh na vánočních trzích ve Vídni.

Kdo by neměl promeškat Den jablečného štrúdlu?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Marie