Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šachy koláč (Battenberg Cake)

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

LidaD

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 448 kJ /
2 736 kcal
Bílkoviny45,36 g
Tuky161,13 g
Vláknina4,50 g
Cholesterol 1,16 g
Sodík 435 mg
Sůl1,62 g
Sacharidy273,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte a vysypte dvě obdélníkové formy na pečení. Nemáte-li dvě formy, udělejte těsto z dvojité dávky a použijte pekáč s vyšším okrajem, který rozdělíte na podlouhlé poloviny pomocí alobalu, z něhož do pekáče vytvoříte “zarážku” jako hranaté písmeno “Z” (viz fotky). Krok 2: Ušlehejte máslo, cukr, vejce, vanilkový extract, mouku prosátou s kypřícím práškem a špetkou soli a mléko dokud není těsto hladké (bude dost hutné, ne jako lité těsto). Rozdělte na dvě části a do jedné vmíchejte kakao a obarvěte těsto na hnědo. Krok 3: Naneste těsta do formy, zarovnejte povrch, a pečte 25–30 minut. Nechte 5 minut zchladnout, pak vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout. Krok 4: Po vychladnutí seřízněte vršky obou kourpusů do rovna, položte oba upečené korpusy na sebe a ořízněte ostatní strany tak, aby byly korpusy stejně velké. Poté přeřízněte korpusy (stále na sobě) podélně na půlky (viz fotky). Krok 5: Vyválejte marcipán tak, aby se do něj daly korpusy zabalit. Potřete korpusy po všech stranách marmeládou a narovnejte na sebe tak, že vespod bude jeden světlý a jeden tmavý korpus, a na tmavém bude světlý a naopak. Tím vytvoříte šachovnici. Krok 6: Obalte koláč marcipánem (bude ho držet pohromadě) a dejte do lednice ztuhnout. Pak krájejte pilkovým nožem na plátky.

Zveřejněno 5. 5. 2010

Poznámka autorky LidaD

Toto je variace tzv. Battenberg cake britishfood.about.com/od/adrecipes/r/battenbergcake.htm),

který je v Anglii často podáván s odpoledním čajem. V originál receptu se těsto barví na růžovo barvami na jídlo, ale protože se snažím vyhýbat chemii v jídle, použila jsem kakao.

Jinak se mi zdá, že nejtěžší je na tomhle koláči

1) ne...at ho najednou

a 2) vyválet ten marcipán na tak velký kus, aby se do něj dal koláč zabalit. To je jako půl hodiny v posilovně :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šachy koláč (Battenberg Cake)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mqDA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šachy koláč (Battenberg Cake)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mqDA

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

yoyo je to von! Ten cervenej znam, ale taky radsi kakao. Urco vyzkousim

Ten je naprosto úžasný:-O:yes::yes::-K

:-K Koláč se mi moc líbí. Kombinace s marcipánem je bezvadná. Určitě vyzkouším. +:-)):-)):yes:

Ooo, damy, dekuji za chvalu, recept vrele doporucuji, zkuste, je to i zabavne ho delat. Vsechny zdravim, Lida

Lída Straková 5. 5. 2010 18:44
Dceruško, moc Tě obdivuji!!! Zarytá odpůrkyně vaření, pečení a uklízení má byt jako klícku a recepty na internetu, no snad jsem Vás holky moje necepovala nadarmo!!! MAMČA

Linda nam ho prinesla do prace a je VYNIKAJICI. Lindi, vykasli se na praci a otevri si cukrarnu :-)

Battenberg cake si v Anglii velmi oblíbila moje sestra, která si ho i vozí do Čech. Určitě bude mít radost, že si ho teď bude podle tohoto receptu moci udělat i doma. Díky.:-):yes:

To vypadá opravdu krásně a s tím alobalem jako dělící část při pečení jsem to už zkoušela také. Takto jsem i upravovala plech na menší rozměr:-):yes:+5.

Super!!:yes:

To vypadá krásné:-)

Tématické fráze:
dort šachy, rezy battenberg, čokoládové šachy, marcipánové šachy, šachový koláč, dort battenberg, šachy z marcipánu, sach dort, cake koláč, forma na šachy, šachový dort, šachy dort, moucnik v anglii, koláč šachy, šachy z cukru, recept sach dort, rezy jako sachy, forma na šachy, marcipánový dort šachy, dort šachy recept

Suroviny:
máslo, cukr moučkový, vejce, extrakt vanilkový, mouka hladká, prášek do pečiva, sůl, mléko, kakao, marmeláda, marcipán

Přidat fotografie receptu