Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečená dýně s bramborami

Zapečená dýně s bramborami je lahodné a výživné podzimní jídlo, které kombinuje sladkost dýně s jemně křupavými bramborami. Propečená zelenina v jemné krustě se skvěle doplňuje s bylinkami a potěší jak milovníky zeleninových pokrmů, tak i ty, kteří hledají zdravější alternativy.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aviaris aviaris

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 937 kJ /
463 kcal
Bílkoviny11,26 g
Tuky27,73 g
Vláknina6,24 g
Cholesterol 90 mg
Sodík 113 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy40,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Lehce vymažte zapékací mísu máslem. Krok 2: Brambory oloupejte a nakrájejte a tenké plátky cca 3-4 mm (pokud se vám bude dařit). Dýni oloupejte (obyčejnou škrabkou na zeleninu), podélně rozřízněte a vydlabejte veškerá semínka. Nakrájejte na plátky stejně jako brambory. Krok 3: Šlehačku dejte do malého kastrůlku, přidejte do ní utřený česnek a ohřejte. Nesmí vařit jen ohřát aby se rozložila chuť česneku. Krok 4: Nakrájenými brambory zakryjeme spodek mísy, na ně dáme vrstvu dýně, lehce osolíme a opepříme a posypeme rozmarýnem a tymiánem a přelijeme trochou smetany s česnekem Krok 5: Poklademe další vrstvou brambor, dýně a koření a přelijeme smetanou. Opakujeme dokud máme místo v míse či dokud máme brambory a dýni. Poslední vrstva by měla být dýně s kořením a na ni vylijeme zbytek smetany s česnekem. Krok 6: Zakryjeme alobalem, přitlačíme aby se smetana dostala všude a řádně utěsníme po okrajích a zatížíme, (já používám brambory, ale pokud máte malá závažíčka tak to je ještě lepší - ne kameny protože mohou explodovat). Krok 7: Pečeme v troubě cca 45 min. Po 45 min vyzkoušejte špičkou nože zda jsou brambory krásně měkké, pokud ano sundejte alobal a nechte péct dalších 10-15 min.
Doba pečení závisí na tloušťce brambor.

TIP: Top 7: Zapečené pokrmy - oblíbené recepty

Zveřejněno 26. 5. 2010

Poznámka autorky aviaris

Dýně se zajímavým označením - má opravdu máslovou chuť s lehkou příchutí oříšků. Mladé plody jsou ideální pro přímý konzum. Starší plody se hodí k zavařování a výrobě kompotů. Plod má velmi malé množství semen, což zjednodušuje zpracování. Druhové odznačení Liscia.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zapečená dýně s bramborami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9D8J

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zapečená dýně s bramborami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9D8J

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Vyzkoušeli jsme, ještě jsme prokládali strouhaným sýrem. Jídlo chutnalo báječně, ocenil i manžel :yes:

Andrea Z. 3. 11. 2015 09:43
Páni,už pár dní hledám nějaký zajímavý recept na máslovou dýni,která mě leží ve sklepě. Tento recept mě fakt zaujal ze všech nejvíc,prptože miluji zeleninu a tohle je tak ideální. Určitě ještě dnes vyzkouším. Děkuji za inspiraci...:-8;-):-)

EVA KOZIKOWSKA 10. 10. 2013 12:30
výborné skuste a bude dobrá večeřeeva.kozikowska@seznam.cz

Přiznám se, že jsem smetanu nezahřívala, náš česnek ze zahrádky i tak hezky rozložil chuť a vůni :-8
Jinak výborné, měli jsme to i jako hlavní chod i podruhé už jako přílohu k osmahnutému masu, děkuji za recept :-K

Česnek bych určitě nevynechávala. Do zapečených bezmasých jídel patří, oživí chuť a vůni. Zkuste použít dýni Hokaido, nemusí se loupat a výborně k bramborám chuťově ladí :-D:yes:

;-)Doporučuji přidat ještě osmahnutou červenou cibulku na trošce másla a oleje, recept to hodně oživí......a pokud nemáte uvedené bylinky,stačí i hodně petrželky jemně nasekané a trošku si ponechte i na posypání na závěr. :-))

Tvrďošek a Luciášek 10. 11. 2012 20:46
Pekli jsme skoro o 50% delší dobu... stejně byl výsledný dojem , že dýni prskla voda... chuť nevýrazná ale po dochucení solem a pepří stravitelné... a kde se kurna vzala ta voda ???

Výborný recept na zapečenou dýni Akawi
www.popelky.cz/dum-a-byt/zapecena-dyne-akawi.html
:yes:

Dnes jsem tento recept zkusila udělat k večeři a bylo to výborné! Velmi doporučuji. :-)

Mila Zuzano. Ja osobne ten cesnek v te smetane mam rada a to ze by to bylo na skodu si nemyslim. Krasne to zvyrazni chut te dyne. Pokud se Vam to ale nelibi, je na Vas jak si recept podle sebe upravite sama. Vyzkousejte a uvidite. ;-)

celkem zajímavá kombinace koření. Jediné, co bych vynechala je česnek. Mám česnek moc ráda, ale v této kombinaci je spíš na škodu, než k užitku:-(. Myslím, že smetana by stačila tak, jak je - netřeba ji ochucovat česnekem.

To bude dobrý. Pečená dýně mi chutná jako měkká mrkev a hlavně je to zdravý. Kombinace barev je super :yes:

:yes::yes:

Z dýně jsem ještě nikdy nic nezkoušela a tohle vypadá moc lákavě:yes: :yes: +

Tématické fráze:
zapečená dýně s bramborem, máslová dýně recepty, zapékaná dýně hokaidó, maslova dyne, zapékaná dýně, dyně hokajdo, dýně s bramborem, dýně butternut, hokajdo, zapečená dýně hokaido s bramborem, maslova dyne recept, zapecene brambory s hokaido, recept na zapecenou dyni, dýně zapečená s bramborem, zapékané dýně hokaido, top recepty zapečená dýně hokaido, recepty na dynu hokaido, hokaido s bramborem, zapečené hokaido, zavařování dýně hokaido

Suroviny:
brambory, dýně máslová, česnek, rozmarýn, tymián, smetana, sůl, pepř mletý, máslo

Přidat fotografie receptu