Anthony Bourdain odhalil obyčejným lidem zákulisí vysoké gastronomie
Novinář, moderátor, aktivista, spisovatel - především ale šéfkuchař. To všechno byl Anthony Bourdain, rodák z amerického New Yorku a šéfkuchař vyhlášeného manhattanského podniku Brasserie Les Halles. Bourdain vystudoval prestižní The Culinary Institute of America. To v něm vzbudilo zájem o takzvanou haute cuisine, neboli vysokou gastronomii a její umění. O zákulisí světa luxusních restaurací a michelinských kuchařů napsal knihu s názvem Důvěrnosti z kuchyně, která toto prostředí přiblížila i běžným lidem.
Bourdain měl na kontě několik úspěšných televizních pořadů, v nichž cestoval po světě a ochutnával cizokrajné kuchyně a lokální speciality. Angažoval se v boji za ženská práva a také v kampani MeToo. Bohužel skončil tragicky; v roce 2018 jej našli mrtvého v pokoji hotelu Le Chambard ve Kaysersberg-Vignoble ve francouzském departementu Haut-Rhin, kde zrovna natáčel další díl jednoho ze svých kulinárně-cestovatelských pořadů. Příčinou smrti byla sebevražda. Navzdory smutnému a předčasnému konci se ovšem Bourdain nesmazatelně zapsal do historie moderní gastronomie.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Přečtěte si Zobrazit více
Svačiny podle horoskopu: Býkům stačí jahody v čokoládě, Raky uspokojí křupavé preclíky a Kozorozi volí klasický sendvič
Zavařená rajská omáčka podle Těhotnýho kuchaře: Zužitkujete kromě rajčat i kůrky parmazánu a v zimě jenom sáhnete po sklenici
MasterChef Česko 2022: Sůl nad zlato? Kdepak, v kuchyni se v nouzi dá obejít i bez ní, nahradí ji droždí, česnek i citron