Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Potahovací hmota

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aviaris aviaris

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 321 kJ /
4 140 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky60,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 120 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy900,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy dejte bonbony marshmallow a přidejte vodu. Jsou dva způsoby, jak se marshmallow dá rozpustit: 1. ve vodní lázni, 2. v mikrovlnné troubě. Krok 2: Pokud zvolíte mikrovlnnou troubu, tak ji nastavte na 30 sekund. Po zapípání marshmallow zamíchejte a vraťte zpět na dalších 30 sekund. Opakujte, dokud všechny bonbony nesou rozpuštěné. POZOR - velmi horké. Krok 3: Pokud máte v plánu to dělat z celé dávky, tak doporučuji vodní lázeň. Těch bonbónů je opravdu docela dost (objemově). Krok 4: Jakmile je marshmallow docela rozpuštěné, přisypte k němu cca 3/4 cukru a zpracujte ručním šlehačem s hnětacími nástavci. Krok 5: Až se vám podaří zapracovat většinu z těch 3/4, tak si řádně namažte ruce IVOU - dlaně, hřbet, i mezi prsty a i místo, kde hmotu hodláte zpracovávat (např. kuchyňskou linku). Je to proto, že hmota v této fázi je velmi, velmi lepkavá. Krok 6: Vyklopte hmotu na promaštěnou desku a začněte propracovávat ručně a zapracovávat zbylou třetinu cukru. Krok 7: Pravidelně si řádně promazávejte ruce. Ten tuk dá hmotě vláčnost a lepší zpracovatelnost a neovlivní chuť. Krok 8: Zapracujte veškerý cukr a veškerý tuk. Hmota má být krásně vláčná a sametová na dotek. Pokud se při natáhnutí lehce trhá, tak je moc suchá a zapracujte do ní trochu vody (přidávejte po kapkách). Krok 9: Je lepší ji nechat přes noc odpočinout, ale dá se výborně použít ihned po udělání. Krok 10: Používám bílé marshmallow, protože hmota zůstane krásně bílá a dá se různě barvit. Krok 11: Uchovávejte řádně zabalené ve fólii a v sáčku - pokud možno vakuově - a ne moc na světle. Vydrží až 3 měsíce. Krok 12: Před použitím hmotu propracujte. Pokud se zdá tuhá, tak ji dejte na chviličku do mikrovlnky povolit. 5-10 sekund stačí. Pozor, může být uprostřed velmi horká (pokud rozehříváte malé množství). Válejte na pocukrované ploše.

Zveřejněno 25. 5. 2010

Poznámka autorky aviaris

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Potahovací hmota

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WQnE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Potahovací hmota

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WQnE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (53)

Co to je ten rostlin tuk nebo olej:-?:-?:-//

tuto hmotu uz jsem zkousela lepila se a nedržela tvar a to jsem tam dala cca jeden a půl kilo cukru :-S

Perfektní, už dělám podruhé a super :-) :yes:

jo a bile maj i v tesku.na obarveni jsem do bile hmoty nasypala potravinářskou barvu v prášku a dala jen kapku vody ozmichala prstem a pak propracovala :-);-)

tak jsem to zkusila jen z jednoho pitlíčku bombonu.super .

:-))

právě ji chci vyskoušet a jak vidím tak se dařila jduna ni :-)

bílé jsem koupila v InterSparu

Dělala jsem poprvé teď o víkendu a byla jsem moc spokojená..:-) takže všem doporučuji..:) přidala jsem do toho pár kapek citronové štávy, aby to nebylo tak sladké.. :-)) :yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Obarvit se dá jak gelovym barvivem tak tekutym, praskove jsem nezkousela. S vodovým barvivem opatrně možná budete muset pridat cukr. Ja dávám potažený dort do lednice. Hmotu samotnou bych tam nedávala, tu uchovávám zabalenou v celofanu a v pytlíku co se dá zapnout tak aby tam nebyl vzduch, jinak hmota vysycha a tvrdne ;-)

Janie:Bíle prodavají třeba Lidlu. Nevím jestli pořád, ale minimálně když tam bývá americký týden.

Andrea Květová 1. 10. 2012 14:34
A ještě dotaz, zda se dá dát hmota do lednice? Někde jsem četla, že může zvlhnout, díky :)

Andrea Květová 1. 10. 2012 14:31
Dá se tato hmota také barvit? tekutým, gelovým nebo i práškovým barvivem? Děkuji za odpověď :)

magdalenka: no já jsem to nechtěla na tenhle recept ale na opékání a udělání jako sandwich podle američanů :) a ty naše české marshmellow jsou takové malé a není to z nich to pravé :)

Janie: ak nezoženieš biele u vás a máš napr. ružovobiele - tú ružovú časť odstrihneš...;-)

Kde se dají koupit ty americké bílé marschmellow ? :)Nejlépe v Šumperku popř. okolí :) Nemůžu je nikde sehnat...:) Děkuji za odpovědi :)

Tématické fráze:
fondan potahovaci modelovací hmota, fondan potahovaci modelovací hmota recept, domácí potahovací hmota na dorty, cukrová hmota, marschmelou, marschmallow fondán, recept na potahovou hmotu, cukrová hmota k2, výroba potahovací hmoty na dort, cukrová hmota recept, potahovací hmota na dorty z bonbonů, domácí výroba potahovací hmoty na dorty, výroba fondánové hmoty, potahovací fondánová hmota na dorty, bila potahovaci hmota na dorty, hmota z marschmelou, marshmallow hmota, cukrová hmota na dort, domácí potahovací hmota na dort, hmota z marshmallow bonbonů

Suroviny:
marshmallow bonbóny, voda, cukr moučkový, tuk rostlinný

Přidat fotografie receptu