Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vinná klobása, jak ji dělala moje babička

Vinná klobása neodmyslitelně patří k vánočním dobrotám, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Většinou pro ni skočíme k řezníkovi, ale co takhle si připravit poctivou domácí? Je s ní sice práce, ale bohatě se vám odvděčí svou chutí.

Hodnocení receptu je 4,9 (36×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jan.alois jan.alois

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby odležení masa

150 min (120 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby odležení masa)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 152 kJ /
3 382 kcal
Bílkoviny293,37 g
Tuky223,20 g
Vláknina1,16 g
Cholesterol 938 mg
Sodík 943 mg
Sůl1,80 g
Sacharidy17,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer maso nakrájíme na kostky cca 1x1 cm nebo i menší, osolíme, opepříme, promícháme a dáme do lednice. Krok 2: Ráno maso semeleme, libové a tučné zvlášť (libové co nejjemněji, raději dvakrát). Krok 3: Housky namočíme do mléka a rozetřeme na velmi jemnou hmotu. Přidáme mleté maso a mícháme, až je hmota spojená. Krok 4: Potom přidáme koření a víno, zamícháme a nakonec vmícháme tučné mleté maso, aby se vše spojilo. Je-li hmota příliš hustá, ještě přilijeme víno. Krok 5: Naplníme do střívek, zadrhneme nebo zašpejlujeme a pečeme podle chuti obalené v hladké mouce nebo trojobalu. Pečeme z obou stran. (Jde upéct i jako prejt nebo usmažit nenaplněné do střívek, obalené jako řízek.) Krok 6: Podáváme s vařenými bramborami, čerstvým pečivem nebo bramborovým salátem.

TIP: Jak nejlépe upéct vinné klobásy

Zveřejněno 27. 2. 2010

Poznámka autora jan.alois

Jak vyzkoušet chuť klobásy? Do malého šálku dejte trochu hmoty a vložte do mikrovlnky na třicet vteřin až minutu. Pravidlo starých kuchařů zní: Do jídla se dává to, co tam patří a ne to, co nám chutná. Nepřidávat jiné přísady, pak je to něco jiného, to je všeobecné pravidlo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vinná klobása, jak ji dělala moje babička

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k225

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vinná klobása, jak ji dělala moje babička

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k225

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (34)

Teda, to je paráda. 😊Děláme před Vánoci a je to už skoro takový obřad. 😉 Skopová střívka jsou sice šílená na práci, kvůli své křehkosti, ale na talíři se úplně rozplývají.

Díky,jiné už nedělám,jsou výborné:yes:

střívko jsem nikde nesehnal :-(:-(:-(

roman: Určitě se dá koupit v Makru. V Globusu někdy i v Kaflandu.

Zatí jsem si na to neroufl i když uzené klobásy dělám. Asi je nejvyšší čas to zkusit!!! Milan P.

Moucha::yes:

jan.alois 25. 11. 2014 16:40
ANTONIN:Jestli mají střívka průměr 3,5 cm a větší lze je použít na jitrnice . Všeobecně tenká vepřová střeva se používají na jitrnice na jelita na klobásy a podobně silné výrobky.

lze použít vepřová střívka na klobásy na jitrnice.

Moucha:na 1 kg hmoty 1,5 m střeva

jan.alois. Autor 2. 12. 2013 08:04
Moucha. Kupte střívka jeden balíček dnes už i v Kauflandu a co vám zbude zasypejte solí a dejte do mrazáku tam vydrží rok i více. Metr střívka podle průměru skopová asi půl kila a vepřová jako na jitrnice něco málo přes kilo.

Nevíte někdo,kolik kilo na kolik střeva?díky:-p

:-p:-p:yes: Parádní foto, Evi;-)

Je to bezva receptík:-) Jen já nescháním žádná střívka,normálně stoho dělán karboše a osmahnu na pánvičce.dobré jsou i obalené jako řízky.:yes:

babca1948: Jasně, dělávala to tak i moje mamka - každá babča si ví rady.
<3

louskaček 23. 12. 2012 12:01
moje mati ji děla klasicky obal.v mouce a nema to chybu!!do tehle varianty bych asi nešel!!!!!!!!!!!!!!!!!:no:honzacekr@seznam.cz

lomacka:Na masový strojek se dá kopit nastavec z umělé hmoty a vyndá se nůž a kolečo a tí se naplní střívka , ta se dají koupit v kauflandu.

Lucie Vocaskova 25. 12. 2017 16:14
jan.alois: Moc děkuji za perfektní recept dělala jsem ji poprvé v životě po zabijačce v sobotu 23. 12.17 z domácího masa a střivek a z krámu už ji nikdy nepozřu!!! Mám ruční mlýnek, ale bez naražecky na střeva. Nicméně jsem si poradila ;-) stačí uříznout pet lahev,díky a vřele doporučuji všem Lucie. :yes:

No jo, ale to musíš cpát nějakou špičkou né:-?:-?
Jinak paráda:-):yes::yes:

Tématické fráze:
vinná klobása - jak opéct, vinná klobása, vina klobasa, bílá vinná klobása recepty, vinna klobasa recept, vinná klobása jak opéct, bílé vinné klobásy recept, vyroba vinne klobasy, skopová střívka, recept na vinnou klobásu, priprava vinne klobasy, strivka na klobasy, vina klobasa recept, domácí vinná klobása, vina vinná klobása, jak připravit vinnou klobásu, vinné klobásy, bílá klobása výroba, vine klobasy, střívka na vinné klobásy

Suroviny:
plec vepřová, bůček vepřový, žemle, víno bílé, mléko, pepř mletý, květ muškátový, kůra citronová, sůl, střívka skopová, mouka hladká

Přidat fotografie receptu