Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chléb pečený v římském hrnci - postup

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie571 kJ /
136 kcal
Bílkoviny7,00 g
Tuky4,85 g
Vláknina7,90 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8,01 g
Sůl20,01 g
Sacharidy12,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pokud vlastníme větší domácí pekárnu - mám Eta-Harmony, tak můžeme zadělat těsto v ní. Do nádoby dáme jako první vodu, pak prosátou mouku do které jsme alespoň trochu zamíchali sůl a semínka, nahoru na mouku dáme cukr a rozdrobíme čerstvé droždí. Krok 2: Zvolíme program Těsto a po zadělání necháme vykynout na teple v míse přikryté utěrkou. Nebo necháme v pekárně, ale vyjmeme než nám z formy "uteče". Krok 3: Jinak si uděláme z trošky vlažné vody, cukru a droždí kvásek. Smícháme mouku se solí, kmínem, lněným semínkem, přidáme vlažnou vodu a vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Krok 4: V té době si už namočíme římský hrnec zhruba na 1/2 hodiny do vlažné až teplé vody. Pak ho vevnitř utěrkou vysušíme, glazovaný vevnitř slabě potřeme olejem nebo vyložíme papírem na pečení, jak dno, tak i boky. Na neglazované bych asi používala jen ten papír. Pokud to neuděláme, tak se nám těsto přilepí a chleba bysme pak odtrhávali v kusech. Krok 5: Vykynuté těsto dáme na vál, ještě jednou ho propracujeme a buď uděláme bochník a vložíme do římského hrnce nebo těsto rozprostřeme přes celý hrnec - takto dělávám já. V tom případě nemusí být těsto až tak moc tuhé. Krok 6: Hrnec přikryjeme utěrkou a necháme opět vykynout. Nahoře pak uděláme pilkovým nožem velmi opatrně pár zářezů, nůž si můžeme potřít olejem a povrch potřeme buď vlažnou vodou, mlékem nebo ani nemusíme ničím. Krok 7: Hrnec přiklopíme, vložíme do studené trouby a na střední teplotu pečeme něco málo přes hodinu - dle teploty trouby. Mám plynovou, tak stupně nenapíšu. V plynové troubě je třeba teplotu zvyšovat postupně, ale nepeču úplně na plný výkon, nevím, jak to napsat. Prostě knoflík mám nastavený asi ve 2/3. V poslední třetině pečení odstraníme víko a chléb volněji dopečeme, bude mít vybarvenou kůrku. Já osobně mám raději světlé chleby.

Zveřejněno 10. 2. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb pečený v římském hrnci - postup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jZEy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb pečený v římském hrnci - postup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jZEy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Krásny chlebík. Tiež ho pečiem v rímskom hrnci, ale v elektrickej trúbe, takže si dovolím napísať aj tento postup pečenia. Pred pečením postriekam chlebík vodou, používam rozprašovať. Na spodku trúby je aj pohár s vodou počas celého pečenia. Prvých 30 min pečiem na 200st.C, opäť orosiť vodou a znížiť na teplotu na 180 st.C. Po ďalšej pol hodinke pečenia chlieb opäť orosíme vodou a 10 min. pečieme pri teplote 160st. C. Po týchto 10 min. na hrnci odklopíme veko a dopekáme nepokrytý na 180 st. C. Presný čas neuvádzam, lebo to záleži aj na trúbe. Netreba zabúdať na to, že aspoň každú pol hodinku treba chlebík rosiť vodou. Mne to záverečné dopekanie trvá cca 25-30 min.

vyskouším :yes:

A díky podobným receptům jsem zjistila, že tady mi něco uteklo;-) Merylas, nádhera:-p:yes:

Merylas, také peču převážně v Římském hrnci a má pak bezvadný tvar, je to opravdu dost dobrý nápad;-) Máš jasnýho 8.bodíka:yes:

:yes:DObrý nápad!Máme římský hrnec doma po přítelově mamce a přiznám se,že jsem v něm ještě nepekla.:yes:

clumpi,dnes jsem si přes topky římský hrnec koupila,někdo doporučoval 4 l,tak jsem si ho pořídila.stál 475,-Kč dodávka byla druhý den.Doporučuji.;-):-K

Vypadá úžasně, jestli i tak chutnal:-!:-!:-!:yes::yes::yes:Přidal jsem do oblíbených, jen musím koupit římský hrnec. Plusový bod udělen.

:yes:6:yes:

:-)Maruško, děkujeme za postup:yes:Moc tu chyběl:-K

Moc pěkný chlebíček:yes::yes::yes: Maruško, tys to tak krásně podrobně popsala se vším všudy, že se určitě každému povede. Škoda, já nemám římský hrnec;-( +

No to je parádní chleba:yes::yes::yes:+4.

:-K:-KTen je Maruško:yes::yes:

krása a ukládá se!:-K:-K:yes::yes:

tie su paradne, moja babicka by povedala "mozes sa vydavat" :-D:yes:

Ten chlebik je skutecne nadherny. Prvni bodan uz je tam!:yes:

Tématické fráze:
římský hrnec recepty, římsky hrnec, hrnec na pečení chleba, recepty pro rimsky hrnec, peceni chleba, recepty římský hrnec, římský hrnec glazovaný, domácí chleba v hrnci, litinový hrnec na pečení chleba, pečeny chleba, pekáč na pečení chleba, hrnec na chleba, recepty v římském hrnci, draci v hrnci recepty, recepty z římskeho hrnce, peceny chleb, rimske hrnce, recepty na peceni chleba, římský hrnec s glazurou, recept na peceni chleba

Suroviny:
mouka pšenično-žitná na domácí chléb, kmín celý, semínka lněná, sůl, cukr, droždí čerstvé, voda,

Přidat fotografie receptu