Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kalendář významných dnů

Inspirujte se naším kalendářem plným zajímavých článků o světových či významných dnech, týkajících se jídla a vaření. Kalendář stále doplňujeme a rozšiřujeme o další články tak, aby byl co nejpestřejší.

Dnes, pondělí, 28. dubna

Nejčtenější tento týden

Den pizzy pepperoni Národní den

Den pizzy pepperoni

sobota, 20. září 2025

Pizza pepperoni je americký druh pizzy, který je proslulý velmi chutnou ingrediencí - pikantním salámem. Název „Pepperoni“ je odvozen od italského… Číst dál

Den koblih Národní den

Den koblih

neděle, 1. března 2026

Podle starých českých tradic koblihy neodmyslitelně patří k masopustu. Dnes je ale kupujeme, či doma připravujeme kdykoli na ně dostaneme chuť.… Číst dál

Nejbližší významné dny

Den karamelu Národní den

Den karamelu

neděle, 5. dubna 2026

Karamel je opravdová lahůdka, která má několik podob: tekutý jako náplň do sladkostí, nebo tuhý v podobě karamelek. Původ karamelu však není úplně… Číst dál

Den burrita Národní den

Den burrita

úterý, 7. dubna 2026

Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst dál

Den piva Národní den

Den piva

úterý, 7. dubna 2026

Jako Češi patříme k hrdému národu pivařů a to právem, české pivo se totiž řadí mezi nejchutnější piva na světě a každoročně se u nás vypije 135 litrů… Číst dál

Den pendreků Národní den

Den pendreků

neděle, 12. dubna 2026

Pendrek je cukrovinka, která obsahuje extrakt z lékořice. Lékořice je rostlina, která kvete v létě fialovými květy a důležitý je její kořen. Kořen se… Číst dál

Den šunky Národní den

Den šunky

středa, 15. dubna 2026

Šunka je masný výrobek, který se připravuje dušením, uzením nebo sušením masa, jenž obsahuje méně vody a jemná vlákna. Typická pro českou kuchyni je… Číst dál

Den vejce Benedikt Národní den

Den vejce Benedikt

čtvrtek, 16. dubna 2026

Pokud si v restauraci dnes objednáte vejce Benedikt, čeká vás příjemné chuťové překvapení. Pokrm se skládá ze ztraceného (pošírovaného, zastřeného)… Číst dál

Den sýrových koulí Národní den

Den sýrových koulí

pátek, 17. dubna 2026

Sýr je mléčný výrobek, který je známý již skoro 8000 let. Při jeho přípravě se používá savčí mléko (např. kravské, ovčí, kozí i buvolí nebo velbloudí… Číst dál

Den česneku Národní den

Den česneku

neděle, 19. dubna 2026

Česnek se používá při vaření už tisíce let. Má štiplavou chuť, která se však během tepelného zpracování zjemní. Stačí vzít stroužek této zeleniny,… Číst dál

Den banánů Národní den

Den banánů

neděle, 19. dubna 2026

Banány jsou oblíbené díky své sladké chuti u dětí i dospělých. Kromě přímé konzumace se skvěle hodí třeba do smoothies či jogurtů. Ale to není… Číst dál

Den čaje Národní den

Den čaje

pondělí, 20. dubna 2026

Čaj je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších nápojů na světě. Vyrábí se z listů rostliny Camellia sinensis, která pochází z Číny, ale nyní se… Číst dál

Den chřestu Národní den

Den chřestu

čtvrtek, 23. dubna 2026

Chřest bývá označován také jako luxus na jídelním stole nebo také král zeleniny. Zaujme svou lahodně jemnou, lehce nasládlou chutí, která tak trochu… Číst dál

Den pikniku Národní den

Den pikniku

čtvrtek, 23. dubna 2026

Den pikniku připomíná důležitost trávení času s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu. Měl by to být den plný pohody, pohybu a dobrého jídla. Kdo se… Číst dál

Den preclíků Národní den

Den preclíků

neděle, 26. dubna 2026

Historie preclíků sahá mnoho století do historie. Údajně je měli vytvořit poprvé mniši jako odměnu pro děti, které se naučily modlitby. Traduje se,… Číst dál

Den žebírek Národní den

Den žebírek

pondělí, 27. dubna 2026

Žebírka jsou na gril jako dělaná, je doporučováno je předtím však ještě předpéct v troubě. Gril jim pak dodá kouřový nádech a chuť. Na grilovat… Číst dál

1 16 17 18 19 20

Marie