Den pralinek
Národní den
Pralinky patří k těm vůbec luxusním laskominám. Jedná se o ideální dárek k jakékoliv příležitosti. A nejde jen o to, že se k přípravě používá kvalitní čokoláda, ale především o náplň jí obklopenou. Často v ní bývá alkohol, ale může skrývat karamel, ořechy či mandle. V kalendáři najdete den pralinek pod datem 24. června. Nejlépe jej oslavíte pralinkou pěkně doma vyrobenou.
Připravit kvalitní pralinky je docela kumšt. Bonbonek by měl být na povrchu lesklý a při kousnutí bz měla čokoláda křupnout. Nejjednodušší způsob je rozpustit ve vodní lázní čokoládu a pak ji natřeme do formy na pralinky a necháme ztuhnout. Dále nalijeme/vložíme náplň, a nakonec pralinku uzavřeme další vrstvou čokolády. Takovýto výtvor je však určen k rychlé spotřebě. Neboť čokoláda bude postupně ztrácet svou chuť. Kdo chce, aby pralinky vydržely dlouho krásné i chutné, musí čokoládu temperovat. Jen správně vytemperovaná čokoláda dobře ztuhne, vydrží vám při pokojové teplotě, nebude se snadno rozpouštět a bude mít ten správný lesk.
Mohlo by vás zajímat
Čím naplnit pralinky
Pralinky můžete naplnit různými náplněmi, záleží jen na vašem gustu. Mezi nejčastěji používané náplně patří ganache, kterou lze vyrobit smícháním rozpuštěné čokolády s horkou smetanou a případně dalšími přísadami jako jsou oříšky, káva, koňak či vanilka. Další možností jsou krémy z máslového krému, karamelu, ovocných pyré či alkoholických náplní jako je likér, rum nebo whiskey. Pokud máte rádi oříšky nebo sušené ovoce, můžete je nasekat a přidat přímo do čokolády. Je důležité dbát na to, aby náplň byla dostatečně hustá a nemohla z pralinky uniknout.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den pralinek?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Peče celá země: Jak na správné temperování čokolády, aby se vám pralinky nerozpustily v ruce
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu