Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 12 kusů

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 289 kJ /
2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny ingredience, tak jak jsou psané postupně za sebou, vložíme do pekárny, kterou poté zapneme na program Těsto. Krok 2: Po vykynutí přemístíme těsto na vál, rozdělíme na díly a upleteme housky. Krok 3: Položíme je na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je bílkem, který smícháme s olejem a posypeme oblíbeným sypáním. Krok 4: Plech přikryjeme čistou utěrkou a housky necháme přibližně půl hodiny kynout. Pak upečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200-250 °C dozlatova.

TIP: Jak vybrat domácí pekárnu

Zveřejněno 3. 3. 2010

Poznámka autorky Bibinka

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (313)

Jsou měkké a výborné, určitě je budu dělat častěji :-)

Výborné :-)

pekla jsem poprvé a musím říct, že moc dobré <3:-K

VYNIKAJÍCÍ! Peču znova a znova <3:-K<3:-K

povedly se díky za recept, přidávám foto:yes:

judith5: Jituš, děkuji, jsem ráda, že chutnali:yes::-K

naprosto dokonaléééééé :yes::yes::yes:

Děkuji za recept, výsledek je velmi chutný :-K

vecnastudentka: Těší mne, že chutnaly a děkuji, že jsi je udělala :yes:

Kolik je z toho housticek děkuji

Lenka: Leni, podle toho, jak velké je děláš-někdy jich mám 9 a někdy 12 ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Jedním slovem ..... vynikající :-) :yes:

Monna: Jsem moc ráda, že chutnaly Monno :yes:

Včera jsem pekla, páč jsem nestihla dojít do obchodu, tak aby bylo ke guláši i k snídani. Houstičky jsou moc dobré.. :)

Leila65: Tak to mám radost, že chutnaly:yes:

Veronika 7. 3. 2017 16:18
Můžu použít špaldový kvásek a kolik,místo droždí ?

cathleen: Ivi, děkuji za pomoc, kterou jsi podala, jako ta nej...pekařka ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Poslušně hlásím, že bylo upečeno dnes k snídani a zčásti už také snědeno. Bez pekárny a se sušeným droždím, prostě nápad po příliš brzkém probuzení. Dělala jsem houstičky i uzlíčky, ale moc mi to nešlo. Pečení všechno srovnalo a napravilo, takže vypadají stejně krásně jako ty na obrázku a určitě stejně dobře chutnají. Sobotní snídaně s pečivem čerstvě vytaženým z trouby neměla chybu. <3

Bibinka: Určitě budu opakovat a přemýšlím o tom, že bych si upekla bledou várku do mrazáku.:-8

Zobrazit starší odpověď

Jani, houstičky jsou oblíbené nejen v naší rodině, ale i u sousedů.:-K Takže ani dnešní den by se bez nich neobešel:yes: Děkuji za recept.:-K

Sarovka: To mě vážně těšííí a moc děkuji :yes:

Kočky, já už nevím, zda to tam takto bylo napsané, nebo je to nějak opravené, ale dáme těsto do pečky na program těsto a VYKYNUTÉ vyndáme na vál, uděláme housky a necháme je na plechu ještě pod utěrkou vykynout, že je jasné ne?:-O

hosta: Jituš nevadí mi to, když je to ku prospěchu věci, jen jsem nevěděla co konkrétně jsi opravila a jak jsem to tam měla já napsané. Jinak je to v pohodě:yes:

Zobrazit 3 starší odpovědi

Děvčata, děkuji za vaše názory. :-K
;-) Domnívám se, že kdyby v rcp místo "....zapneme na těsto, pak vyndáme těsto na vál,..." Bibi uvedla "....zapneme na těsto, pak VYKYNUTÉ těsto vyndáme na vál,..." bylo by vše jasné, a to i pro všechny, kteří zadělávají ručně.

hosta: Jituš, děkuji za úpravu. :-*

Zobrazit 2 starší odpovědi

Nadja:snad se Bibinka nebude zlobit,když odpovím.Těsto se nechává kynout aspoň hodinu a ještě upletenė houstičky 20 minut.
Dělala jsem je podle tohoto receptu už mockrát, v DP a jsou výborné :yes:

maris: no a já se toho vždycky bála, vidíš, zas jsem chytřejší, díky:yes:

Zobrazit 8 starších odpovědí

Bibi, nějak mi uniká, jestli se těsto nechává vykynout, nebo kynou až hotové žemličky.

Míla:Mílo, mám radost a děkuji :yes:;-)

Také už nepeču jiné houstičky. Jen jsem si ten recept trochu upravila: dávám 300ml mléka, 60g oleje, 15g sušeného droždí a drcený kmín(dávám ho do těsta protože nemám ráda jak odpadne z hotových houstiček), jinak vše podle původního receptu. Syn si je velmi oblíbil.

Housky jsou skvostné. Sice se mi povedly až na potřetí. Poprvé dostatečně nevykynuly, podruhé mi je na plechu zalehl kocour :-D, až na potřetí byly perfektní :-)
Jen doplním, že jsem dala lehce teplé mléko, mouku hladkou napůl s polohrubou a program na 1,5 hod. Těsto bylo nádherně vykynuté, krásně se s ním pracuje. Ihned jsem udělala housky, které jsem pak na plechu nechala ještě chvilku na kynout a poté cca 15 min. v troubě při 190°C i se vzduchem.
Přidávám bodík a palec :yes:

Petta79: za lehnout mi je kocour!, tak frčí do trouby i s houstičkama :-p

Hezké odpoledne, dnes jsem je upekla a jsou opravdu výborné, dělala jsem uzlíky a mizí jeden za druhým:-p:-p:-p

bara.it:Baruš, to jsem moc ráda a potěšilo mě to, já když je udělám, tak na druhý den už také není nic;-):-D

Jani, super dobré houstičky :-p jen se po nich zaprášilo :yes:120:yes:

Katka B: Katko, tak to mám radost, že u vás žemličky zdomácní ;-):yes:

Jsou luxusní. Zadělávala jsem je v ruce a musela jsem dávat více mléka. Fakt paráda, za tři dny jsem je pekla už 2x :-)

Michaela:Michaelko, to mám radost :yes:;-)

Nejlepší housky jaké jsme kdy jedli...těsto bylo krásné a dobře se s ním pracovalo.Už nikdy kupované housky :-p :yes::yes::yes::yes: :-))

snizkovaverca:Verčo, jsem ráda, že chutnaly a díky;-)

tak jsem tyto houstičky pekla poprvé a jsou opravdu výborné.Dávám bodík:yes:

Chanellina35:jsem moc ráda, že chutnaly a máš je moc pěkné, díky!:yes:;-)

výborné (jen jsem přidala více tuku):-K

alus.s:´tak to je prima:yes:

Bibinka: tak ochutnáno a bodík je s určitostí zasloužený :yes: :yes: :yes:

alus.s:Alenko, vy mi děláte dneska s Tomem radost a jak jste se pěkně sešli je udělat, to mě těší;-)snad budou také chutnat :-)

před chvilkou jsem je vytáhla z trouby, vypadají báječně :yes: a doufám že i tak budou chutnat :-p, jsem na ně moc zvědavá. Dala jsem jen půlku droždí, 300g hladké a 200g polohr. mouky, pekla jsem na prostř. roštu 15 min při 200°C. Na dně trouby jsem měla kastrůlek s vodou. Už jen za to jak vypadají dávám bodík :-)

Bibinka:...díky za pochvalu, těsto je fakt super:yes:
...neodolal jsem a trhal jsem je u oběda k vepřovému paprikáši:-D

Tom Beyk:Tome, udělal jsi je na jedničku a máš je fakt pěkný-šikula :yes:s tím těstem se báječně pracuje....

...hledal jsem těsto na dobré housky...a našééééééééél:-D
...opravdu prima, už jsem chtěl použít těsto na knedlíky, koukám sem a ono je to téměř to samé. Mimo jiné mám rád i "pořádné pletýnky" - viz přidané foto:-D:-p

pet359:Jsem ráda, že žemličky chutnaly a to těsto tak pružné má být, proto jsou tak křupavé, to je v pořádku;-)

výborné, výborné, výborné!!!!nadýchané, křupavé, prostě vynikající..!!!špatně se mi tedy pracovalo s těstem, extrémně se mrštilo zpátky, tak se mi to u jiných kynutých těst nestává....ale vychytám to a budu dělat pravidelně :-)

Iva: Ivo, není zač děkovat, hlavně, že chutnají, z toho mám radost:yes:

Dobrý den,děkuji za skvělý recept....jsou fakt výborný :) :yes:

Lucievach: Lucko, to jsi mě potěšila a já ti děkuji, že jsi je udělala-prima:yes:

Tak jsem se do nic také pustila, nemám pekárnu, takže ruční práce :-) a jsou výborné! Moje mamka z nich byla nadšená, hlavně proto že byly krásně měkké i druhý den ;-)

Tématické fráze:
housky recept, domácí housky babiččiny, domácí housky, babiččiny houstičky, housky z domácí pekárny, výborné křupavé kynuté houstičky, housky, recept na housky, domácí housky recept, domácí žemličky, babiččiny recepty, nejlepší recept na housky, žemličky, startovací houstičky, nejlepší housky, babiččiny rohlíky, kynuté žemličky, výborné housky, rychlé housky, recept housky

Suroviny:
mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

Přidat fotografie receptu