Den krutonků
Národní den
Malé křupavé kousky pečiva, které vylepší dobrou polévku i skvělý salát, slaví svůj den 13. května. Jsou krutony součástí vaší domácí rodinné kuchyně? Jaká je ideální příprava a odkud krutony pocházejí? Vše vám prozradíme.
Slovo kruton pochází z francouzštiny od slova croûte, což znamená kůrka. Krutony se připravují z chleba, který je pokrájený na menší kousky a připravují se na pánvi nebo se pečou v troubě. Krutony se mohou připravovat na másle i oleji a často se přidávají i bylinky, koření, česnek nebo sýr. Kromě polévek a salátů mohou doplnit v našem jídelníčku svačinu nebo občerstvit hosty na party.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit krutony?
Krutony mají mnoho podob, chutí i možností přípravy. Můžete ponechat kůrku, nebo ji odstranit. Pokud si potrpíte na kostičky, v pořádku, ale můžete nechat i větší kousek pečiva a třeba pomocí vykrajovátek dáte krutonům i estetickou funkci a dokonale tak ozdobíte polévku pro hosty i rodinu. Chléb můžete péct v troubě, smažit na pánvi, popř. připravovat nasucho bez použití tuků. V každém případě nezapomeňte na vhodné dochucení a pořádně křupavou strukturu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den krutonků?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Znáte tajemství nejlepších krutonek do polévky? Musí být smažené velmi pomalu, aby se hned nerozmočily
Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů
Jednoduché pohoštění na párty: Dortová lízátka pro malé, falešný tatarák pro velké