Den sýrů
Národní den
Gaperon, Reblochon, Pecorino nebo Gruyère nejsou náhodná slova nového jazyka, ale světoznámé sýry. 4. června je Den sýrů a jistě by kousek lahodného sýru neměl chybět dnešní den ve vašem jídelníčku.
Sýr je mléčný výrobek, který se připravuje srážením převážně pasterizovaného mléka. Nejčastějším mlékem je mléko kravské, ale známe i sýry z ovčího mléka, kozího a velice originální je sýr z mléka buvolího nebo velblouda. Sýru existuje velké množství a pokud byste se chtěli všechny naučit, obohatíte svůj slovník minimálně o 2000 nových slov. Chuť sýru dodává hned několik faktorů, od viditelných bylinek nebo koření, přes množství tuku či délku zrání, až po plísně, které na sýru zapracují. Sýry se dělí do několika kategorií a většinu dobře známe z naší kuchyně. Podle tvrdosti můžeme tento mléčný poklad rozdělit na čerstvé, měkké a tvrdé. Dalším dělením zjistíme, že svou vlastní kategorii mají sýry tavené, které nedávno oslavili 100leté výročí. Připravují se užitím fosforečnanů a ty nejsou pro naše tělo zrovna to nejlepší, neboť snižují vstřebatelnost vápníku. Ale můžete si připravit vlastní tavený sýr doma z tvarohu. Věděli jste, že sýr milujeme a chutná nám již 10 000 let? Možná jste slyšeli legendu o obchodníkovi, který ukládal mléko do žaludku ovcí, ten ale přirozeně obsahuje srážedlo a sýr byl na světě.
Mohlo by vás zajímat
Sýr v našem jídelníčku
Sýry skoro vůbec nemají v jídelníčku východoasijské státy, oproti tomu u nás je sýr součástí téměř každé lednice a víme, jak si na něm pochutnat. Dá se jíst pečený, grilovaný, smažený nebo jen tak na čerstvém chlebu a výborný je i uzený. Nesmíme opomenout skvělé sýrové omáčky, pomazánky, které by bez sýru nebyly to pravé, lákavé saláty i dezerty jako cheesecake aj. Pokud z nějakého důvodu nemůžete mléčné produkty, není třeba klesat na mysli, existují výborné rostlinné náhražky. Pokud jste milovníci této mléčné pochoutky můžete se zúčastnit příjemné sýrové degustace, což může být i zajímavý dárek, nemyslíte?