Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazole na kyselo

Čočku na kyselo netřeba představovat, tu zná každý. Ale zkoušeli jste takto připravit i fazole? Levný a vydatný pokrm do chladných dnů, který zvládne i začátečník. Doplnit je můžete opečenou uzeninou nebo sázeným vejcem.

Hodnocení receptu je 5,0 (38×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby namáčení

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby namáčení)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 156 kJ /
1 710 kcal
Bílkoviny115,98 g
Tuky4,17 g
Vláknina94,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy256,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fazole přes noc namočíme do vody. Druhý den fazole scedíme a dáme do hrnce, kde fazole podlijeme vývarem a vaříme do změknutí. Krok 2: K vařícím se fazolím pak přidáme najemno nakrájenou a orestovanou cibuli. Krok 3: Poté, co fazole změknou, rozmícháme trochu hladké mouky asi ve 200 ml studené vody, vlijeme k fazolím a dobře rozmícháme, čímž fazole zahustíme na nám vyhovující hustotu. Krok 4: Provaříme 15 minut za občasného míchání, aby zanikla moučná chuť a mouka, se kterou byl pokrm zahuštěn, se dobře provařila. Krok 5: Dochutíme dle vlastní chuti octem, solí, pepřem a bazalkou. Podáváme s opečenou uzeninou a čerstvým chlebem.

TIP: Druhy luštěnin a recepty z nich

Zveřejněno 5. 6. 2010

Poznámka autora Colombo65

Abychom skoro úplně odstranili u strávníků plynatost po konzumaci pokrmu, přidáme jak výše uvedeno sušenou nebo čerstvou nasekanou bazalku. Uzenina opečena - dle model Jenda1.

http://www.toprecepty.cz/recept/11219-kabanos/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazole na kyselo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4z9V

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazole na kyselo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4z9V

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (42)

Dobrůtka.:-K

vařila jsem a chutnalo všem, díky:yes:

Vařit fazole ve vývaru je dobré pokud není slaný. Dobré je udělat cibulovou jíšku s kostkou masoxu a fazole i se zbytkem vody přidat. Při doděláváni a dochucování se to zredukuje na požadovanou konzistenci.

Vladimír 50 6. 12. 2016 20:48
slavomir : tymián nebo bazalka je jedno.Obojí má výbornou chuť,jen se to nesmí přehnat s množstvím.Pak to "voní"až moc-v bytě,i hubě!

Bežná klasika fazule na kyslo,až na to že nie Bazalka,ale Tymián eliminuje vetry u starších stravníkov.

donelpedro 11. 10. 2015 12:39
Nemusí být buřtík,ani vejce,stačí vdolky pečený v troubě.(recept po babičce)To se o to potom perem. :yes::yes::-8:-p

donelpedro: je a máte prosím ten recept a přesný postup :))):-D děkuji moc. Moc.

Jarda:tak pokud dělám bramboroví salát tak cibulku pěkně opeču na oleji a s tím promastím brambory salát pak cibulí něčpí a nekazí se tolik vydržel mě nejdéle něco přes týden;-)

Colombo65: ber to jen jako doplněk, ne že to tam píšeš ;-)

spagetka:
... nikde není napsáno, že se vývar vylije :-((:-((:-((

janjan: já ale nikdy vývar nevylévám, ale použiju jako základ jiných omáček či polévek, dám do mrazáku uskladnit

janjan:
... scedit znamená scedit - tedy vylijeme vše.:yes:
Vývaru nebo vody s Masoxem cca 1 cm nad fazole ;-);-);-)

a tim sceděnim se mysli uplne vylet tu vodu? toho vyvaru (vody s masoxem) se tam pak dava kolik? dekuji

Maya:
... upraveno a snad již realizovatelné ;-):-K

Prosím Vás, ty fazole vařím už přímo v tom vývaru nebo je tam potom přidám? A tu cibuli a hladkou mouku taky do vývaru? Ve vaření nejsem vůbec zběhlá a z tohoto návodu to moc teda nechápu :-(

Jarda: Tady je důkaz, že bazalka působí proti nadýmání, kromě jiných účinků
http://abecedazahrady.dama.cz/default.aspx?article...

To slyším poprvé, že na odstranění plynatosti cibule je bazalka. Kdysi jsem slyšel v TV, že se cibule - třeba do bramborového salátu - má spařit.

Výborná klasika!ocet trochu cukruju,jako nálev na okurky.Musí to být
chutička jak se říká "ne jehlu".

Tak to vím náhodou docela přesně, mám to vyzkoušené. Fazole se v tlakkovém hrnci vaří 30 - 35 minut. Já to dělám tak, že po 30 minutách hrnec sundám z plotny a hrnec ochladím pod vodou, otevřu ho a fazole zkusím. Jestli nejsou měkké, hrnec zavřu a nechám ještě cca 5 minut vařit. Ale pozor, 5 minut vařit, ne nechat 5 minut na plotně. Když necháte fazole vařit 35 minut, bude to akorát.

katka:
... 25 minut ;-);-);-)

Chtěla bych se zeptat jak dlouho asi bych měla nechat dusit fazole v tlakovém hrnci.Děkuji za odpověď

Výborná klasika:-p To mi připomnělo, že jsme tyto fazole dlouho neměli.:yes:

:yes:Dnes je právě vařím, myslím že večer jdu raději spát do vedlejšího pokoje, abych měla opravdu pokoj. ,,ČUCHALKA ,,:-//

ivana herudkova:
... ano, druhý den se fazole scedí a vaří ve vývaru. Cibulka dle chuti, ale doporučuji jen do sklovata;-);-);-)

Kdy se přidává ten vývar. Myslí se tím, že se fazole druhý den vaří ve vývaru s přidanou sibulkou. Cibulka má být jen zesklovatělá bebo více opečená

Tuto "máčku", jak my říkáme, pravidelně vařívala babička a já ji nikdy neměla moc ráda. Ale od včerejška jsem na ni měla strašnou chuť, tak jsem ji zrealizovala na dnešní oběd. Dávám :yes: a dovoluji si přidat foto ;-)

Dnes jsem si uvařila fazole na kyselo. Jako základ jsem vzala tento recept. Fazole jsem uvařila spolu s kořením (celý pepř, nové koření, bobkový list, šalvěj-do čajového vajíčka), zahustila jsem jíškou (sádlo, hladká mouka), osolila, osladila, okyselila a na závěr ochutila sušeným tymiánem. K tomu opečený buřtík a místo chleba volské oko. Musím se pochválit, byla to dobrota :-p
Někde jsem se dočetla, že když se luštěniny vaří v jiné vodě než se máčely a s kořením, potom prý nenadýmají. U mě to tak funguje.

tygr z mompracemu:
... upraveno tak, aby to bylo jasné i tygrům ;-);-);-)

tygr z mompracemu 24. 10. 2012 17:09
mozna je to jednoduchy recept, ale ten postup je zmatecne napsany.
tu bazalku po konzumaci pridame kam? :)

Dělávám z červených fazolí, uzeného masa a nakonec přidaných brambor v papiňáku a hustím jíškou. Sourozenci, mamka i já se jich můžeme užrat :))).

Je to dobrota :yes::-K.

Tématické fráze:
fazole na kyselo, fazolky na kyselo, bílé fazole na kyselo, fazole na kyselo recept, fazole na kyselo recepty, recept fazole na kyselo, fazole po kyselu, fazole na kyselo s uzeným, červené fazole na kyselo, recepty fazole na kyselo, fazula na kyselo, bílá fazole na kyselo, recept na fazole na kyselo, fazola na kyselo, fazole nakyselo, fazolky na kyselo recepty, fazolový salát na kyselo, recept fazolky na kyselo, zelené fazole na kyselo, červené fazole na kyselo recept

Suroviny:
fazole bílé, cibule, vývar masový, olej, sůl, pepř mletý, ocet, mouka hladká, voda, bazalka čerstvá

Přidat fotografie receptu