Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domací tofu - základní recept

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lucasinka Lucasinka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 556 kJ /
2 045 kcal
Bílkoviny170,00 g
Tuky105,00 g
Vláknina90,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 90 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy60,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sójové boby vypereme ve vodě a necháme namočené do druhého dne. Krok 2: Poté boby s vodou, ve které byly namočené, rozmixujeme na konzistenci mléka. Krok 3: Přidáme špetku mořské soli a dáme vařit. Krok 4: Necháme přejít varem a za stálého míchání a sbírání vrchní pěny vaříme cca 10 minut. Krok 5: Odstavíme a vedle si vymačkáme stavu z jednoho citronu, trochu naředíme vodou a opatrně nalijeme do "mléka" že sójových bobů. Krok 6: Zamícháme, necháme srazit a přecedíme přes plátno. Krok 7: Hmotu zavážeme do plátýnka necháme zatížené cca 4 hodiny v teple.

Zveřejněno 5. 4. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domací tofu - základní recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pZmV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domací tofu - základní recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pZmV

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Tak takhle se tofu rozhodně nedělá.
Sójové boby namočíme na 24 hodin. Na 1kg bobů jednou tolik vody.
Zároveň si připravíme siřidlo, které uděláme z 2 skořápek z vajec namočených v 5% rýžovém octu, také na 24 hodin. Jedná se o přírodní octan vápenatý.
Po 24 hod. směs rozmixujeme, vlijeme siřidlo (bez zbytků skořápek) a při teplotě 85°C ohříváme. Voda se nám začne srážet. Když se vytvoří souvislá hrouda a voda bude už mírně průsvitná, vylijeme ji do síťové formy vystlané plátnem. Rukama zatlačíme hmotu do rohů (pri kruhové formě taky tlačíme, aby jsme vytlačili vzduch). Navrch dáme také plátno, desku přesně na vnitřní plochu a zatížíme alespoň 5kg zátěží. Lisujeme alespoň 12, nejlépe 24 hodin.
Pak chycením trčícího spodního plátna tofu vytahneme a nakrájíme. Zbylou vodu pouzijeme jako základ polévky nebo na podlévání při vaření.
Pozn.: Když chceme dělat sójový nápoj, nedáváme siřidlo. Namočené boby rozmixujeme a scedíme přes plátno (i litr trvá dost dlouho). Nepomáháme vařečkou.
Okaru pak zalijeme cca polovičním množstvím vody, než je její masa, dobře promícháme a znovu necháme okapat, okaru vylisujeme, vody pak smícháme a máme hotovo. Nápoj můžeme dochutit cukrem a solí, někdo syrové sójové "mléko" navypije. Mám odzkoušené - na 1 litr čtvrtina čajové lžičky sůl a 1 čajová lžička na prach pomleté stévie.

Arnošt Vareška 10. 9. 2016 13:49
Co je to za srážedlo - normální sadra ( ?..? ) to snad ne. Co mám použít jako srážedlo prosím ? Děkuji za odpověď. arvanboor@gmail.com

Lucasinka 10. 9. 2016 19:43
Arnošt Vareška: Zde je jako srazedlo pouzita citronova stava, ktera je zminena v receptu :D Jinak je mozne pouzit ocet

Zdravím,
velmi se zajímám o zdravou stravu a poslední dobou hodně i o tofu. Četla jsem si o něm různé informace: cs.wikipedia.org/wiki/Tofu. Děkuji moc za recept na domácí. Zkoušel jste někdo toto: www.eshop.ekokoza.cz/Jak-si-vyrobit-tofu/? Děkuji za jakoukoli radu! :)

Zdravím, má někdo zkušenosti s tzv. nigari pro výrobu tofuhttp://www.eshop.ekokoza.cz/Vyroba-tofu-a-tempehu/... ? Případně zda-li je v tom nějaký rozdíl oproti běžné mořské soli. Díky :)

Nějak jsem nepochopila, kdy se zbavím okary, ta by měla být před srážením odstraněna, ne?

Zkoušel jsem si tofu vyrobit jen jednou, ale výsledek byl k nerozeznání od kupovaného. Použil jsem v podstatě stejný postup jako conovehonakopci.cz/?p=2829, s tím rozdílem, že jsem si připravil vlastní srážedlo ze směsi síranu hořečnatého, chloridu hořečnatého a mořské soli (nasycený roztok 1:1:1). Roztok jsem lil tenkým proudem (použil jsem velkou injekční stříkačku) do brázdy za vařečkou, kterou jsem mléko pomalu míchal, a to tak dlouho, dokud se sýřenina neoddělila od syrovátky. MgSO4 i MagCl2 lze sehnat v potravinářské kvalitě v dobrých drogériích. MgSO4 dokonce i v lékárnách, protože se používá jako drastické osmotické projímadlo. Na tomto principu stojí výroba tofu srážedlem "nigari", což není nic jiného než směs obsahující výše uvedené soli. Ekonomicky se domácí výroba tofu rozhodně vyplatí, tak hodně štěstí:-p

Iska: Tak to opravdu nevim. Jedine, co me napada je spatne pouzite nebo spatny pomer siridla. Delala jsem takto nekolikrat a vzdy se srazilo :-S

Iska:Tak tohle vám tam chybí !!!!!
Ostatní nechte v hrnci a z povrchu opět seberte pěnu. Potom rozmíchejte sádru s vlažnou vodou na řídkou kaši. Nejlépe se k tomu hodí nádoba s delší rukojetí, protože celou nádobu se sádrou musíte ponořit až ke dnu hrnce s mlékem a tam ji vylít. Po přidání sádry prudce vlejte zbylou 1/3 mléka do hrnce. Tím se obsah hrnce promíchá (je zakázáno používat vařečku). V této fázi musí mléko zůstat 5 minut v klidu. Pomalu se začne srážet, bělavé shluky se oddělí od nažloutlé vody. Znamená to, že v hrnci je tzv. mozeček tou-fu.:-O

Dobrý den, zkoušela jsem tento recept již po druhé, ale odmítá se mi to srazit, čím to může být?

Ahoj

Zajímalo by mne jestli se dá nějak využít a zpracovat zbytek sojové drti, při výrobě sojového mléka a jestli třeba někdo nevíte o receptech z této suroviny. Díky

Magdalenko, na seitan jsem nikde nenasla receptik, ale pokud se o nej se mnou podelis, budu ti moc vdecna. V UK nic podobneho nemaji a i jejich sojove maso je jine, takze si vse vozim z Cech. Uz se nemuzu dockat, az za tyden hodim na panev Salve, Uzene tofu, Seitan...budu na 14 dni v Cechach, tak tech 7 mesicu musim nejak dohnat :-D

Nevím, jestli jsem se nepřehlédla, ale v receptu mi chybí krok, kdy se "mléko" oddělí od okary - sojové drti. Je tím myšleno, že "přecedíme přes plátno"? Protože v tom případě, by mohlo dojít k tomu, jak popisuje magdalenka, že se jí tofu drobí, jsou tam totiž zbytky sojových bobů. Já tedy dělám domácí tofu z kupovaného sojového mléka a je krásně hlaďounké. Jinak mě nenapadá, kde by mohl být zádrhel :-)

Luci - tofu+mäkký syr+kyslá smotana+cesnak.
Mixovala som tyčovým mixérom a zdalo sa mi, že už to lepšie nebude. A myslela som, že ak to nechám v plátenku v umelohmotnom sitku, že všetko odtečie...Ale ja sa nevzdávam, neboj...;-)
Robíš aj seitan? Ja sporadicky áno.

Magdalenka, musi se poradne rozmixovat, poradne pres platynko vymackat vsechna tekutina a pak zatizit. Pravda, ma o trochu jinou konzistenci a neni tak vlacne, ale kdyz se hodne zatizi, nedroli se. Jsem rada, ze chutna...a jakoupak pomazanku delas? :-D

Ahoj Lucka, večer som dokončila prípravu tofu. Prosím o informáciu, či som spravila chybu, alebo tofu po domácky vyrobené je inakšej konzistencie ako obchodné? To moje nie je také tuhé, ale sa drolí - nedá sa krájať, je mierne zrnité. Teraz robím s ním pomazánku, chuťovo je OK. Chápem, že pri priemyselnej výrobe používajú iné technológie, ale ma zajíma, aké ho mávaš ty.
Ďakujem za odpoveď a želám pekný zvyšok dňa.+
Teraz som dočítala poslednú vetu v recepte, ja som nezaťažila...

Tématické fráze:
výroba tofu, vyroba domaciho tofu, seitan mouka, jak vyrobit tofu, tofu recepty, tofu výroba, příprava tofu, výroba sojového mléka, tofu recept, sojové boby recepty, jak se vyrábí tofu, jak se dělá tofu, recepty tofu, recept na vyrobu tofu, jak udělat tofu, výroba tofu recept, jak se jí tofu, domácí projímadlo, tofu vyroba recept, tofu příprava

Suroviny:
boby sojové, sůl mořská, voda, citron

Přidat fotografie receptu