Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kváskový chléb se syrovátkou

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Klara

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 961 kJ /
3 337 kcal
Bílkoviny104,50 g
Tuky38,81 g
Vláknina38,89 g
Cholesterol 2 mg
Sodík 12,33 g
Sůl30,40 g
Sacharidy622,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a poté sypké ingredience. Kvasnice navrch do důlku v mouce tak, aby nebyly v kontaktu se solí. Krok 2: Po signálu můžeme přidat hrst ovesných vloček a 2 lžíce slunečnicových či jiných semínek. Krok 3: Pečeme na celozrnný program.

Zveřejněno 6. 3. 2010

Poznámka autorky Marie Klara

Víc soli je třeba kvůli melase, aby chléb nebyl bez chuti.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 14 až 18 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový chléb se syrovátkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/57lR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový chléb se syrovátkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/57lR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Cathleen, díky za připomínku o rozlišení žitného kvásku od kvasnicového, hned si to v receptech opravím :yes:

Jj, po komentíku jan.alois jsem se bála, že jsem mimo mísu;-)

Ano, žitný kvásek (v podstatě jen zkvašená voda s žitnou moukou) - výborná přísada do chleba:yes:

Cathleen já jsem dávala níže link na tvůj žitný kvásek, je to ten o kterém píše Marie Klara v případě tohoto chlebíku?

:-//Myslím, že bys trochu mohl vážit slova, jane aloisi....každý kuchař se snaží, aby měl jídlo dobré a hezké a to tvé pojmenování "kuchty" si nezaslouží. A pokud vím - tekutina + cukr + droždí JE kvásek, třeba do buchet. Jiný název jsem nikde neviděla....
Pokud to chci v receptu rozlišit, píšu kvásek a žitný kvásek. Každý ví, o čem je řeč.:yes:

Marie Klaro, děkuji:-)

Marie je vidět že víš o čem mluvíš . Některé kuchty říkají kvásek kvasnicím s cukrem a moukou . Tak že sis vysloužila ještě jeden bodík a kytičku.:-K

Cathleen, melasa je tam spíš kvůli barvě, ale místo cukru vlastně taky.
Jane Aloisi, kvásek se dá i koupit a namnožit. Sama jsem se do něj pustila podle stránek www.kvaskovychleb.cz a od té doby, co jej neustále přikrmuji, už chleba bez kvásku vůbec nepeču. Naopak si různé recepty přidáním kvásku upravuji.

Neškodilo by pro ty co neumí kvásek :-? napsat recept. Je to zdlouhavá práce kvásek ze žitné mouky to trvá asi tři a čtyři dny. Nevím jestli z dnešních drobků starého chleba a žitné moky by šel udělat tak jak ho dělala naše babi do chleba. :-))

Není tam melasa místo cukru?

:yes::yes:

Tématické fráze:
kvasnicový chleb, recept na kvasnicový chleba, kvasnicový chleba, kvasnicový chléb recept, pečeme se syrovátkou, chléb ze syrovátky, pšenično žitný chléb z domácí pekárny s přidáním brambor, buchta se syrovátkou, v čem pečeme chleba, kvásek ze starého chleba, psenicno zitny chleb kvasnicovy, melasa z cukrové řepy recept, melasa recepty, melasa recept, chleba ze syrovátky, zitny chleb se syrovatkou, chléb z žitného kvásku, chleba z žitného kvásku, syrovátka chléb, kváskový chléb

Suroviny:
kvas žitný, voda, olej, melasa, mouka chlebová pšeničná, mouka celozrnna pšeničná, mouka hladká, mouka žitná chlebová, sůl, syrovátka sušená, kmín celý, otruby, kvasnice

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu