Den máslových sušenek
Národní den
14. května ke kávě přidejte pár zlatavých dobrot, neboť je Den máslových sušenek. Tyto křehké sladkosti provoní celý dům, potěší vaši rodinu, milou návštěvu i blízké přátelé. Jak je připravit doma a musí být jen sladké?
Máslové sušenky mají jako úplně základní suroviny mouku a máslo. Podle všeho pocházejí samotné sušenky z Persie a obohacují naši kuchyni již 1300 let. Máslo může být nahrazeno kvalitním margarínem, ale chuť i vůně máslových sušenek je nenahraditelná právě díky mléčnému tuku. Pokud chcete máslové sušenky sladké, přidáte k základním surovinách sladidlo a koření např. vanilku nebo skořici a klidně i čokoládu nebo ovoce. Pokud si potrpíte na slané dobroty, přidejte do základu nastrouhaný sýr, oblíbené koření i vhodná semínka aj. Nesmíme opomenout, že sladké máslové sušenky tvoří základ známého dezertu cheesecaku, který jste jistě ochutnali a možná i připravovali.
Jak připravit máslové sušenky a čím je ozdobit?
S přípravou sladkých domácích máslových sušenek vám pomůže náš video-recept. Co vám můžeme k sušenkám doporučit, je pořízení razítek. Dokáží sušenkám vdechnout krásné struktury, můžete je péct na svátky od Velikonoc po Vánoce a takové sušenky s vyraženým nápisem zdokonalí oslavu narozenin i významný den velké lásky. Sladké sušenky můžete podávat jako snídani nebo svačinu a zkuste sušenkový sendvič s domácí marmeládou. Slané sušenky můžete použít jako základ na malou pizzu, místo krutonů do polévek a salátů, jako přílohu k masu, s mozzarellou a rajčaty ke grilování nebo místo nachos ke guacamole. Jaké máslové sušenky připravíte?