Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špagety ala carbonara

Prostý pokrm z mála surovin, to jsou špagety carbonara jemně vonící slaninou, česnekem i bazalkou. Pokud pospícháme s přípravou oběda, jsou pro nás špagety ala carbonara to pravé! Kdo hledá recept na pravé carbonara, měl by se poohlédnout jinde.

Hodnocení receptu je 4,9 (89×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

christynka20

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 25 min

35 min (10 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 230 kJ /
3 162 kcal
Bílkoviny90,97 g
Tuky155,91 g
Vláknina24,46 g
Cholesterol 605 mg
Sodík 2,30 g
Sůl5,77 g
Sacharidy337,27 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uvaříme špagety v osolené vodě a scedíme. Krok 2: Na pánvičce opražíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme k ní máslo, prolisovaný česnek a odložíme bokem. Krok 3: Pak do pánvičky nalijeme smetanu, přidáme žloutky a polovinu strouhaného parmezánu. Krátce prohřejeme, přidáme špagety a promícháme. Krok 4: Pak je dáme na talíř, posypeme opraženou slaninou s česnekem, kterou jsme dali bokem. Krok 5: Na to dáme ještě druhou půlku strouhaného parmezánu a nasekanou petrželku nebo bazalku.

TIP: Jak ukládat sýry. Rady a tipy aby sýry neosychaly

Zveřejněno 14. 4. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špagety ala carbonara

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k2kE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špagety ala carbonara

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k2kE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (67)

Moc nám chutnalo.

:-K

Tohle nejsou špagety ala carbonarra ani omylem.
Smetana tam NEPATŘÍ! A slanina taky ne. Ale nad tou se dá přivřít oko.

bofinka:
Začal jsem psát komentář ve stejném duchu jako vy :yes:
No, pak jsem si řek´, že ŠKODA SLOV ;-)

Tonja: Myslela jsem si, ze jsem toho o priprave spaget alla Carbonara v Italii slysela opravdu hodne, ale toto je neuveritelna novinka, cituji - Na talíř naservírovali horké špagety a na ně nalili onu vaječnou omáčku nebo jen prošlehané vejce; na horkých (opravdu horkých) špagetách vejce nádherně "došly". A navrch slaninku a sýr (parmazán, pecorino). Toť vše; tak jsem poznal toto jídlo v Itáli - opravdu k nevire :-O

Já nechci ani kritizovat, ani poučovat. Původně se dělaly spaghetti carbonara asi bez smetany, komu to chutná více se smetanou, ať si ji tam přidá.

Když jsem si toto jídlo dal v Itálii, nikdy nebylo úplně stejné. Nikdy jsem ale necítil česnek a bazalku. A také - alespoň mně se to nestalo - že by špagety a vaječná omáčka byly smíchané předem. Na talíř naservírovali horké špagety a na ně nalili onu vaječnou omáčku nebo jen prošlehané vejce; na horkých (opravdu horkých) špagetách vejce nádherně "došly". A navrch slaninku a sýr (parmazán, pecorino). Toť vše; tak jsem poznal toto jídlo v Itálii.

A ještě na jednu věc je třeba dávat pozor: Italské těstoviny se vyrábí ze semoliny (tvrdé pšenice), špagety vyrobené z měkké pšenice (u nás velmi časté) se rozvařují a lepí. To dovede kvalitu jídla snížit.

:yes::yes::yes: Moc jsme si doma pochutnali. Výborný recept. Dělávám špagety většinou klasika - boloňská omáčka. Toto byla příjemná změna a mám nakázáno doma dělat častěji. Děkuji za recept. :yes::-8

Dajda: nejvíc mě dokáže rozhodit, když mi někdo nabídne "svíčkovou se sekanou" - to se ve mně pění krev. Jinak s Vámi naprosto souhlasím. Ono to vařené maso - ať je to pravá svíčková, nebo pěkně vypadající přední hovězí = ne moc prorostlé šlachami, je to pořád na bázi hovězího = chuť do pokrmu to dá stejnou. Dělení na to, co je a co není svíčková stejně vzniklo jen na tom, že si někdo vylomil zuby , když si kousnul do šlachy. A nejde o to, zda vaříme z těch "jedině správných surovin", jde o to, nakrmit hladové krky = rodinu tak, aby si i smlsla, ale aby to nezruinovalo rodinný rozpočet. "Levné" recepty zpravidla kritizují pouze ti, kteří si zpravidla vlastními pařáty neumí uvařit ani vodu na čaj - a i na ten čaj radši zajdou do restaurace.... Díky za recept a nenechte se rozhodit. Hodně zdraví a štěstí v novém roce.

casino nevim co se vam zda netolerantni. To, zer se mi nelibi, kdyz nekdo tvrdi, ze nejake jidlo musi byt presne takove, jako dela on/ona a ne jine? Pamatuji, ze pred 20 lety mi jeden trouba tvrdil, ze majoranka do gulase nepatri, protoze jeho zena ji tam nedava. Koupil jsem mu kucharku'' Gulas pokazde jinak'' A tak velice nerad uznal ze se da delat mnoha zpusoby. Tedy i ta carbonara se da delat ruzne. A o to mi slo, ovsem, pochopit to je zrejme narocne.

casino: Jo, je to tak, vepřová svíčková nebo kuřecí svíčková je bílý vraník. Pojem svíčková se sice vžil jako označení jisté přípravy jídla se smetanovou omáčkou na divoko, ale ve skutečnosti je svíčková označení pro nejkvalitnější kousek hovězího masa, je to vlastně hovězí "panenka", ale to jistojistě víte. ;-)

Zobrazit 8 starších odpovědí

bofinka: jsou , bohuzel , lide kteri strasne radi rikaJI tem druhym, co se patri ci nepatri, jak presne ma neco byt. U jidel chudych lidi je to zvlaste obsurdni, chudaci pouziji prave jen to, co maji.Nekdy maji jedno vejce, jindy treba ctyri, pak je carbonara trochu jina. Muj family doktor je Talian a tak jsem se jej na tu smetanu pral. Rozumne mi rekl, ze proste to je krajove, ba i rodiny to delaji ruzne, kdyz maji smetanu, tak ji daji, kdyz ne, pouziji maslo a kdyz neni ani to, proste jen vejce a olej. I tu pitomou bramboracku dela kazdy trochu jinak, co venkov dal, to tam je. Nekdo dava smetanu do ptacku ci gulase, jiny ne. Meli bychom byt vice tolerantni k ruznym zpusobum vareni.

Ja mam Italskou kucharku, a tam smetanu davaji. Jenomze i na internetu se i Italove hadaji, jestli smetanu dat nebo nedat. To zalezi na regionu. Asi tak jako - jina ves, jiny pes-...........Oni jsou dobre bez smetany, I se smetanou...Italska kuchyne je mi blizka, jelikoz jsem tam 1 rok bydlela pred mnoha lety.

casino: Někdo nabádá k tolranci, jiný šíří mezi lidmi zlo a myslí si u toho že sež... všechnu moudrost světa. Tak si to přeberte.

Zobrazit 4 starší odpovědi

výborné, dělala jsem minulý týden a zítra je chtějí zase. za mě palec nahoru:yes:

Výborné. :yes: Vařila jsem podle tohoto receptu už po druhé :-Q můžu se po nich utlouct <3

Tomas lauryn 17. 2. 2017 11:46
Do uhlirskych spaget zasadne nepatri smetana :-//

Mňam ;-) Miluju špagety carbonara se smetanou. Mimochodem - myslím, že si jako každý národ přizpůsobujeme recepty dle své chuti. Popravdě - v itálii mě většina jídel ani nechutnala. I naše pizzy mně přijdou lepší. Takže za mě recept na jedničku ;) Děkuji.

Včéééra byl v TV Zdenda P. a k hostinskému pohovořil asi takto: "Kdybyste měl hospodu ve Francii a Francouz si otevřel hospodu tady, tak zkrachujete oba!"
No, podle posledního komentáře není šprochu, aby ...;-(

Irena P.:
Podobně jako vy dnes, mě před časem pobavili známí po návratu z Itálie: "...ani pořádnó picu tam neumijóóó...":-D

Tématické fráze:
špagety carbonara, špagety carbonara se smetanou, špagety carbonara recept, špagety carbonare, carbonara, recept na spagety carbonara, špagety, carbonara recept, těstoviny carbonara se smetanou, recept špagety carbonara, spagety karbonare, carbonara špagety, špageti carbonara, recepty spagety carbonara, pravé špagety carbonara, spagety carbonara recepty, zapečené špagety od babici kuchaře, italské špagety carbonara, carbonara se smetanou, carbonare špagety se smetanou

Suroviny:
těstoviny špagety, slanina, máslo, česnek, žloutek, smetana sladká, sýr parmazán strouhaný, sůl, bazalka čerstvá

Přidat fotografie receptu