Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Griliášové trubičky

Pojem "griliáš" pochází z Francie. Je to směs pražených ořechů a zkaramelizovaného cukru. Trubičky z něj patří mezi pracnější, ale rychle je nacvičíte. Ještě horké je natáčíme na kovové trubičky, poléváme čokoládou a po zaschnutí plníme krémem.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marynka

Náročný

Doba přípravy 47 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 7 min + odležení

47 min (40 min příprava + 7 min tepelná úprava, + odležení)

Suroviny pro 60 kusů

60kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 351 kJ /
1 996 kcal
Bílkoviny41,55 g
Tuky110,83 g
Vláknina10,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 265 mg
Sůl0,53 g
Sacharidy202,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bílky a cukr vyšleháme do tuhého sněhu, do něj pak vmícháme mleté ořechy. Přidáme vodu a mouku a ještě dobře vyšleháme. Krok 2: Na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech tvoříme z těsta tenká kolečka asi 7 cm v průměru a v tloušťce 1-1,5 mm. Tenké tak, aby plech prosvítal. Krok 3: Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 7 minut do světle červena. Musí být dobře zkaramelizované. Krok 4: Otevřeme troubu a po jednom kolečku špachtlí vyndáváme a ihned natáčíme na kovovou/dřevěnou trubičku. Krok 5: Spoj dobře přitiskneme. Pozor, již zchladlé natočit nejdou. Krok 6: Studené trubičky potřeme celé, nebo jen částečně, čokoládovou polevou, aby se nerozvinuly. Takto připravené vydrží v chladu a suchu dlouho. Krok 7: Po zaschnutí polevy plníme jakýmkoliv čokoládovým krémem nebo šlehačkou a necháme 2-3 hodiny odležet v chladu.

TIP: Jak na čokoládový krém

Zveřejněno 10. 5. 2010

Poznámka autorky Marynka

Já jsem si vytvořila z folie pro pokládku kabelů formu pro snadnou práci. Lze dobře použít třeba karton od nové košile.

Těsto se dá natřít na plech, zapéci, po zapečení nakrájet na příslušné obdélníčky a dopéci dorůžova. Pak z otevřené trouby po jednom vyndávat. Žádá to ale rychlost, u koleček se minimalizuje ztráta nenatočených.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Griliášové trubičky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gprZ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Griliášové trubičky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gprZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Mám je uložené v oblíbených už dlouho, že je udělám vnoučatům, ale bohužel mám cukrovku. Kdybych je upekla, určitě bych neodolala, neboť to byl kdysi můj nejoblíbenější moučník. S pařížskou šlehačkou. A u jednoho kousku by nezůstalo, to je jasné.

dobrý den, bílky se šlehají v páře nebo jen tak?

A nemůže se to namotat na kovové trubičky syrové a pak upéct? Puchýřů na prstech už bylo dost...:-//

http://www.toprecepty.cz/recept/12126-griliasove-t...Mně přítel nařezal staré hliníkové trubky na záclony:yes::-))

jaroslava engová 2. 9. 2014 13:22
Dělám je již poněkolikáté všem moc chutnají,ale je to pracné

ahojky.vubec nam to neslo.:-O .nestihli jsme namotat ani jednu trubicku...

Ila To je mi líto. Musí se pracovat rychle, třeba i ve dvou. Jeden vydává z otevření trouby a druhý stáčí na trubičky. Upečené musí být akorát, aby se nelámaly. Já s nimi problém nemám. Na plech si natřete tolik koleček, kolik stihnete pohodlně stočit. Jinou radu nemám. M

Tedy vůbec mi to nešlo.Nakonec jsem to rozdrobila a dala do kuliček;-(

verča: Omlouvám se za pozdní odpověď . Používám vlašské ořechy. M

můžu se zeptat, z jakých ořechů je to dělané? děkuju:-)

Zrovná jím griliášové vlnky :-p:-p:-p:-p:-p:-p:-p

jééé, škoda že máme ve spíži úplně vymeteno :-( Hned bych se dala do kuchtění:-*:-p

krasny urcite vyzkousim:yes::yes::yes: leti 5bodu

Uz jsem tu poctvrte a porad se na ty trubicky tak milostne koukam.Hned bych si dala!! :-8

:-p:yes::yes::yes::yes:

Marynko, ty jsou vážně pěkný a dobrý, proto dávám 3.bod:yes:

marynka...ked som sa vydavala, tak moja maminka mi tieto trubicky upiekla...len kvoli mne...neviem ci boli rovnake ako tvoje...v kazodm pripade ti dakujem za pripomenutie...:yes:

To jsou skleněné zkumavky, které se už v laboratoři nepoužívaly. Ale stejně dobře jdou trubičky natáčet na běžné kovové, jen to trošku pálí. Někdo je natáčí i na vařečku. Jakmile se jedna natočí a přitiskne spoj, může se sundat. Už drží.M.

Ja miluju griliasove trubicky! Kde bych ale mohla sehnat tu rulky na namotani? :-S:-K

:-O:-p:-p Tohle by mi chutnalo...;-):yes::yes:

Dala bych si :-p

Tématické fráze:
trubicky recept, griliášové vlnky, griliášové trubičky s krémem recept, trubičky se šlehačkou, griliášové rohlíčky, vlnky griliášové, grilášové trubičky, griliašove oplatky, trubičky, griliašové tyčinky, gryliasove trubičky, griliašove ořechy, recept trubičky, recept na trubičky, griliašove trubičky nepečene, grilijasove trubicky, griliasove kulicky, světlé trubičky, domácí griliášové trubičky, grliášové trubičky

Suroviny:
ořechy vlašské, cukr moučkový, bílek, voda, mouka hladká, máslo, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu