Den španělské paelly
Národní den
Den španělské paelly najdeme v kalendáři každoročně 27. března. Jde o aromatický rýžový pokrm z jednoho hrnce, který je naplněný všemi druhy lahodných ingrediencí – od zeleniny přes mořské plody až po šafrán, který dodá správnou chuť.
Chcete-li zažít Španělsko na talíři, dopřejte si pravou rýžovou paellu. Rozhodně do ní nezapomeňte dát rajčata a špetku šafránu. Hlavním tajemstvím úspěchu tohoto oblíbeného pokrmu španělské a středomořské kuchyně jsou kvalitní a čerstvé suroviny. Základem je kulatý druh rýže. Zrna zůstávají celá a neslepená a jsou plná chuti. Další důležitou ingrediencí je šafrán, který pokrmu dodá zlatavou barvu, a extra panenský olivový olej. Španělé nejčastěji přidávají maso, ryby nebo plody moře nebo zeleninu podle chuti. Velmi často se objevují fazole, hrášek, artyčoky nebo papriky.
Víte, v jaké evropské zemi brambory nepovažují za přílohu, ale zeleninu stejnou jako třeba rajče nebo okurka? Ve Španělsku! Kuchyně této země i zdejší způsob stravování jsou přizpůsobeny teplému…
Paella a její původ
Paella pochází z oblasti Valencie na východním pobřeží Španělska. Dobře je znám starý příběh o služebnících maurských králů, kteří vytvářeli pokrmy z rýže ze zbytků z královských banketů. Traduje se, že slovo paella pochází z arabského výrazu „baqiyah“, což znamená zbytky. Druhou možností je, že slovo pochází z názvu pánve, na které se připravuje. Ta totiž vypadá podobně jako plochý talíř (latinsky patella), na kterém se dříve přinášely obětiny bohům.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den španělské paelly?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky