Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihočeské hovězí s kedlubnovým zelím

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kroupovka Kroupovka

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 783 kJ /
1 860 kcal
Bílkoviny180,57 g
Tuky95,66 g
Vláknina35,20 g
Cholesterol 454 mg
Sodík 2,35 g
Sůl6,05 g
Sacharidy58,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kližku nakrájíme na větší kousky. Oloupeme cibuli a česnek a obojí jemně pokrájíme. Slaninu nebo špek pokrájíme na malé kostičky. Krok 2: V kastrolu rozpálíme olej, zpěníme na něm polovinu nakrájené cibule, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu s česnekem a opečeme. Vložíme kousky masa a necháme po obou stranách zatáhnout. Osolíme, opepříme, přidáme trošku kořenící směsi „divočina“ a za stálého podlévání dusíme tak dlouho, až je maso měkké. Krok 3: Šťávu z masa necháme vydusit, zaprášíme lžící mouky, necháme ji zasmahnout a za stálého míchání přilijeme vodu. Přidáme jemně nakrájenou druhou polovinu cibule, lžičku hořčice a pod pokličkou několik minut ještě podusíme. Krok 4: Kedlubnové zelí připravíme takto: Dvě až tři velké kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle a dáme vařit do vody, kterou osolíme a okmínujeme. Krok 5: Mezitím si oloupeme a nadrobno nakrájíme 2 cibule a necháme na rozpáleném oleji osmažit do hněda. Krok 6: Uvařené zelí slijeme a přebytečnou vodu z něho vymačkáme, přidáme podle své chuti cukr, sůl a ocet a nakonec vmícháme olej s osmaženou cibulkou. Necháme několik minut odstát, až se nám všechny chutě spojí, ochutnáme a případně ještě dosolíme, osladíme či okyselíme. Hotové jídlo podáváme s houskovým knedlíkem.

Zveřejněno 9. 6. 2010

Poznámka autorky Kroupovka

a ještě jeden recept mého jihočeského manžela - přiznávám, tohle jsem do jeho příchodu neznala

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeské hovězí s kedlubnovým zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OPJL

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeské hovězí s kedlubnovým zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OPJL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Kroupovko znám a dělám-jsem jihočeška;-)je to fajn, tak máš 4.bod:yes:

:-p to znám, dělala jsem, možná s malinkou obměnou, ale v podstatě totéž:-p:yes::yes:

Ja to kedlubnové zelí robím z gigant kalerábu - kedlubny, nastrúham, hodím na cibuľu a potom normálne ako klasícké zelí...

manžel je z Budějovic, ale to neznamená, že toto jídlo je krajové. Možná jde o rodinný recept, ale je fakt, že tady v Praze to z mých známých nikdo neznal, ale všem to moc chutnalo.

Ačkoliv by se dalo říct, že k jižním Čechám mám blízko, takový recept neznám. Vypadá dobře :-p:yes:

Tématické fráze:
hovězí kostky se zelím, hovězí kližka se zelim, hovězí maso se zelím, hovězí plec se zelím, hovezi maso s kedlubnovym zelim, maso s kedlubnovym zelím, hovězí maso s kedlubnovým zelí, jak dlouho varit kedlubnove zeli, hovezi se zelim a knedlikem, hovězí se zelím, plec s kedlubnovým zelím, jihočeské maso-recept, plecko s kedlubnovym zelim, jihoceske recepty, hovezi klizka a zeli, hovvězí plec, vepřové maso s kedlubnovým zelím, hovězí kližka se zelým, s kedlubnovým zelím, recepty s kedlubnovým zelím

Suroviny:
kližka hovězí, cibule, česnek, špek, hořčice plnotučná, sůl, pepř, koření divočina, mouka hladká, olej, kedlubna, sůl, kmín drcený, cibule, cukr, ocet, olej

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu