Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Paneer

Indický sýr - paneer je dobré si připravit den dopředu. Když je odleželý, lépe se krájí a drží tvar. Skvěle se griluje a peče, protože si zachovává pevnou strukturu. Pečením se jeho chuť zvýrazní. V indické kuchyni často nahrazuje maso.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

michsamant michsamant

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 15 min Bez doby odkapávání

35 min (20 min příprava + 15 min tepelná úprava, Bez doby odkapávání)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 112 kJ /
505 kcal
Bílkoviny34,00 g
Tuky15,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 60 mg
Sodík 403 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy58,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mlieko vlejeme do hrnca a chvilu zhrievame na silnom ohni. Nesmie sa zacat varit. Krok 2: Prilievame 3 lyzice citronovej stavy a hned miesame. Zacne nam hustnut. Hned ako sa mlieko zacne zrazat ohen stiahneme na najslabsi a chvilu miesame. Krok 3: Pridame este 1-2 lyzice stavy z citrona a miesame. Mlieko by sa malo zacat oddelovat od vody. Akonahle sa oddeli, odstavime z ohna. Krok 4: Nachystame si bud tenku latku (muslin) alebo ja pouzivam obycajne sitko a misku, na ktoru si polozime sitko. Mlieko scedime, vodu z misky vylejem. Krok 5: Vareskou zbokov paneer stlacame smerom do stredu, aby sme vytvorili hrudku. Nechame ho odlezat na sitku, aby odkvapkala vsetka prebytocna tekutinu. Krok 6: Po hodine paneer obratime, zbokov popritlacame smerom dostredu vareskou a znova nechame odlezat 2-3 hodinky.

TIP: Výroba domácích sýrů - časté chyby

Zveřejněno 27. 4. 2010

Poznámka autorky michsamant

Paneer je indicky syr, nieco ako nas tvaroh,ale tuhsi na tolko, ze sa da pekne krajat na kocky.

http://akochutimasala.blogspot.in/2010/04/domaci-p...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Paneer

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jYD5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Paneer

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jYD5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Panír sa podaril z kozieho mlieka. ďakujem za recept...

michsamant 30. 8. 2016 08:27
Andrej: Tesim sa, nech sa vam dari :-8

Simonice 1. 5. 2014 19:35
Já používám kyselinu citronovou.Šťáva z citrónů u nás nějak nefunguje :-p Sliju syrovátku a ještě někdy dosolím + bylinky a nechám dokapat v zavěšeném plátýnku...

Ja som zo zvedavosti pouzila 1 liter trvanliveho krabicoveho mlieka a paneer sa podaril aj z neho. Vyslo mi 125g syra vybornej chuti :) Mozno z normalneho mlieka z automatu toho syra vyjde viac, ale kazdopadne, da sa spravit aj z krabicoveho :)

Michaela S. 11. 2. 2014 17:11
Tak kravy maju dost nekvalitne mlieko. Alebo vam ho riedia vodou. Recept funguje dobre s kvalitnym mliekom. ;-)

Tak mám stejnou zkušenost jako pavla. Dělala jsem z 1,5litru mléka z kravína, sráželo se to dle popisu, ale sýra je hrozně malinko- necelých 100g. Po scezení a zjištění, jak je toho málo, jsem dala mléko znovu na sporák a přidala znovu citron a pak i trochu octa s vodou, ale už se nesrazilo nic, takže " odpad" je fakt velký, pokud někdo syrovátku nemusí. Osobně litr taky nezkonzumuji, ještě že máme psy a můžu jim zbytek rozdělit, vylít to do kanálu by mi bylo dost líto.

Pavla: musíš dát více citronu, dobře funguje citronová štáva z koncentrátu a znovu vrátit na oheň

Petr Kozel:Z jednoho litru nemůže býr nikdy tříkilová šiška sýra;-)

Petr Kozel 9. 9. 2012 08:36
Pavla:nevím jak jste postupovali ale nam se osvedcil ocet a mame z litru koziho mleka 3kilovou sisku syra s prichuti paprikase:yes:

Tak já mám tento recept z novin a tam se zase píše, že mléko se má vařit, jak se začne vařit,tak vypnout a přidat šťávu z citronu nebo ocet. Sýr se povedl.

Tak jsem zkoušela včera udělat, a jsem z toho absolutně nešťastná;-(. Mám mléko od krávy. Takže jsem použila toto mléko. Srazilo se mi jen nepatrné množství, a zbytek ani ťuk, takže jsem sýra měla takovou malou kuličku, asi jako tenisový míček. Čím to? Zbytek mléka jsem musela vylít...;-(

neskusala som solit, takze neviem odpovedat

Michsamant, myslíš, že by se mléko dalo v průběhu přípravy osolit, aby pak byl sýr slaný třeba jako balkán?

ja ho zabalim do alobalu a dam do chladnicky. netreba ziadnu vodu.

Paneer udelan, jen to srazeni me pozlobilo. Nevim, kde se stala chyba, ale musela jsem pridat i trochu syridla (ocet s vodou), aby se mleko srazilo. Ted lezi v sitku a ceka na obraceni..zitra ho pouziji do ciny :) Jen by me zajimalo, jak ho v lednici uchovat. Ve vode jako tofu nebo jen tak suche?? Bodik cislo 10 je zaslouzeny :-D

Ja nad tym nespekulujem. Uvarim a zjeme.

Tématické fráze:
paneer, sýr paneer, paneer recept, domaci syr z mleka a citronu, shahi paneer recept, paneer recepty, domácí balkán z tvarohu, panir, domácí paneer, domácí sýr paneer, paneer sýr, recept paneer, kde koupit syřidlo, kde koupit paneer, shahi paneer, domácí sýr citron, paneer výroba, výroba paneer, mléko citron výroba sýra, domaci syr z citronu

Suroviny:
mléko, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu