Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 12 kusů

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 289 kJ /
2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny ingredience, tak jak jsou psané postupně za sebou, vložíme do pekárny, kterou poté zapneme na program Těsto. Krok 2: Po vykynutí přemístíme těsto na vál, rozdělíme na díly a upleteme housky. Krok 3: Položíme je na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je bílkem, který smícháme s olejem a posypeme oblíbeným sypáním. Krok 4: Plech přikryjeme čistou utěrkou a housky necháme přibližně půl hodiny kynout. Pak upečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200-250 °C dozlatova.

TIP: Jak vybrat domácí pekárnu

Zveřejněno 3. 3. 2010

Poznámka autorky Bibinka

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (313)

Jsou měkké a výborné, určitě je budu dělat častěji :-)

Výborné :-)

pekla jsem poprvé a musím říct, že moc dobré <3:-K

VYNIKAJÍCÍ! Peču znova a znova <3:-K<3:-K

povedly se díky za recept, přidávám foto:yes:

judith5: Jituš, děkuji, jsem ráda, že chutnali:yes::-K

naprosto dokonaléééééé :yes::yes::yes:

Děkuji za recept, výsledek je velmi chutný :-K

vecnastudentka: Těší mne, že chutnaly a děkuji, že jsi je udělala :yes:

Kolik je z toho housticek děkuji

Lenka: Leni, podle toho, jak velké je děláš-někdy jich mám 9 a někdy 12 ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Jedním slovem ..... vynikající :-) :yes:

Monna: Jsem moc ráda, že chutnaly Monno :yes:

Včera jsem pekla, páč jsem nestihla dojít do obchodu, tak aby bylo ke guláši i k snídani. Houstičky jsou moc dobré.. :)

Leila65: Tak to mám radost, že chutnaly:yes:

Veronika 7. 3. 2017 16:18
Můžu použít špaldový kvásek a kolik,místo droždí ?

cathleen: Ivi, děkuji za pomoc, kterou jsi podala, jako ta nej...pekařka ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Poslušně hlásím, že bylo upečeno dnes k snídani a zčásti už také snědeno. Bez pekárny a se sušeným droždím, prostě nápad po příliš brzkém probuzení. Dělala jsem houstičky i uzlíčky, ale moc mi to nešlo. Pečení všechno srovnalo a napravilo, takže vypadají stejně krásně jako ty na obrázku a určitě stejně dobře chutnají. Sobotní snídaně s pečivem čerstvě vytaženým z trouby neměla chybu. <3

Bibinka: Určitě budu opakovat a přemýšlím o tom, že bych si upekla bledou várku do mrazáku.:-8

Zobrazit starší odpověď

Jani, houstičky jsou oblíbené nejen v naší rodině, ale i u sousedů.:-K Takže ani dnešní den by se bez nich neobešel:yes: Děkuji za recept.:-K

Sarovka: To mě vážně těšííí a moc děkuji :yes:

Kočky, já už nevím, zda to tam takto bylo napsané, nebo je to nějak opravené, ale dáme těsto do pečky na program těsto a VYKYNUTÉ vyndáme na vál, uděláme housky a necháme je na plechu ještě pod utěrkou vykynout, že je jasné ne?:-O

hosta: Jituš nevadí mi to, když je to ku prospěchu věci, jen jsem nevěděla co konkrétně jsi opravila a jak jsem to tam měla já napsané. Jinak je to v pohodě:yes:

Zobrazit 3 starší odpovědi

Děvčata, děkuji za vaše názory. :-K
;-) Domnívám se, že kdyby v rcp místo "....zapneme na těsto, pak vyndáme těsto na vál,..." Bibi uvedla "....zapneme na těsto, pak VYKYNUTÉ těsto vyndáme na vál,..." bylo by vše jasné, a to i pro všechny, kteří zadělávají ručně.

hosta: Jituš, děkuji za úpravu. :-*

Zobrazit 2 starší odpovědi

Nadja:snad se Bibinka nebude zlobit,když odpovím.Těsto se nechává kynout aspoň hodinu a ještě upletenė houstičky 20 minut.
Dělala jsem je podle tohoto receptu už mockrát, v DP a jsou výborné :yes:

maris: no a já se toho vždycky bála, vidíš, zas jsem chytřejší, díky:yes:

Zobrazit 8 starších odpovědí

Bibi, nějak mi uniká, jestli se těsto nechává vykynout, nebo kynou až hotové žemličky.

Míla:Mílo, mám radost a děkuji :yes:;-)

Také už nepeču jiné houstičky. Jen jsem si ten recept trochu upravila: dávám 300ml mléka, 60g oleje, 15g sušeného droždí a drcený kmín(dávám ho do těsta protože nemám ráda jak odpadne z hotových houstiček), jinak vše podle původního receptu. Syn si je velmi oblíbil.

Housky jsou skvostné. Sice se mi povedly až na potřetí. Poprvé dostatečně nevykynuly, podruhé mi je na plechu zalehl kocour :-D, až na potřetí byly perfektní :-)
Jen doplním, že jsem dala lehce teplé mléko, mouku hladkou napůl s polohrubou a program na 1,5 hod. Těsto bylo nádherně vykynuté, krásně se s ním pracuje. Ihned jsem udělala housky, které jsem pak na plechu nechala ještě chvilku na kynout a poté cca 15 min. v troubě při 190°C i se vzduchem.
Přidávám bodík a palec :yes:

Petta79: za lehnout mi je kocour!, tak frčí do trouby i s houstičkama :-p

Hezké odpoledne, dnes jsem je upekla a jsou opravdu výborné, dělala jsem uzlíky a mizí jeden za druhým:-p:-p:-p

bara.it:Baruš, to jsem moc ráda a potěšilo mě to, já když je udělám, tak na druhý den už také není nic;-):-D

Jani, super dobré houstičky :-p jen se po nich zaprášilo :yes:120:yes:

Katka B: Katko, tak to mám radost, že u vás žemličky zdomácní ;-):yes:

Jsou luxusní. Zadělávala jsem je v ruce a musela jsem dávat více mléka. Fakt paráda, za tři dny jsem je pekla už 2x :-)

Michaela:Michaelko, to mám radost :yes:;-)

Nejlepší housky jaké jsme kdy jedli...těsto bylo krásné a dobře se s ním pracovalo.Už nikdy kupované housky :-p :yes::yes::yes::yes: :-))

snizkovaverca:Verčo, jsem ráda, že chutnaly a díky;-)

tak jsem tyto houstičky pekla poprvé a jsou opravdu výborné.Dávám bodík:yes:

Chanellina35:jsem moc ráda, že chutnaly a máš je moc pěkné, díky!:yes:;-)

výborné (jen jsem přidala více tuku):-K

alus.s:´tak to je prima:yes:

Bibinka: tak ochutnáno a bodík je s určitostí zasloužený :yes: :yes: :yes:

alus.s:Alenko, vy mi děláte dneska s Tomem radost a jak jste se pěkně sešli je udělat, to mě těší;-)snad budou také chutnat :-)

před chvilkou jsem je vytáhla z trouby, vypadají báječně :yes: a doufám že i tak budou chutnat :-p, jsem na ně moc zvědavá. Dala jsem jen půlku droždí, 300g hladké a 200g polohr. mouky, pekla jsem na prostř. roštu 15 min při 200°C. Na dně trouby jsem měla kastrůlek s vodou. Už jen za to jak vypadají dávám bodík :-)

Bibinka:...díky za pochvalu, těsto je fakt super:yes:
...neodolal jsem a trhal jsem je u oběda k vepřovému paprikáši:-D

Tom Beyk:Tome, udělal jsi je na jedničku a máš je fakt pěkný-šikula :yes:s tím těstem se báječně pracuje....

...hledal jsem těsto na dobré housky...a našééééééééél:-D
...opravdu prima, už jsem chtěl použít těsto na knedlíky, koukám sem a ono je to téměř to samé. Mimo jiné mám rád i "pořádné pletýnky" - viz přidané foto:-D:-p

pet359:Jsem ráda, že žemličky chutnaly a to těsto tak pružné má být, proto jsou tak křupavé, to je v pořádku;-)

výborné, výborné, výborné!!!!nadýchané, křupavé, prostě vynikající..!!!špatně se mi tedy pracovalo s těstem, extrémně se mrštilo zpátky, tak se mi to u jiných kynutých těst nestává....ale vychytám to a budu dělat pravidelně :-)

Iva: Ivo, není zač děkovat, hlavně, že chutnají, z toho mám radost:yes:

Dobrý den,děkuji za skvělý recept....jsou fakt výborný :) :yes:

Lucievach: Lucko, to jsi mě potěšila a já ti děkuji, že jsi je udělala-prima:yes:

Tak jsem se do nic také pustila, nemám pekárnu, takže ruční práce :-) a jsou výborné! Moje mamka z nich byla nadšená, hlavně proto že byly krásně měkké i druhý den ;-)

happy dafne:jsem ráda, že chutnají a zdomácní-díky:yes:

:-K Receptík jsem včera vyzkoušela a ráda se budu k němu vracet. Houstičky jsou prostě super!!!:-K Děkuji za inspiraci :-K

Stefinka.S: Já nevím, co máš za pekárnu, ale na té mojí je jen 1 program na přípravu těsta , který to těsto připravuje stejnou dobu, cca hodinu? asi(nemám po ruce nyní návod). Rychlý nebo dlouhý program mám jen u pečení, kdy se liší doba pečení, ale tenhle program jen na přípravu těsta nevyužívám. Jakékoli žemličky, rohlíky atd... nejdřív zadělám na programu Těsto, pak dodělávám na válu.

Ještě na něco se zeptám, když už se snažím housky dotáhnout k dokonalosti - na jakej program v pekárně těsto děláte - rychlé nebo pomalé? Na mojí pekárně je rychlé 45 minut a pomalé tuším 1:50, tak mě jenom zajímá, jak to děláte vy. Já využívám skoro na vše ten krátký program, ale píšete tu hodinu a půl celkovou přípravu, mně to pekárna hněte a kyne 45 minut, pak housky upletu a hodinu nechávám kynout ještě na tom plechu, jak je v receptu, pak peču, takže celkem to mám tak na 2:15 odhadem, ale to nevadí, jen mě zajímá, jak to děláte vy :-):-))

Bibinka:přesně tak, zase jsem o něco chytřejší, tady je vidět, že se člověk učí celý život a jaká je z toho pak radost, když se něco vychytá a podaří tak jak má :-) Ze mě ještě nakonec bude hospodyňka jak fík :-D

Stefinka.S:jupííííí, tak to je báječné a dokázali jsme to;-):yes: Jak se říká: trpělivost růže přináší, tak tady o platí dvojnásob:-D

Bibinka:už jsou dokonalé tyhle a to jsem je nenechala kynout celou hodinu, protože už byl hlad, ale i tak nabyly a jsou výborné a ta se sýrem a slaninou je naproto luxusní, tisíceré díky za konzultaci mého problému a vychytání chyb, takže už vím, že se teď vždycky povedou, vážně mockrát děkuju, od teď myslím, že budu housky na stole aspoň jednou dvakrát do týdne :-)

Stefinka.S:ano, ano dáš jen jeden sáček-tak pamatuj pro příště, ale myslím, že tím to budeš mít už vychytaný a ty další budou dokonalé:yes:

Bibinka: No tak mě to zblblo, že jsem tam dala dva balíčky sušeného, aby to odpovídalo té kostce droždí normálního, tak jsem z toho teď jelen. Takže stačí jeden sáček teda. No dala jsem dva, nevadí. Teď se pečou, jdu to ohlídat :-)

Stefinka.S: Štefi, já jsem to droždí dopsala do receptu, aby to nemýlilo i na kolik péct a jak dlouho. Těch 40 g je míněno čerstvého a sušeného jeden sáček 7g. Já dělám téměř všechno kynuté se sušeným, vyhovuje mi a čerstvé používám spíš na drožďovou polévku, nebo knedlíčky do polévky ap...Jsem ráda, že se žemličky snědly a chutnaly;-):yes:

Bibinka: jo, mohla jsem se utlouct, dokonce jsem na pár z nich nastrouhala sýr a měla jsem výborné sýrové housky, ale nezbylo na snídani, takže už pekárna byla ráno v pohotovosti znovu a teď kynou v troubě, vyndala jsem z mrazáku i zbytek plátků slaniny, tak to tam taky prdnu na to, to bude dobrota :-)Mouku mám pokaždé jinou, záleží do jakého krámu zrovna jdeme, takže si nemyslím, že mám pořád tu samou a droždí teda používám sušené, mám s ním lepší výsledky než s klasickým, většinou se vše povede a není to cítit droždím jako u klasického, i když možná je to chyba opět v tom pečení, těžko říct, ale zkrátka klasické doma běžně moc nemívám, koupím jen když ho fakt potřebuju, třeba na knedlíky nebo tak, jinak mám doma pořád několik balíčků sušeného. Jen mě tu zarazila ta gramáž, na půl kila mouky se obvykla dává půlka droždí či jeden sáček, ale v receptu je 40 g, což je dvojnásobek, tak jsem to tak začala dělat, v minulosti jsme opravdu dávala jen těch 20g.

Stefinka.S:Štefi, tak jsem na ten výsledek včera čekala, až jsem šla do peří;-) Mám radost, že je to aspoň tak jak píšeš:yes: Možná by to chtělo ještě změnit mouku, nebo droždí a do trouby si dej hrníček s vodou....

Tak hlásím jak to dopadlo a musím říct, že výsledek je značnej teda. Sice housky ze včerejšího těsta z lednice nenakynuly ani za hodinu a půl skoro o nic, ale za to po upečení na více stupňů a během deseti minut, jsou mnohem lepší než předtím, sice nejsou křupavý, na to bych asi potřebovala jinou troubu a pořád nejsou tak lehký, jak by asi mohly být, i když teď to může být tím nakynutím taky, ale je to opravdu veliký rozdíl, takže aspoň už vím, kde jsem udělala fatální chybu. Díky moc lidičky za rady, příště se budu snažit ještě více :-)

Bibinka: Děkuju moc za rady, právě kynou a za čtvrt hodinky jdu na to a budu péct.... ještě mě napadá, že mám možná problém i trochu v troubě, hůř mi peče podle mě zespodu nebo celkově, nevím, ale třeba když dělám pizzu, mám stejný problém, těsto je strašně dlouho bílý, pak nepoznám, zda už je hotový nebo ne, suroviny už jsou přitom pomalu tvrdší, nevím no, zkusím to ještě teď jednou a uvidím, zda to bude lepší, pak bych si kdyžtak dala pozor na pečení i u ostatních věcí, kdyby to bylo tím. Každopádně mockrát děkuju, v kynutých těstech ještě dost plavu :-)

Stefinka.S: tak to bude ta chyba, oni se tam dlouho "suší" pak jsou vyschlé-tvrdé. Teď by se ti měly povéct;-)

Tématické fráze:
housky recept, domácí housky babiččiny, domácí housky, babiččiny houstičky, housky z domácí pekárny, výborné křupavé kynuté houstičky, housky, recept na housky, domácí housky recept, domácí žemličky, babiččiny recepty, nejlepší recept na housky, žemličky, startovací houstičky, nejlepší housky, babiččiny rohlíky, kynuté žemličky, výborné housky, rychlé housky, recept housky

Suroviny:
mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

Přidat fotografie receptu