Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polská velikonoční bábovka

Naši polští sousedé připravují na oslavu příchodu jara spoustu různých dobrot. Mezi nimi je například výborná vláčná bábovka, vonící po pomerančové kůře, s citronovou polevou na povrchu. Ozdobit ji můžete ořechy, či kandovanými třešněmi.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez dob kynutí a doby chladnutí bábovky

65 min (25 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez dob kynutí a doby chladnutí bábovky)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 110 kJ /
3 133 kcal
Bílkoviny61,09 g
Tuky179,28 g
Vláknina15,45 g
Cholesterol 1,26 g
Sodík 1,17 g
Sůl2,76 g
Sacharidy311,16 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo vyndáme včas z lednice, aby změklo. Formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C. Krok 2: Polohrubou mouku prosejeme a smícháme s cukrem, mlékem, solí, citronovou a pomerančovou kůrou, máslem, rozinkami, vejci a rozdrobeným droždím. Vymícháme těsto, které necháme na teplém místě hodinu kynout. Krok 3: Hotové těsto naplníme do bábovkové formy a necháme ještě chvíli kynout. Krok 4: Pečeme ve vyhřáté troubě na cca 170 °C zhruba 35 až 40 minut, vyzkoušíme špejlí, kterou zapíchneme do bábovky a po vytažení musí být suchá, bez drobečků. Po upečení necháme vychladnout. Krok 5: Z cukru, citronové šťávy a horké vody vymícháme polevu. Krok 6: Hotovou a vychladlou bábovku polejeme polevou a ozdobíme vlašskými ořechy a kandovanými třešněmi.

TIP: Jak se peče kynutá bábovka

Zveřejněno 7. 3. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polská velikonoční bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/36Yr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polská velikonoční bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/36Yr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (11)

Irisko, samozřejmě jsem ho "ubouchala":-D v pekárně;-)

Ta bábovka vypadá moc dobře. A těsto by se asi dalo vybouchat i v pekárně, ne?:yes:+

misza určitě ano, ale já fakt nevím, kolik, možná by pomohla cathleen;-). Dělám spíš z čerstvého, ale proti sušenému droždí nemám vůbec nic a dobře se používá;-)

Jani je možné použít sušené droždí? Ještě s ním nemám v bábovkách zkušenosti:-8

Ukladam do oblibenich :-)

misza zkus, je hodně zvláštní a polít ji můžeš čímkoliv, jakoukoliv polevou.;-)

Jani bábovka vypadá úžasně, hned bych si nabídla:-D Určitě si zaslouží bodíka, ukládám a brzy vyzkouším :yes:

Jani, určitě bych to zkusila, dobrý nápad!!! Já neumím fondán:-(

Jani myslíš,že kdybych ji nahoru polila rozpuštěným fondánem,že to bude moc sladké?Moc se mi recept zamlouvá.:-!:-!:-!:yes:

Jiřičko vyzkoušej, možná to nevypadá, ale byla fakt dobrá. Jen já nejsem moc na to zdobení:-8

Jiřička 7. 3. 2010 20:05
To vypadá moc dobře a já tuto bábovku určitě vyzkouším na Velikonoce. S tou polevou by se ta dalo postavit i na vánoční stůl.:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
polské moučníky, přání k velikonocům, polsky, prani k velikonocum polsky, polská kuchařka, kuchařka polska, jak udělat velikonoční přání, recept na polskou babovku, polské přání k velikonocům, bábovka ze sušeného droždí, velikonočni pomláska, kuchařka: janadorazinova, polská krupice, velikonoční recepty, google recepty bábovka, bábovkové ovečky, velkonocni bábovka, sladké recepty z polska, google velikonoční přání, polska vanocni polevka, polsky vanocni moucnik

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí čerstvé, cukr krupice, mléko, sůl, kůra citronová, kůra pomerančová, vejce, máslo, rozinky, tuk, strouhanka, cukr moučkový, šťáva citronová, voda, ořechy vlašské, třešne kandované

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu