Den jablečného štrúdlu
Národní den
Den jablečného štrúdlu, nebo také známý jako Apple Strudel Day, se slaví každý rok 17. června. Tento den je věnován slavnému jablečnému dezertu, který pochází z Rakouska, ale rychle se rozšířil po celém světě.
Jablečný štrúdl je sladké pečivo, které se skládá z křehkého těsta a plnění z jablek, skořice a cukru. Toto tradiční rakouské jídlo se stalo populárním díky své výrazné a lahodné chuti. Den jablečného štrúdlu je příležitostí oslavit tuto slavnou pochoutku a vyzkoušet si různé recepty na jablečný štrúdl. Variant, jak upéct závin či štrúdl, je velká spousta. Podle receptu připravíme jednoduchý štrúdl z jogurtového těsta, které před rozvalováním krátce vychladíme. A výhody tohoto receptu? Těsto se netrhá, štrúdl je po upečení velmi chutný, a navíc je méně tučný než záviny z listového těsta.
Jak na domácí štrúdl
A jak je s náplní tohoto závinu? Rozválené pláty těsta plníme nastrouhanými nebo jemně nakrájenými jablky. V případě, že jsou kyselejší, přisladíme je cukrem nebo rozinkami. Ty jen krátce před tím spaříme horkou vodou. K ochucení použijeme vanilkový cukr a mletou skořici, kterou jemně poprášíme po rozložené náplni. Jablka pouští šťávu, proto je posypeme strouhankou. Je možné přidat také mletý mák nebo ořechy.
Kromě toho, že se jedná o chutné jídlo, má jablečný štrúdl také kulturní a historický význam. Tento dezert se stal symbolem rakouské kuchyně a je také spojen s tradičními oslavami v Rakousku, jako je například slavnostní trh na vánočních trzích ve Vídni.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den jablečného štrúdlu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete tento rok slavit Den svatého Patrika? Připravte špenát a skočte si na jedno zelené
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Black Friday Toprecepty.cz a Apetit: Nakupte kuchařky s až 50% slevou a připravte tak sobě i ostatním krásné Vánoce