Den něčeho na klacku
Národní den
Den něčeho na klacku najdeme v kalendáři 28. března. Příprava jídla na otevřeném ohni patří mezi oblíbené činnosti, a to nejenom dětí. Opékání chleba (nebo čehokoliv) na klacku se může stát krásnou rodinnou tradicí.
Posezení u ohně bývá zejména pro lidi a děti z měst nevšední událost. A je jedno, zda jde o posezení v přírodě či na zahrádce. A když si na takovém ohně začnete připravovat něco dobrého, to je pak teprve zážitek! Lze postupovat mnoha způsoby, my si nyní představíme ten nejjednodušší – opékání na klacku. Na takový klacek si můžete napíchnout ledacos. Od špekáčků přes jablka až po oblíbené marshmallows.
Mohlo by vás zajímat
Co lze upéct na klacku
Jde o způsob přípravy, který je oblíbené zvláště u dětí. Pokud jsou srozuměny s tím, že mají být v bezpečné vzdálenosti, zvládnout si opéct různé pochutiny samy. A pak jim chutnají dvojnásob. Špekáčky stačí správně naříznout a opéct pěkně ze všech stran. Ale jak na takové jablko? Opékejte tak dlouho, až bude slupka velmi tmavá. Poté ji sloupněte, jablko obalte v třtinovém cukru a nad ohněm nechte zkaramelizovat.
A jak na marshmallow špízy? Bonbón napíchneme na špejli a opékáme (ideálně asi 20 cm od ohně), dokud se marshmallow trochu nenafoukne a povrch nezkaramelizuje. Poté necháme chvilku zchladnout.
Na klacek můžete napíchnout také čerstvě upečený chléb. To je pak ke špekáčku či párku ideální příloha! Na našem webu najdete také recept na grilované makrely na klacku.