Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

květen
13

Den krutonků


Den krutonků
Zdroj: Ivabalk, Pixabay

Národní den

Malé křupavé kousky pečiva, které vylepší dobrou polévku i skvělý salát, slaví svůj den 13. května. Jsou krutony součástí vaší domácí rodinné kuchyně? Jaká je ideální příprava a odkud krutony pocházejí? Vše vám prozradíme.

Slovo kruton pochází z francouzštiny od slova croûte, což znamená kůrka. Krutony se připravují z chleba, který je pokrájený na menší kousky a připravují se na pánvi nebo se pečou v troubě. Krutony se mohou připravovat na másle i oleji a často se přidávají i bylinky, koření, česnek nebo sýr. Kromě polévek a salátů mohou doplnit v našem jídelníčku svačinu nebo občerstvit hosty na party.

Jak připravit krutony?

Krutony mají mnoho podob, chutí i možností přípravy. Můžete ponechat kůrku, nebo ji odstranit. Pokud si potrpíte na kostičky, v pořádku, ale můžete nechat i větší kousek pečiva a třeba pomocí vykrajovátek dáte krutonům i estetickou funkci a dokonale tak ozdobíte polévku pro hosty i rodinu. Chléb můžete péct v troubě, smažit na pánvi, popř. připravovat nasucho bez použití tuků. V každém případě nezapomeňte na vhodné dochucení a pořádně křupavou strukturu.

Kdo by neměl promeškat Den krutonků?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Marie