Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvásek (z droždí - do buchet, rohlíků aj.)

Domácí chléb, rohlíčky nebo třeba tradiční buchty by neexistovaly bez pomoci poctivého kvásku. Jak ho vyrobit doma, aby vám krásně vyběhl a dílo se vždy povedlo? Tento osvědčený návod určitě vyzkoušejte!

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min

15 min (15 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie528 kJ /
126 kcal
Bílkoviny6,25 g
Tuky2,45 g
Vláknina0,30 g
Cholesterol 9 mg
Sodík 60 mg
Sůl0,15 g
Sacharidy19,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Odlijeme část odměřené tekutiny (100-150 ml) a ohřejeme ji třeba v mikrovlnce, musí být příjemně teplá, ne horká. Krok 2: Vmícháme cukr, nadrobíme droždí a přidáme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Krok 3: Necháme ho v teple vzejít, zvětšit objem = kvásek, který pak přimícháme k ostatním surovinám a tak vypracujeme kynuté těsto.

TIP: Jak na kynuté těsto - rady a recepty

Zveřejněno 16. 5. 2010

Poznámka autorky cathleen

Každý dělá kvásek malinko jinak....někdo ho třeba, místo v misce, udělá přímo v důlku v mouce....

Popsaný způsob je vyzkoušený, vyjde vždycky a kuchařka hned vidí, jak kvásek v misce narůstá.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvásek (z droždí - do buchet, rohlíků aj.)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vQXM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvásek (z droždí - do buchet, rohlíků aj.)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vQXM

Komentáře (35)

Kolikrát jsem si říkala ,proč neuvádějí -Rychlo kvásek -naučila jsem se z pořadu -Klucivakci.cz kousek droždí ,2lžičky moučky a 1lžička krystalu ,lžičkou spojíme a přidáme tekutinu ,abychom to vyklopily do těsta ,není žádný problém už to dělám 10 let ..

Pepa: iritovat by vás měly spíš ty houpavé teploty venku, ne recept :-)
Je jakoby pokračováním kteréhokoliv receptu na kynuté těsto (z internetu nebo tištěné knihy), který začíná slovy:
....uděláme kvásek a po jeho vykynutí přidáme zbývající suroviny....

Nedá se sem psát přesný poměr surovin, každý recept je má jiný.

spagetka: jj, dopíšu:-K

Pepa: kdybyste četl i komentáře, pak byste zjistil, že na stejný dotaz autorka odpovídala už 24.8.2010 v 15:25:33 ;-);-)

cathleen: Ivi, asi bude lepší, když tu svou odpověď dopíšeš do poznámky, neb, jak vidno, komentáře čtou jen někteří ;-);-);-)

Takové "recepty" mě docela iritují. Jako to není žádný poměr droždí/mléko/cukr? Co si má začátečník vzít z pojmu: Vmícháme cukr, droždí a tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Píšete o 100-150 ml tekutiny... ale kolik k tomu mám dát droždí a cukru? Na kolik je to těsta? To mám jako zkoušet? Mouku chápu, budu přidávat abych měl těsto správné konzistence. Ale já potřebuji kvásek a z tohoto "receptu" se prostě nedozvím, kolik mám dát mléka a droždí (poměr), aby mi vzniknul kvásek. Pro začátečníky tento "recept" určitě není, jak uvádíte v popisu :no:

cathleen: díky, zkusím ;-)

Káťa: myslím, že je to jedno. Dávám jen krystal, moučku doma prakticky neupotřebím, tak nemám;-)

Jaký dáváte do kvásku cukr? Moučku nebo krystal? Nebo je to jedno?

Chtěla jsem vyzkoušet jiný postup a tento se opět vydařil. Obvykle kvásek dělám podle tohoto návodu: http://www.suprbydleni.cz/udelat-kvasek/

Díky moc nám to pomohlo ;-):-!:-!:-!:-!:-!:-p

:-(( kvásek dělám už po 4 a nikdy se ani nepohne :-D s kynutým těstem nebudeme kámoši :X

Adam Luzer 14. 4. 2014 19:48
:D

:-))super! Poprvé mi tekl kvásek po topení :-D

Ahojky :-) díky za tip, kvásek se povedl :yes: ...nechala jsem ho vyběhnout v mikrovlnce, Lucka :-)

Kvásek jsem dělala úplně poprvé. Ale já se ničeho nebojím a když jsem něco nevěděla, tak jsem skočila za babičkou a povedl se mi :-D díky moc za pomoc ;-) + bodíček ;-)

leňa : Langoše chci dělat zítra :-D

Před odložením těsta posypte směs na kvašení moukou, kvásek je pak pevnější a výce nadýchannný :yes:

děkuju moc poprvé jsem měla kvásek uzasny. SUPEEER TIP;-)

kvásek jsem se snažila dělat už několikrát a nikdy to nedopadlo, teď zadělávám kvásek podle toho dle receptu, tak mi držte pěsti ať se mi to pevede :) a můžem si dát langoše :D

Moc DÍK :-)) :yes:

:-K Tak to moc gratuluju, michelle! Mám radost i za tebe.:-):yes:

Děkuji moc za pomoc, buchty se povedly. :-D Sice to bylo stylem "patlám-matlám", ale výsledek byl nad mé očekávání. Příště už to bude určitě ještě lepší. :-K michelle

Michelle, množství cukru a droždí je dáno receptem na kynuté těsto, který se rozhodneš realizovat. Zahustíš to částí mouky, která je taktéž v receptu (tzn. pokud je psána hladká, dáš hladkou, když polohrubá, tak polohrubou) a na jakou hustotu - mrkni na 4. fotku u receptu. Asi jako na lívance nebo na kapání do polévky.
Doba, za jak dlouho kvásek vykyne, je závislá na teplotě okolního prostředí (teď, v teple, asi čtvrt hodinky?). Když se podíváš na tu 4. fotku a pak na první, titulní, vidíš, jak moc kvásek vyběhl.
Přeji ti hodně úspěchů v pečení a pokud budeš mít jakýkoliv dotaz, klidně piš. Určitě ti někdo z nás tady odpoví:yes:

Ahoj, jsem začátečník a chybí mi tu v návodu kolik dát cukru, kolik kvasnic a jakou moukou to zahustit a jak dlouho čekat na to vykynutí. Chtěla bych to zkusit, ale takhle bych to dělala jen od oka. Nikdy jsem kvásek nezadělávala, prosím, připište to tam nebo mi poraďte. :-/

Cathleen, moc děkuji za tento recept. Poprvé se mi povedl kvásek. :-D +9:yes:

Já myslím, že kvasinky nemají moc rády světlo, proto se těsto přikrývá. Ten vzduch nevím...třeba ta speciální mísa na kynutí je takřka neprodyšně uzavřena a těsto vykyne :-)

Jani, myslím, že vzduch se ke kvásku dostane i skrz utěrku:yes:A zakrytí kvásku nebo i kynoucího těsta slouží, podle mě, k udržení tepla v míse a zabrání i osychání těsta ;-)

Já dělám kvásek jenom:tekutina,cukr,kvasnice.A v pořadu Sama doma říkala jedna pekařka,že se nemá zakrývat,prý kvasnice potřebují ke kynutí i vzduch.Já ho podle mamky a babičky taky ale přikrývám utěrkou,už asi 30let.

Děkuji za pěkný návod na kvásek.Nikdy jsem nedělala nic kynutého,protože jsem se obávala jak to dopadne.Zde je moc pěkný popis.Posílám bodíka:-p:yes:

:yes:Dobře,že tady tento recept je.Vzpomínám si na svoje začátky a s kynutým těstem jsem dloho bojovala,než bylo dokonalé:-D

Hambro, já to také tak pochopila, jen jsem ještě nezkoušela nechat vzejít kvásek bez přikrytí:-) Jak vidím, lze i tak, hlavně nechat vzejít kvásek v teple.

Tématické fráze:
kvasek z drozdi, jak udělat kvásek z droždí, jak se dělá kvásek, kvásek, jak udelat kvasek, kvasek na buchty, jak zadělat kvásek, kvásek na kynuté těsto, jak dlouho nechat vzejít kvásek, jak dlouho kyne kvásek, jak udělat kvásek na buchty, jak nechat vzejít kvásek, kvásek recept, jak se dela kvasek na buchty, vzejít kvásek, jak dlouho se dělá kvásek, jak připravit kvásek, rohlíky z kvásku, jak na kvásek, kvásek na buchtu

Suroviny:
mléko, cukr, droždí, mouka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu