Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláčovo-vánočkové těsto

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

clupmi clupmi

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 304 kJ /
3 897 kcal
Bílkoviny69,54 g
Tuky177,73 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 653 mg
Sodík 148 mg
Sůl0,35 g
Sacharidy497,29 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z první skupiny surovin necháme vzejít kvásek; než bude dobře vykynutý pracujeme na dalším. Krok 2: Moučkový cukr a žloutky ušleháme do pěny a pomalu - po kapkách přidáváme olej, aby se emulze nesrazila a vše společně dobře utřeme. Krok 3: K této směsi přidáme vykynutý kvásek a třetí skupinu surovin. Krok 4: Vypracujeme hladké, nelepivé, puchýřky vytvářející těsto. Pak necháme kynout. Můžeme znovu přemíchat - přetužit. Krok 5: Po dokynutí (jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem)následuje tvarování a plnění (podle toho, co chceme, aby z toho bylo). Krok 6: Výrobky necháme na plechu, popř. v domácí pekárně znovu nakynout, potřeme rozpuštěným máslem a upečeme do zlatova. Pocukrujeme a papáme.

Zveřejněno 14. 2. 2010

Poznámka autora clupmi

Jak jste jistě všichni pochopili, jedná se o pšeničné, kynuté "vánočkové" těsto. Nejsou v něm ale rozinky a také malé množství cukru, takže jej můžeme považovat i za "koláčové".

Množství surovin a postup (těsto není moc sladké) máme mnoha lety a dá se říct i generacemi v rodině ověřeno a vlastně jiné těsto na buchty nepoužíváme. Vhodné je na VÁNOČKY, KOLÁČE, ČESKÉ BUCHTY, ZÁVINY a další. Poslední dobou pečeme tyto výrobky zásadně v domácí pekárně. Výsledek je vidět z přiložených fotografií, nebo se to můžete najít i na mém blogu:

http://clupmi.blog.cz/1001/skoricovy-zavin

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláčovo-vánočkové těsto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VA1z

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláčovo-vánočkové těsto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VA1z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (13)

Tohle usím vyzkoušet, vypadá parádně:yes:

já teda se s tím tak nepářu, naházím to v jedno, nechám vykynout, jak knedle. A plním mákem a nebo tvarohem. Výýýýbornééé! :yes::-))

...sacharid...to byl překlep (za to může počítač):-D

Kvásek, omládek, poliš, zákvasek. Jak tomu kdo říká. Přesně vzato, jsou v tom jisté rozdíly. Já bych se držel toho, že bych tam dal i mouku, a to tolik, aby vzniklo takové řídké těstíčko. I mouka (škrob)je v postatě cukr i když složený. A jde právě o to, aby se ho kvasinky "naučily" papat, a proto ta sacharóza - disacharid. Zkuste jim někdo dát glukózu - monosacharit, co tomu budou říkat???:-D:-D:-D

K droždí: Do domácí pekárny Panasonic používám zásadně droždí instantní a dávkuji přiloženou odměrkou přesně podle receptury. Je zajímavé, že Panasonic vyžaduje obrácené pořadí dávkování surovin, než většinou uvádíte, a to napřed sypké a až nakonec tekuté.
Manželka zase pokud dělá těsto klasicky, t.j. ručně, byť za pomocí nějaké mechanizace, tak zase jiné než lisované droždí nepoužívá. Instantní se jí také nějak neosvědčilo. :-//

Jo, ještě jsem zapoměl napsat, že ty záviny děláme tak, ža na rozválené těsto natřeme třeba tu skořici s máslem nebo makovou náplň, stočíme do závinu a pak ještě napříč do takového balónu. Ten pak vhodíme do nádoby domácí pekárny, kterou vyložím pečným papírem. Buchta se pak stoprocentně nepřilepí i když nádoba má nepřilnavý povrch. Papír nastříhám na přesný tvar. Napřed dno, do kterého vystřihnu otvor pro osičku (vrtulku vyndám) a pak jeden nebo dva pruhy dokola stěn (podle toho jaké mám zbytky pečného papíru. :-))

Těsto ukládám k vyzkoušení, opravdu vypadá parádně:yes:4.bodík už tam je;-)

Dnes jsem podle receptu pekla buchtičky s povidly. Byly opravdu moc chutné, ale já použila sušené droždí a nějak mi to nechtělo ani po hodině a čtvrt vykynout, ikdyž kvásek vzešlel. V troubě se ale zvedly. Příště udělám z kostky droždí, ale každopádně zopakuji.

Já používám hodně podobné těsto - ale nejsem si jistá tím poměrem mléka na kvásek - 250 ml, dávám určitě méně a pak mám mléko ještě do vlastního těsta, doufám, že to někdo vyzkouší - netvrdím, že to nefunguje,jen mám jiný recept a na kostku droždí se mi zdá toho mléka na kvásek moc ;-)

toto těsto používám také, je nadýchané a křehoučké, vřele doporučuji:yes::-p

:-O:-O:yes:

To těsto vypadá opravdu skvěle:yes::yes:+2

:-):yes::yes:

Tématické fráze:
vánočkový věnec, litá vánočka, honzovy buchty recept, čerti z vánočkového těsta, vánočková forma, čert z vánočkového těsta, věnec z vánočkového těsta, vanočkové těsto z pekarny, vánočkové těsto v domácí pekárně, vánočkový čert, vanočkove těsto z domaci pekarny, vánočková buchta, vanockove testo do pekarny, honzovy buchty z domácí pekárny, domaci pekarna-honzovy buchty, vánočkové těsto do domácí pekárny, výrobky z vánočkového těsta, litá vánočka do formy, z vánočkového těsta, recept na vánočkové knedle

Suroviny:
mléko, droždí, cukr, cukr moučkový, žloutek, olej, mouka polohrubá, cukr vanilkový, sůl, kůra citronová

Přidat fotografie receptu