Den vína a sýra
Národní den
Párování jídla s vínem je poměrně složitá věda. Můžete dát na rady zkušeného someliéra nebo se prostře řídit tím, co vám chutná. Mnoho lidí nedá dopustit na víno v kombinaci se sýrem. Tu si můžete vychutnat třeba 25. července, tedy v den, na který připadá Den vína a sýra.
Víno a sýry k sobě patří už odnepaměti. Je všeobecně známou věcí, že víno dokáže zlepšit požitek z jídla a jídlo zase umí zvýraznit určité chutě ve víně. „Víno by mělo s jídlem hlavně ladit, je třeba k sobě hlavně vybírat jídla a vína podobného charakteru, aby se vzájemně nepřebíjela,“ řekl pro Toprecepty.cz sommelier Miroslav Mahel.
Mohlo by vás zajímat
Jak kombinovat vína a jídlo
Ke sladkým jídlům je dobré si dát nějaké sladké víno, k jemnému a lehčímu pokrmu je dobré jemné víno a k výraznějšímu nebo pikantnímu jídlu je vhodnější aromatické a plnější víno.
Chcete-li sáhnout po dokonalé kombinaci, pak servírujte víno společně se sýrem. S tímto zvykem přišli jako první Francouzi a Italové. Při popíjení vína je sýr ideální pochoutkou. Chuť vína se mění podle sýra, který k němu přikusujete. Můžete zvýraznit i zlepšit jeho chuť. Je dobré vědět, že chutě vína a sýra by neměly jít proti sobě, ale naopak by spolu měly ladit. K sýrům s bílou plísní (hermelín) jsou nejlepší červená vína. Zrající sýry se nejlépe snoubí s víny bílými.