Den koláčů
Národní den
Také oblíbené koláče mají svůj vlastní den, který připadá na 1. prosince. A není divu! Odedávna byl koláč brán jako něco lepšího, chutného, ne zcela všedního. Spíše se řadí k pokrmům svátečním. I když si koláč pravděpodobně nedopřejeme každý den, do našeho jídelníčku stále patří a jedním nebo dvěma kousky můžeme “jejich den” oslavit.
Dnes si koláče dopřáváme mnohem častěji, nejen na poškádlení jazyka, ale míváme koláče na snídani či svačinu. A těch druhů, co jich je, každý koláč jiný! Ať je to koláč linecký, upečený podle babiččina nebo maminčina receptu, plněný jablkovou, tvarohovou nebo marmeládovou náplní a zdobený mřížkami… Krájený na řezy je ozdobou každého svátečně prostřeného stolu. Nebo koláče kynuté, různě veliké, tvarované i plněné. Malinké koláčky svatební, větší a bohatě plněné koláče pouťové nebo veliké koláče valašské - frgály. Kynutým koláčům “sluší” snad všechny myslitelné náplně. Počínaje klasikou, tvarohem, mákem, ořechy, ovocem či povidly z něj. Naši předkové uměli do sladkých náplní zpracovat i zeleninu a my tak známe náplně mrkvové, zelné nebo z cukrové řepy.
Drobenka na závěr
Korunou kynutých koláčů většinou bývá drobenka (žmolenka, posypka). Příjemně voní máslem a koláčům přidává na jemné křupavosti. Její příprava je velmi jednoduchá a potřebujeme jen 3 suroviny: máslo, mouku a cukr.
A jak na to?
- V míse smícháme 80 g povoleného másla, 80 g cukru krupice a 160 g hrubé mouky.
- Směs prsty mneme tak dlouho, až vzniknou drobivé kousky.
- Použijeme-li máslo rozpuštěné, bude drobenka rychleji hotová, ale může se stát, že bude po upečení z koláčů opadávat.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den koláčů?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné
Cukrář Josef Maršálek radí, jak zajistit, aby buchty nebyly vysušené. Klíčem k úspěchu je hlavně neuspěchat přípravu
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky