Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jazyk vařený - vepřový

Jazyk je poněkud nedoceněný kousek masa. Pokud ho ale umíte připravit, zjistíte, že jste se ho obávali zbytečně. Je totiž velmi chutný a přitom vcelku laciný při nákupu. Naučte se jeden z možných způsobů využití podle zdejšího receptu.

Hodnocení receptu je 4,9 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie45 kJ /
11 kcal
Bílkoviny0,42 g
Tuky0,03 g
Vláknina0,98 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omyté jazyky dáme do tlakového hrnce s nejnutnějším množstvím vody (aby jazyky byly zcela pod vodou). Přidáme suroviny a koření k jazyku. Když začne tlakový hrnec pískat, vaříme ještě 15 min. Krok 2: Odkryjeme uvařené jazyky. Vyjmeme a na prkénku sloupneme povrchovou slupku. Lze horké, což jde krásně. Větší a starší jazyky rychle zchladíme na povrchu. Očištěné jazyky můžeme nakrájet na kousky nebo nechat vcelku. Dle uvážení. Krok 3: Do zbylé vody dáme vařit nakrájenou zeleninu na polévku. Krok 4: Brambory vaříme oloupané a v době vaření si na pánvičce a na sádle orestujeme cibulku dozlatova. Krok 5: Brambory slijeme. Žádoucí část je možno využít do polévky, nebo můžeme slít veškerou vodu z brambor do polévky. Krok 6: Brambory rozšťoucháme a vmícháme restovanou cibulku. Vmícháme podle chuti škvarky. Dosolíme a můžeme podávat.

TIP: Vnitřnosti a co z nich vařit

Zveřejněno 1. 5. 2010

Poznámka autora Vaclav Fronek

Vnučka raději míšené brambory. My raději takto.

Lze podávat s okurkou, červenou řepou, salátem listovým, okurkovým, rajčatovým. Jak kdo .

Polévka má svoji dobrou typickou chuť a lze dát nudličky nebo drobení či osmaženou žemli. Když dáme dost zeleniny (jako my), je dobrá jen tak, jako vývar se zeleninou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jazyk vařený - vepřový

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6WO7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jazyk vařený - vepřový

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6WO7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

J1rka: ano sloupne se ta kůže neb je tuhá a myslím,že by ani nechutnala;-)zrovna tak aj u hovězího uzeného jazyku se musí sloupnout,ale vždy hned po uvaření když je jazyk horký jinak to jde špatně;-)

Dobrý den, můžu se zeptat, proč se jazyk loupe? Je to tuhé nebo to není dobré? Díky

azeret: Protože 15 minut je málo.

Tak jsem uvařil. Perfektní sobotní oběd. Jednoduchý recept s famózním výsledkem. Jazýček miluji, bohužel se málo dostane. Šťouchané brambory s cibulkou dělávám, ale nikdy mě nenapadlo přidat škvarky. Skvělý nápad. Polívka z vývaru byla taky vynikající.:yes::yes::yes:

Casino:
Moc děkuji! :-K Jazyk se mi ale bohužel moc nepovedl - byl tuhý. Přítel ho miluje, tak jsem mu chtěla udělat radost, ale prý má být měkčí, jeho máma ho však dělá právě v papiňáku. Já ho dala do studené vody a po přivedení k varu vařila 75 minut. Příště ho tedy zkusím dát do vroucí ;-) Já se nevzdám! :-D:-D:-D

Mohu se zeptat, jak dlouho se takový jazyk přibližně vaří v obyč hrnci? Je mi jasné, že záleží na velikosti, ale aspoň zhruba :-8 Předem moc díky, dnes se chystám na svou jazykovou premiéru :-D

azeret:
Asi hodinu (hovězí přes 2,5 hodiny)
Dejte jazyčiska do vroucí vody - nevaříte polífffku, že. :-) ...a lépe se loupou od kořene ke špičce:yes:

dnes poprvé uzený jazyk převařený křen a hořčice + chleba no lahůdka :-))

:-p mńam!!

V hořčičné omáčce,nebo v trojobalu je také výborný;-)ale vždy,když toto jídlo z jazýčků připravuji,musí jich být víc-užírám jen tak uvařené a bez ničeho:-8:-O:-D

:-p:-p:-p:yes::yes::yes:

Jazyky máme také rádi.Po uvaření nakrájím podélně na plátky, potřu česnekem a zlehka opeču na přepuštěném másle.:-p:-p

Vašku super:yes:+5.

Hmmm ... Vašíííku, závidím, jazyk je velká lahůůdka:-* :yes: +4

Vašku, vařený jazyk mám nejraději s křenem, pepřem a plnotučnou hořčicí. Samozřejmě podávaný se šťouchanými brambory a voňavou cibulkou má taky své kouzlo;-). :-!:-)):yes::yes::yes: +3

já ho mam taky ráda ale ještě lepšíje uzený

Jazyk je bezvadný, dají se z něho dělat různá jídla a je celkem levný, nejraději ho mám na cibulce, ale jen takto vařený je taky fajn;-) Vašíku, máš 2.boda:yes:

:-K:-?:-?Ten ja miluju.:-!:-!

Tématické fráze:
vařený jazyk, vařený jazyk recept, uzený vepřový jazyk, recepty z veproveho jazyka, polévka z vepřového jazyka, jak uvařit uzený vepřový jazyk, úprava vepřového jazyka, jak upravit uzeny hovezi jazyk, příprava vepřového jazyka, vaření vepřového jazyka, jak uvařit jazyk, veprovyjazyk, jak dlouho vařit jazyk, uzený vepřový jazyk recepty, uzený vepřový jazyk recept, jazyk recept, jak oloupat jazyk, jazyk recepty, vařené jazyky, vařený jazyk recept s omáčkou

Suroviny:
pepř celý, koření nové koření, ořech muškátový, česnek, sůl, cibulka, mrkev, sůl, celer, petržel, libeček, pórek, brokolice, květák, brambory, sádlo, škvarky, cibule, sůl

Přidat fotografie receptu