Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lečo - polotovar

Tento polotovar obsahuje směs šťavnatých paprik a zralých rajčat, která je ideální pro rychlou a snadnou přípravu oblíbeného leča. Stačí přidat klobásu nebo vajíčka a během chvíle máte na stole lahodný pokrm.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 60 min

120 min (60 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 427 kJ /
1 536 kcal
Bílkoviny22,00 g
Tuky96,00 g
Vláknina32,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 300 mg
Sůl0,45 g
Sacharidy130,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata omyjeme a pokrájíme podle velikosti na kostky nebo čtvrtky. Papriky omyjeme, odstraníme semínka a pokrájíme na proužky. Krok 2: Rozpustíme tuk, vhodíme na něj zeleninu a společně podusíme. Krok 3: Potom naplníme do čistých sklenic, uzavřeme víčkem a sterilujeme cca 1 hodinu při 80 °C.

TIP: Jak připravit domácí lečo - jak ho zavařit

Zveřejněno 3. 5. 2010

Poznámka autorky isindy

Cibuli nedávám, způsobuje kvašení a následné zkažení obsahu, takže tu až čerstvou při vaření - navíc její cena mimo sezónu tak výrazně nekolísá.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lečo - polotovar

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DqyY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lečo - polotovar

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DqyY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (17)

Klariska:
souhlasím, zavařuji jen papriky a rajčata už 30 let sám od sebe, bez tuku, cibuli a ostatní přísady až v zimě při vaření. Přidávám i trochu rajčatového protlaku a ostrého kečupu, opečenou klobásu nebo kvalitní špekáček a vajíčka. Chuť parádní, jen jsem nevěděl, že jsem geniální . . .:-D

Jo a na podusení trochu oleje-jinak bez tuku,fakt ho tam máte moc:-O

Dobré je ještě přidat nastrouhanou cuketu,jinak jedině s cibulí,ale jen lehce podusit do skelnata,pak přidat rajčata,papriku,sůl,pepř,vegetu.Rajčata neloupu,ale nakrájím na menší kostičky.30min.zavařuji.Vyhnat na stovku a pak na 80.stupních dozavařuji.:-8

Zavářet jen papriku s rajčaty a cibuli dávat až při vaření je takřka geniální nápad, ovšem tuk úplně vynechám. Bod :yes::-).

Vlastimil Mitrovský 30. 7. 2010 10:14
Strašně moc tuku - zbytečně, jinak dělám i s cibulí.

Isahu, přesně, jak píšeš, je plno receptů a každý si stojí za svým, protože mi to nikdy nekvasilo, píšu tento komentář(od toho ostatně komentáře tady jsou...). Možná Ti to zkvasilo, že nedáváš sůl, nevím... A že vydusím šťávu, neznamená, že dělám do "bláta".Zavařuji lečo, jako je recept v podobných, cibuli na sádle trochu zesklovatím..;-)

jahodo, dusím to nepřikryté, takže tekutina také mizí, s cibulí ale nemám dobrou zkušenost, má tendenci kvasit...a tím sterilováním to "dojede", takže kdybych to dělala úplně doměkka, tak je ta zelenina potom jak bláto...;-) ale každý máme své vyzkoušené ;-)

Ďakujem:-Kvyskúšam to:-)

Já dávám trochu sádla, ve sklenici nahoře potom krásně ztuhne a lečo vydrží několik let. Já dusím ale rozhodně i s cibulí, solí a pepřem úplně doměkka - vydusím vodu z rajčat - prostě nahotovo.Nic se nezkazí.;-)

Ivanko, není to mastné ;-) nepodlévám, zelenina pustí svojí vodu, podusím krátce, aby se úplně nerozvařilo...díky velikosti největšího hrnce to dělám po částech, 10kg zeleniny se mi najednou nevejde pomalu do kuchyně, natož do kastrolu :-D Takže na 1kg rajčat a 1kg paprik přijdou 3/5 kostky tuku (150g).

Ivanka,chystám sa na lečo a hľadám nejaký recept,len som prekvapená že vo viacerých receptoch tam dávate tuk alebo sádlo:-ONie je to potom mastné?Neviem si predstaviť aký nálev vznikne.Ja som zeleninu vždy iba podusila a osolila,raz som mala recept aj s troškou octu a cukru...ale chcela by som vyskúšať niečo nové:-))

isahu:-Ktak přesně takovéto dobroty:-p do foroty:yes: přímo miluji;-) a 6.tý bodík uděluji:yes:

Koukám, mám jiný recept na lečo, zásadně nedávám tuk, ale zato dávám cibuli. Z hlavy si to jaksi nepamatuji po roce. Ale bodíka zasloužíš, protože lečo zavařené ve sklenici je hned při ruce, když potřebuješ rychle nasytit rodinku a pod masem to také nemá chybu:-p:yes:

díky současné ceně rajčat a paprik jsem dnes nadělala zásoby, takže konečně mohu vložit i foto - i když v tomto případě není moc co aranžovat:-8;-)
Dávám do menších sklenic, používám jak pro přípravu leča, tak pod maso.

Jana Remková - díky, už jsem se tu zabydlela, rodina jásá - zkouším nadšeně nové a nové recepty...:-))

Tématické fráze:
zavařené lečo, recepty na domácí lečo zavařené, lečo, zeleninové lečo zavařené, lečo zavařené, zavařené zeleninové lečo, recept na zavarené lečo, lečo zavařené recept, lečo do sklenic, jak zavařit lečo, recept na zeleninové lečo do sklenic, zavarene lečo recept, zelenina na lečo, lečo polotovar, polotovar na lečo, leco ze sklenice, lečo jako polotovar, zaváření leča, nálev na zeleninové lečo, zavarene recepty na domácí lečo

Suroviny:
paprika čerstvá červená, rajče, tuk ztužený

Přidat fotografie receptu