Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medovník od Sebeny

Medovník se u nás celkem rychle zabydlel. Je sice trochu náročnější na svou přípravu, ale zcela jistě za to stojí. Nejlíp chutná trochu odleželý, proto ho po sestavení nechte pár hodin odpočívat na chladném místě.

Hodnocení receptu je 5,0 (63×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

sebena sebena

Náročný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 5 min Plus vaření kond. mléka a rozležení

35 min (30 min příprava + 5 min tepelná úprava, Plus vaření kond. mléka a rozležení)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 730 kJ /
8 062 kcal
Bílkoviny92,82 g
Tuky458,84 g
Vláknina26,50 g
Cholesterol 1,42 g
Sodík 166 mg
Sůl0,29 g
Sacharidy805,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kondenzované mléko v plechovce zcela ponořené vaříme mírným varem 2 hodiny v hrnci s vodou. Necháme vychladnout. Krok 2: Těsto: Ve vodní lázní rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, mléko, rum a vejce. Důkladně prošleháme metličkou nebo ručním šlehačem, dokud se cukr zcela nerozpustí. V míse si připravíme mouku, kypřicí prášek a kakao, promícháme a zalijeme tekutou částí těsta. Mícháme vařečkou dokud se těsto zcela nepromísí, přikryjeme fólii a necháme odpočinout cca 1 hodinu. Krok 3: Krém: Máslo ušleháme s vychladlým kondenzovaným mlékem do hladkého krému. Umleté ořechy můžete buďto zamíchat do krému a nebo pak sypat na krém (tak to dělám já). Krok 4: Příprava sirupu: vodu, rum a cukr mícháme tak dlouho až se cukr úplně rozpustí. Krok 5: Těsto si rozdělíme na pět stejných části (pokud bychom chtěli udělat dva menší medovníky, tak těsto rozdělíme na deset částí). Krok 6: Na pečicím papíru vyválíme přes potravinovou folii každou část zvlášť na cca 3 mm. Ořízneme na požadovanou velikost. (Kruhy jsem vykrajovala pomoci pokličky od hrnce.) Odkrojky z těsta upečeme nakonec jako jednotnou placku kterou pak nastrouháme na promazaný medovník. Krok 7: Pečeme každou placku zvlášť při 180 °C cca 5 minut. Po vychladnutí sundáme placky z papíru. Krok 8: První placku potřeme sirupem jen z vrchní části, pak placku potřeme krémem a posypeme ořechy, další placky natíráme sirupem z obou stran a postup opakujeme Krok 9: Když máme všechny placky slepené tak celý medovník potřeme zbylým krémem a obalíme v mletém drobení z poslední placky smíchané s ořechy. Necháme den dva proležet.

TIP: Med v kuchyni

Zveřejněno 20. 2. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medovník od Sebeny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K8XM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medovník od Sebeny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K8XM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (58)

Eja57 (moderátorka): Díky za upřesnění a doplnění. Pomůže to dalším. Díky, díky, díky :-K:-*

Eja57 (moderátorka): Vylila obsah do hrnce a chtěla ty 2 hodiny vařit. Bylo mi to divné. Beru, že ten kdo recept píše, vi proč ten úkon je. Až při "nehodě " jsem začala hledat jiný recept a tam bylo vysvětleno.

mata3636: Nečekala jsem na odpověď. Jak jsem uvedla, na netu jsem si našla co tím bylo myšleno. Spíše to bylo povzdechnutí nad tím, že by se recepty měly uvádět přesně. Nejsem úplná lama, ale dát vařit celou, nenačatou plechovku jsem nikdy neslyšela.

jitkahot: autorka už sem nechodí, doplnila jsem postup do receptu. Ty jsi vařila plechovku v hrnci bez vody:-?:-O

jitkahot: chápem to tak, že ste nevedeli, ako uvariť salko? Veď ľahká pomoc - ak nechcem čakať, pokiaľ mi odpovie autor receptu, hľadám pomoc cez google. 15 sekúnd a vedeli by ste, ako na to. Či čo sa vám nepodarilo?

Nedostatečná informace s kondenzovaným mlékem. Díky napálení hrnce jsem se začala pídit co tím autor myslel. Naprosto zbytečná škoda na surovině při dnešní drahotě! :no::no:

Děkuji za recept a hlavně za postup přípravy. Medovník se povedl.

Moc moc prosím jak velký je medovník z této dávky?popř.jak velké udělat dva malé??asi jako dezertní talířky?Chtěla bych dělat známému ke čtyřicátinám a napadlo mě udělat 3 patra a tvar čtvercový tak jakou dávku udělat.Děkuji moc za odpověd;-):-8

sebena:Prosim, ja take bezorechovou verzi!:-8

Vypadá nádherně, také ho zítra vyzkouším.:-))

Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat jestli z jedné dávky udělám dva medovníky na velký plytký talíř, nebo jenom jeden. Děkuji.

skvělý recept moc jsme si pošmákli:-* :yes:

:-K :-K Medovník už je v ledničce, ještě vydržet den počkat, aby se uležel :-) :yes: :yes:
Z dovolením jsem přidala 2 fotečky ;-)

Ahoj chtěla bych radu naposledy jsem delaĺa medovnik podle trochu jineho receptu krem stejny ale placky se nepotirali a byl totalne tvrdy. i po 5 dnech . Jen ze jsem ho mela v lednici. Pak jsem ho nastvane vyndala ven ze ho vyhodim a zapomnela na nej. Druhy jen nevim proc sem do nej píchla a o pulku změkl, ikdyž to furt nebylo ono. Tak se chci poradit jak pak ty dva dny na uležení medovník skladujete at neudelam nejakou chybu. Přece jen mit ho dva dny venku v byte v teple je tam maslo. Díky za rady

o víkendu jsem pekla a byl úžasný. jen jsem bojovala s posypáním stran. nemáte na to někdo nějaký fígl, prosím?:-8

Pridávam fotku hotového medovníka:-)je výborný,odležaný:-*:yes:

Tak som sa aj ja konečen dala na takýto medovník a dopadlo to celkom dobre,krém je vynikajúci,s cestom sa tiež robilo dobre:yes:Zatiaľ pridávam len fotky výroby cesta,keď zmäkne,pridám ešte finálnu fotku:-))Moc sa teším:-p
Ešte by som dodala,že som ubrala cukru aj medu,aby to nebolo presladené a natierala uvareným škoricovým čajom s mandľovou esenciou a trochou medu:-)

:yes::yes: přidala jsem foto diky.

Medovník dělám pouze podle tohoto receptu a to beze změny. Je vynikající.:-))

Opravdu moc moc moc výborné :-*

Včera večer jsem upekla vypadá dobře, tak jsem zvědavá jak bude chutnat:-p

sarka:tenhle recept mám po babičce a ta dělala krém z opravdového karamelu..(ten Tvůj popis krému je na krémový dort nebo roládu a je to moučná kaše něco jako pudink) a u nás nebo i jinde,to nevím) se krém z kondenzovaného mléka dělá místo opravdu přeslazeného karamelového krému

sarka: neznáš přesný poměr? Mně právě ten přeslazený krém nechutná, ráda vyzkouším ten pravý, vlastně kvůli tomu skoro medovník nepeču, že je to příšerně sladké. Dík :-K

kdo vymyslel ze krem na medovnik se děla z kondenzovaneho mléka??... pravý krém se děla z mléka,cukru, trosky mouky,a máska! a je to uplně jiná liga než přeslazeny kondenzák

Kateřina 8. 1. 2012 19:47
vypadá to super přesně tak nějak jsme si to představovala..myslím, že pro začátek zkusím 2 ks :yes:

Děkujíííííííííííííí!!!! Pak Vám přijdu říct, jak se povedl:-)

Meška: Snad nevadí, když odpovím za autorku. Mléko se vaří v uzavřené plechovce. Ale již se dá koupit zkaramelizované mléko.

Sebeno, prosím jak se vaří to kondenzované mléko? Někde jsem se dočetla v originál uzavřené plechovce a někdo mi tvrdí, že ho mám vylít do něčeho a pak vařit... prosím radu. Na medovníček se totiž těším jak dítko na Vánoce. Budu jej dělat, ale zcela poprvé, neboť do nedávna jsem se medu i ořechům vyhýbala obloukem kvůli alergiím. Je to paradox, ale v důsledku smutné události ztráty mimíska;-( najednou zjišťujeme, že alergie na potraviny zmizela... a tak se nyní cpu ořechama a medem jak divá :-p a mám z toho pomalu vánoce.... no aby ne, po více jak 10 letech:-))

Markéta z Moravských Knínic 9. 9. 2011 12:53
Upekla jsem a je opravdu výbornééj nejlepší ze všech medovníků...všem jen doporučuji,dávám 100bodů Mňamka :-p:-8:-K:yes :-K:-8:-D:yes::yes:

Upečeno, vyfoceno. Sice vypadá dost bledě, ale mám blbé světlo a je to focené mobilem. Jinak je vynikající :yes:

Placky po upečení jsou opravdu tvrdé ale tím jak se potřou tím cukrovým sirupem a navrstvi krémem tak krásně změknou, přeji ať chutná tak jako nám;-)

Včera jsem se pustila do pečení a teď ho nechávám odležet, aby změkl, protože mi upečené placky přijdou poměrně dost tvrdé:-/ nevím jestli je to tak správně a doufám, že změkne a už se těším, až ochutnáme :-p Jinak velmi podařený recept a výborný krém :-D chválím a posílám bodík :-K:-K:-K:-K:-K

Mňam, dělala jsem a byl moc dobrý.Jen bych chtěla poradit co místo prdopeče, jedlou sodu? A kolik? Děkuji Lenka

Zitra budu zkouset recept,uz ted se tesim,vypada nadherne,posilam bodika :yes::yes:

vypadá moc krásně!

Vyzkoušela jsem, je výýýýborný!! : ) Byl to můj první pokus a odvážila jsem se jen díky tomu, že jsem už nějaký ten pátek chodím pro inspiraci a všimla jsem si, že tu je spousta kuchařek, od kterých se můžu, já nezkušená cácora, mnohé naučit! :-8

Katko : někdy taky přidávám trochu více mouky ale to záleži hodně na kvalitě mouky, doufám, že vám medovník bude chutnat tak jako nám. Budu ho muset zase upéct (5-6 kusů:-D)
jinak všem děkuji za pochvaly:-8

Upekla jsem a opravdu perfektni. Testo - pridala jsem trochu vice mouky.
Testo jsem z peti dilu rozvalovala primo na pecicim papire.
Krem - trochu jsem se lekla kdyz se mi srazil, ale pak se dobre rozmixoval. Medovnik vypada presne jako na obrazku uz se tesim az zitra ochutnam.:-))

Sebenko taková mladá a tak šikovná:yes::yes:Dělala jsem medovník jednou podle jiného receptu, nedokážu si představit jich péct víc najednou.Když jsem potřela plát sirupem tak se mi pak krém špatně mazal na placku.Určitě vyzkouším tento recept a dávám bodík:yes:

Ivon ,už jsem zkoušela dost receptů na medovník, ale Tvůj byl nejlepší, akorát jsem tram nedala kakao, dávám Ti bodík. :yes:

:-O:-O:-O:-O

Včera jsem ho dělal....a dneska...:)....no nejlepší...!!!:yes::yes::yes:

azeretka : jsem moc ráda že se povedly a měly takový úspěch:-)

pekla jsem a mooooc se povedlo ;-) druhý den jsem musela naučit péct tudle dobrotu i tchýni :yes:

:-p:yes:

Tématické fráze:
recept na medovník, recept na pravý medovník, medovnik recept, pravý medovník recept, medovnik, recept medovnik, pravy medovnik, výroba medovníku, pečeme medovník, krém na medovník, nejlepší medovník, medovník originál recept, jak se dela medovnik, medovník cena, sirup na medovník, medovník s kondenzovaným mlékem, pravý medovník- recept, vynikající medovnik, nejlepší medovník recept, medovník recepty

Suroviny:
cukr krupice, máslo, med, mléko plnotučné, mouka hladká, vejce, kypřící prášek, rum, kakao, mléko kondenzované, máslo, ořechy vlašské, rum, voda, cukr krupice, ořechy vlašské

Přidat fotografie receptu