Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chodské koláče

Léto přináší nejen slunečné počasí, ale také poutě a svátky, kdy hospodyňky pečou výtečné koláče. Málokterá regionální specialita ze západu Čech je tak vyhlášená jako chodské koláče s rozmanitým merhováním čili zdobením.

Hodnocení receptu je 5,0 (76×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jajine jajine

Náročný

Doba přípravy 380 min Doba přípravy: 360 min Doba tepelné úpravy: 20 min

380 min (360 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

35 ks o průměru 30 cm

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie165 827 kJ /
39 634 kcal
Bílkoviny1 416,24 g
Tuky1 367,97 g
Vláknina154,68 g
Cholesterol 10,08 g
Sodík 22,35 g
Sůl52,68 g
Sacharidy5 183,97 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z droždí, teplého mléka a cukru připravíme kvásek, když vzejde, přidáme ostatní. Vše důkladně propracujeme, až se tvoří na těstě puchýře. Krok 2: Po vykynutí oddělujeme 210 g bochánky, které vyvalujeme na pečicím papíru dokulata. Krok 3: Prsty vyznačíme okraje, které pomažeme rozkvedlaným vajíčkem. Krok 4: Pak rozetřeme tvarohovou náplň (3 lžíce na koláč), která nesmí být ani řídká, ani hustá, prostě aby šla dobře roztírat. Krok 5: Na to sáčkem s hubičkou zdobíme, neboli "merhujeme" vzory makovou náplní a povidly. Ozdobíme rozinkami a mandlemi. Krok 6: Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a každý koláč pečeme asi 20 minut, než okraje zrůžoví. Krok 7: Po upečení ještě horké poléváme šlehačkou s citronovou šťávou a cukrem nebo po vychladnutí zdobíme našlehanou šlehačkou.

TIP: Oblíbené recepty na nejlepší náplně

Zveřejněno 8. 5. 2010

Poznámka autora jajine

Tuto akci provádíme 1 za rok a to se sestrou a maminkou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chodské koláče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BrD2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chodské koláče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BrD2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (78)

Vynikající....Děkuji za nový recept.U nás na Jižní Moravě se takové nepečou.Jen tak dáááál....:-p

Milá Suzanno,mé náhodné nahlédnutí na chodské koláče a váš přepočet vyloudil můj úsměv. Nic ve zlém! Ve Vašem přepočtu se vloudila chybka. V původ. receptu bylo po kile hl. a hr. mouky a polohrubé součet těch dvou předchozích :)). Tedy, když jste vypočetla na 4 ks koláčů po 115g hladké a hrubé mouky, pak polohrubé musí zákonitě být 230g, ne jak uvádíte 330g. - Jsme jen chybující lidé, ne supermani/-nky a nikdo z nás není dokonalý. Pěkný advent!

inicitta: Fotky mohou přidávat pouze registrovaní ;-)

inicitta:Pod obrazky v levym rohu je pridat fotku ;-)

inicitta 5. 1. 2015 10:12
Koláče jsou luxusní, jen jsem je musela trošku dodělat podle sebe, jelikož jsem udělala kvásek asi z moc mléka,(v receptu není uvedeno :-( ) a tak jsem dosypávala a dosypávala mouku, ale i tak jsou výborný :-) děkuji za recept:-p dala bych sem fotky, ale nevím jak :-(

Mate je opravdu pohadkove. :-pRada bych jen vedela presne mnozstvi mleka a cukru na ten kvasek:-?

Páni to byla dobrota,ještě teď se olizuje celá rodina:-p.Udělala jsem 4 kousky podle rozpočtu Suzanny a vše bylo ok :yes:

No,vypadají nádherně,asi je zkusím upéct,jen to nechápu s topu šlehačkou,to asi stačí jen troška,když na 35 kusu jsou jen dvě . . . . ale jak tu trošku rozleju na celý koláč???:-))
V sobotu jedu na posvícení,tak bych nechtěla jet s prázdnou,ale nevím jestli todle pro mě nebude velké sousto i když budu dělat jen čtyři,ale doposud sem se s kynutým těstem moc nekamarádila:-)
davám bodík,protože jsou nádherný,s másličkem ,šlehačkou . . . .ježiš to musí být dobrota:-p

MILLA:
UŽ JSEM TO ZJISTILA. Jiná paní, která je také peče: 220stupňů, 8-10 minut. Tak zhruba asi takto:-)

TAK, TĚSTO ZADĚLANÉ.......MŮŽE MI PROSÍM NĚKDO PORADIT PŘI JAKÉ TEPLOTĚ A JAK DLOUHO SE KOLÁČ PEČE? KOLÁČE DĚLÁM POPRVÉ, TAKŽE NEMÁM PŘEDSTAVU....DĚKUJI:-p

VÝBORNÉ!Budu opakovat.

Tak vyzkoušeno, upečeno. Nakonec jsem si ještě tento recept upravila. Poněvadž hodnoty 32 dkg, 24 ks, a 80 dkg přímo svádí k dělení 8, vyřešila jsem to takto a zadělávala těsto z 0,5 kg mouky plus další ingredience a vyšlo to úplně suprově. Z jedné dávky tím pádem byly 4 koláče bochánek jsem rozdělila křížem na 4 díly už bez vážení. Akorát chci upozornit případné zájemce o toto pečení: připravte si dostatečné množství náplní, hodně, opravdu hodně se jí spotřebuje. Při prvním pokusu jsem už na třetí koláč vyškrabovala a na čtvrtý už nebylo co dát, ale byly výborné, vynikající. Díky za recept.:yes:

Už to vidím v rozpisu - 30 cm.:-8

Můžete, prosím, někdo poradit, o jakém průměru ten koláč z 210g vyjde?

Hledám recept na chodský koláč. Našla jsem tento, ale hrůza mě obchází, kdepak bych asi míchala 5ti kilové těsto :-O, nejspíš ve vaně a ruce by mi upadly :-O. Aáá sláva, někdo to tu přepočítal, takže vyhráno, vyzkouším určitě to bude mňamka. ;-)

Musím uznat, že tyhle koláče jsou opravdu skvělé!!! S těstem se skvěle pracovalo, náplně skvělé (tedy makovou jsem dělala podle svého receptu, tvarohovou podle vás)... ;) Takže palec nahoru. Nebo spíš všechny 4 palce ;)

Koláčky otestovány dělala jsem tedy tu menší dávku, ale nakonec jsem stejně musela udělat dvě :-D s těstem se dělalo úžasně, míchala jsem ho ale v pekárně a pečení jedná báseň přikládám fotečky mých výtvorů

Máte naprosto nádhernééé chodské koláče:yes::yes::yes:
Já osobně jsem je ještě nikdy nedělala a zkusím je podle vašeho receptu:-8,snad se povedou ale určitě je nebudu mít tak pěkné jako vy:-Dposílám51bodík

tak to je prostě paráda! :-K:yes::yes:gratuluju a určitě vyzkouším, ale samozřejmě v menším množství ;-)

ty koláče vysázené na prkně, to je vzpomínka na mé dětství v Radkovicích na Šumavě...Maminka koláčů pekla na několik prken, ukládaly se do "kvelbu", byla tam zima, koláče vydržely dlouho, a když se otevřely dveře tak voněla celá chodba....nádhera:-p

:-K

milá Suzzi:-Kjsem moc ráda,že ses do koláčů pustila a máš se ohromně svůdné:-p:-pvůbec nic mi nekazí,naopak ...:yes::yes::yes:

Nevím jak chválit a nic není to pravé aby to bylo ono. Ale chválím až do nebe. Právě jsem chtěl nějaké koláče zkusit a ony se objevily. Jsou zkrátka eňo něňo. Už se těším, jestli se mi povedou. Pak se ozvu.Zatím +bodík 37. Václav

Krása, nádhera, :yes::yes::yes:Obdivuju Tvoje šikovné ruce, něco tak úžasného jsem neviděla:-!:-!:-!:-K

suzanna, obavam sa, ze vedla kolacov od jajine by vyzeral kazdy ako chudacik....ale tvoje tak naozaj nevyzeraju...bud uplne pokojna

Přidávám fotečky mého včerejšího "pokusu" o chodské koláče. Jajine, vedle těch tvých nádherných vypadají ty moje jako chudinky:-D, takže pokud ti budou vadit, tak je smažu, aby ti nekazily recept:-8
Těsto bylo super, moc pěkně se s ním pracovalo a koláče jsou výborné, posílám bod:yes:
Jen mám jednu připomínku, a to že z rozpisu na 4 koláče mi jich vyšlo 5 po 210g;-)

Tak mi zdejší komentáře nedaly a rozhodla jsem se koláče vyzkoušet a ověřit, jestli recept rozpočítaný na 4 koláče funguje nebo jestli je s ním něco v nepořádku. Těsto se mi právě míchá v pekárně, bylo trošičku řidší, tak jsem přidávala asi jednu rovnou lžíci hladké mouky. Jinak vše ok. Ale přišla jsem na jednu chybu,kterou mám rozpisu - patří tam 90g cukru (ne 10g), asi jsem se uklikla. Omlouvám se:-8
Posílám tedy ještě jednou opravený rozpočet na 4ks koláčů.
Těsto: 115g hladké mouky, 115g hrubé mouky, 330g polohrubé mouky, 115g másla, 90g cukru krupice, 3 vejce, 30ml rumu, kůra z kousku citronu, 30ml smetany, 4g soli, 37g droždí (necelá kostka), mléko a cukr na kvásek.
Tvarohová náplň: 685g tvarohu, 2 vejce (bílky ušlehat), 10g vanilkového pudingu, 115g cukru, citronová kůra, rum a smetana dle potřeby.
Na polití: 50g šlehačky, 12g cukru, trochu citronové šťávy.
U povidlové a makové náplně není uvedená gramáž, tak bych to smíchala "od oka" podle vlastní chutě
Snad je tentokrát vše v pořádku a snad vám tento upravený rozpis pomůže:-)

Komilko, jen na vysvětlenou:-) vejce ani ostatní suroviny jsem nedělila 8, ale postupovala jsem takto. Každou z uvedených surovin (gramáže) jsem vydělila 35 (počet upečených koláčů), čímž jsem získala množství na jeden koláč a následně vynásobila 4 (počet kusů, který chci získat). Stejným způsobem se přepočítává množství surovin podle kuchařských normovacích knih:-) Uznávám, že výše popsaným způsobem mi vyšlo množství vajec na 4 koláče 2,74ks, ale nevím, jak bych to vejce rozdělila:-D, tak jsem zaokrouhlila na 3ks. Myslím, že suroviny v jakémkoliv receptu jsou víceméně orientační, ne vždy mám stejně velké vejce, ne vždy mám stejně "žíznivou" mouku, atd. A přisypat trošku:-! mouky nebo přilít trošku:-! tekutiny, když bude těsto tuhé nebo řídké, by neměl být problém :-)
Všem, kdo se o koláče pokusí, držím palce:-K

milá Komilko,nemám zapotřebí se nikterak obhajovat,přepočty-nepřepočty,recept je prostě tak daný,létama ověřený a už vůůůbec nikoho nenutím k jeho realizaci;-)

Komilko, tobě asi přijde víc jak 5 kilo surovin moc na 735 dkg koláčů, že? Ale ono 735 dkg je 7,35 kg, takže pokud k mouce, máslu a cukru připočítáš vejce a zbytek surovin do těsta, tak to vychází.

Tématické fráze:
chodské koláče, chodský koláč, chodské koláče recept, chodske kolace-recept, recept na chodské koláče, chodsky kolac recept, chodské koláče domažlice, pravé chodské koláče, kolace, recept chodský koláč, recept na chodský koláč, pravy chodsky kolac, chodské koláče domažlice recept, chodské koláče se smetanou, recept chodské koláče, těsto na chodské koláče, koláče recepty, koláče recepty chodské, recepty chodske kolace, recept na pravý chodský koláč

Suroviny:
mouka hladká, mouka hrubá, mouka polohrubá, máslo, cukr krupice, vejce, rum, citron, smetana, sůl, droždí, kvásek, kvásek, tvaroh, bílek, pudink vanilkový, cukr, kůra citronová, rum, smetana, povidla švestková, rum, mák, cukr, cukr vanilkový, skořice, perníčky rumové, mléko, vejce, rozinky, lupínky mandlové, šlehačka, cukr, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu