Švestkový koláč 3
Sladké švestky, jemné kynuté těsto a špetka skořice – tahle kombinace provoní celou kuchyni a navodí tu pravou atmosféru konce léta. Kynutý švestkový koláč je tradiční český dezert, který potěší jak ke kávě, tak jako sladká tečka po obědě.
Suroviny pro 1 plech
velký plech 45x35 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 297 kJ / 4 612 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 89,24 g |
| Tuky | 183,82 g |
| Vláknina | 23,01 g |
| Cholesterol | 538 mg |
| Sodík | 521 mg |
| Sůl | 1,25 g |
| Sacharidy | 638,72 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko zahřejeme a do části mléka přidáme lžičku cukru z už odváženého množství, rozdrobíme droždí, překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Mezitím rozpustíme máslo, použijeme ho pak vlahé.
Krok 3: Mouku, cukr a sůl promícháme. Přidáme vykynutý kvásek, zbytek vlažného mléka, rozpuštěné máslo a potom vše pracujeme na hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme kynout.
Krok 4: Drobenku připravíme tak, že do mísy dáme mouku, cukr, na menší kousky nakrájené máslo a vše promneme rukou do drobivé konzistence.
Krok 5: Švestky opláchneme, necháme okapat nebo raději osušíme a odpeckujeme.
Krok 6: Plech vymažeme tukem (nebo vyložíme papírem na pečení) a vykynuté těsto na něm rozprostřeme.
Krok 7: Těsto poklademe půlkami švestek řezem nahoru, posypeme skořicovým cukrem a nakonec drobenkou. Necháme ještě asi 30 minut kynout.
Krok 8: Včas zapneme troubu na 180 °C.
Krok 9: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut, až okraje zezlátnou. Doba pečení je pouze orientační.
Zveřejněno 4. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Švestkový koláč 3
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jNP
Moje poznámka
Švestkový koláč 3
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jNP
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 11 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 17 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 22 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční věnec
Stefi.f před 16 minutami
Kokosová očka
Sima1996 před 7 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 9 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 9 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 9 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 9 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 10 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 10 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 11 hodinami
Tématické fráze:
svestkovy kolac,
švestkový koláč z hladké mouky,
švestkový koláč z celozrnné mouky,
švestkový koláč bez droždí,
švestkový k,
celozrnný švestkový koláč,
kolac z hladke mouky,
švestkový koláč z celozrne mouky,
švestkovy kolac s drobenkou,
svestkovyj kolac,
švestkový koláč recepty,
švestkový kefirovy kolač,
drobenka se skořicovým cukrem,
švestkový koláč se skořicovou drobenkou,
švestkový koláč bez tuku,
koláč hladká mouka,
švestkový celozrnný koláč,
svestkovy kolac recept,
koláč se svestkami,
3 švestkové koláče
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
sůl,
mléko,
droždí čerstvé,
máslo,
tuk,
švestky,
cukr skořice,
máslo,
cukr krupice,
mouka polohrubá
Komentáře (5)