Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bavorské preclíky z domácí pekárny

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

LidaD

Náročný

Suroviny

Porce: 6 - 12

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 307 kJ /
3 658 kcal
Bílkoviny115,00 g
Tuky20,00 g
Vláknina30,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,53 g
Sůl16,96 g
Sacharidy739,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme si kynoucí mouku důkladným smícháním hladké mouky, 1 sáčku kypřicího prášku a 2 lžiček soli. Krok 2: Do pekárny vlijeme vodu, na ni nasypeme kynoucí mouku, uprostřed mouky uděláme důlek a přidáme sušené droždí. Zavřeme pekárnu a zapneme program Těsto. Krok 3: Poté, co je těsto hotovo (mé pekárně to trvá 1.5 hodiny), těsto vyjmeme, rozdělíme na stejné kousky, vyválíme nudličky a z nich smotáme preclíky (já jsem na motání kynutého těsta naprosto levá, takže moje vytvory preclíky moc nepřipomínají, ale to je vedlejší). Krok 4: Preclíky necháme nakynout dalších 20-30 minut. Krok 5: Poté si dáme do velkého kastrolu vařit vodu (asi 2.5 litru - já dala teplou vodu z kohoutku, aby vaření tak dlouho netrvalo) a přidáme alespoň 4 vrchovaté lžíce sody bikarbony (já dala 6). Pozor, sodu bikarbonu přidejte než se voda začne vařit, aby voda nevystříkla. Pokud máte doma děti nebo zvířátka, raděj bych je u tohoto kroku uklidila někam do bezpečí. A nenaklánějte se nad hrnec, kdyby náhodou. Krok 6: Když se voda vaří, vložíme do ní preclíky a vaříme 1 až 3 minuty, až preclíky vyplavou. Krok 7: Vyjmeme preclíky, necháme okapat a dáme na máslem pomazaný plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 250 stupňů asi 12 minut - povrch musí být hodně tmavý. Já pekla 15 minut, ale po těch 12 minutách jsem stála u trouby a hlídala barvu.

Zveřejněno 11. 3. 2010

Poznámka autorky LidaD

Důvod, proč se do vody dává soda bikarbona je, že vytvoří na povrchu krásně tmavě hnědý a jakoby kořeněný povrch, typický pro tento druh preclíků. Čím více té sody bikarbony a čím déle se preclíky vaří, tím výraznější chuť. Ale rozhodně bych nedávala víc než šest lžic bikarbony a nevařila déle než 3 minuty. Preclíky jsou dobré s hořčicí nebo k pivu. Místo preclíků se dají udělat i houstičky, jsou také moc dobré.

Fotky přidám hned, jak se vrátím z krámu - nemám totiž doma sodu bikarbonu :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bavorské preclíky z domácí pekárny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x69n

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bavorské preclíky z domácí pekárny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x69n

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (31)

je jen nechápu proč se míchá kypřící prášek s droždím???

Já jsem dávala čerstvé kvasnice (1/4 kostky), takže tím to nebude. Možná je to mýma rukama :-D:-D:-D.
Čerstvé droždí používám raději a už jsem se je naučila kupovat. Před DP se u nás doma droždí kupovalo jen na knedlíčky do polévky.:-8:-8

Papriko, jsem rada, ze ti chutnaly. Ty bagetky jsou moc krasne. To testo je docela gumove, ale asi je to i tim, ze v nem neni zadny tuk... I kdyz pravda, ja mam kynute testo vzdycky gumove, at ho zkousim delat sama nebo v pekarne. Tak mozna kdyby se daly opravdove (ne instantni) kvasnice, ale s nimi ja uz vubec neumim zachazet... Jestli to nekdo zkusi s temi zivymi kvasnicemi, dejte prosim vedet.
Zdravi, L.

Žížalko - měla jsem ho nakynuté dost, skoro lezlo z pekárny. Ale bylo opravdu dost gumové. Možná to bylo moukou nebo množstvím vody, nevím. To odměřování na hrnky je dost nepřesné. Ale chuťově dobré, ne jako pravé bavorské, ale dobré.;-)

Papričko, podle popisu soudím, že jsi měla možná těsto málo nakynuté ;-):-8

Dnes jsem se odhodlala udělat tyto preclíky. Nešlo mi to moc vyválet na tenkou nudličku, abych mohla zamotat hezký preclík. Těsto bylo dost pružné a stále se smršťovalo. Zkusila jsem udělat i malé bagetky. Vizuálně to není nic moc, ale chuťově je to opravdu dobré. Určitě nedělám naposledy.:yes::yes::yes: Bodík už máš. ;-)

Jani R. dík za odpověď , mi to vždycky vytiskne jenom nádpis a víc už ne, pokusím se to udělat jinak

Suzanno, fotky jsou super, mas ty preclicky krasne "popraskany" na povrchu, tak to ma byt... Krasa. Diky moc. :yes:;-)

Andy (neregistrovaný/á) ahoj!!;-) Nevím, ale já tisknu normálně!! Zkusím tedy. nejde to třeba přesunout do Wordu a pak natisknout?

Mám dotaz ale ne k receptu spíš k adminovi: proč ten recept nejde vytisknout :-? už se mi to stalo taky u pizza tyčinek z kynutého těsta ,nevíte někdo proč?

Přidávám fotečky, jak jsem slíbila. Sice trošku se zpožděním:-8, ale snad se budou aspoň trošku líbit:-)

Fotečky budou, ale až zítra, mám docela starej foťák a při umělým světle stávkuje. Tak musím počkat a bliknout je za denního světla;-)

Jsem rada, ze chutnaji. Souhlasim, jsou dost hutne, ale to ja rada. Jsem totalni testoholik... Jinak skoda, ze nemas fotky, zajimalo by mne, jak se ti podarily, tak treba priste. Pa, Lida

Hlásím, že mám hotvo;-) preclíky mají hrozně zvláštní chuť, asi jako tyčinky Soletti. Přítel je z nich unešený, prý jsou VYNIKAJÍCÍ:-p Zrovna se jedním cpe, až má boule za ušíma:-D Mně také moc chutnají, ale přijdou mi trošku těžké. Příště je udělám malinkatý, spíš jako chuťovky třeba k vínu:-p
Lido, díky za recept:-K, určitě budu opakovat:yes: Máš ode mě zaslouženýý 10. bod:yes:

suzanno, diky za podnet, radej jsem to opravila v receptu, aby nebyli ostatni taky zmateni... Je to tedy jeden sacek (13g)prasku do peciva. Preclikum zdar, Lida

Tématické fráze:
domácí preclíky, preclíky, preclíky recept, recept na preclíky, těsto na preclíky, těsto na domací preclíky, recept na domácí preclíky, kynuté preclíky, recept preclíky, louhové preclíky, domácí preclíky recept, domácí preclík, preclíky z kynutého těsta, recepty na domácí preclíky, preclík recept, louhovy rohlik, jak udelat preclik, louhové těsto, jak udelat precliky, preclíky recepty

Suroviny:
voda, droždí sušené, mouka hladká, kypřící prášek, sůl, soda jedlá, sůl hrubá,

Přidat fotografie receptu