Den Více bylinek a méně soli
Národní den
Více bylinek, méně soli – to není reklamní slogan, i když by klidně být mohl, ale svátek, který připadá každoročně na 29. srpna. Je všeobecně známo, že se solí by se to nemělo přehánět. A ideální by bylo ji nahradit zmíněnými bylinkami.
Není umění vařit se solí, ale bez soli, zazní v oblíbené pohádce. Sůl coby ochucovadlo používá většina z nás. Lidský organismus v určitém množství sůl potřebuje, ale nemá se to přehánět. Nadměrné používání soli je totiž pro organismus škodlivé. Sůl je možné nahradit bylinkami. Pokud si dáte na rajčata bazalku, sůl už netřeba. Bazalku ostatně můžete přidávat místo soli do řady pokrmů. Hodí se na maso i mořské plody. A použít můžete i další bylinky - koriandr, zázvor a další.
Jak využít bylinky v kuchyni
Bylinkami můžete také třeba zlepšit chuť dušených brambor. Hodí se oregano, majoránka, tymián, pažitka a petrželka. Lze použít i chuťově velmi aromatický libeček. Opět platí jednoduchá rovnice - čím více bylinek, tím méně soli. Na výběr je široká paleta bylinek. Například koriandr je opomíjená zelená bylinka a zároveň koření, které si pomalu nachází cestu i do naší kuchyně. Čerstvé bylinky skladujeme v lednici a pokud jich máte více, doporučujeme je zamrazit. Ideální je pěstování vlastních bylinek klidně i na malém balkoně.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den Více bylinek a méně soli?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni
Jak pěstovat bylinky v nádobách. Dopřejte si skvělý gurmánský zážitek díky čerstvým bylinkám