Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prdelačka

Každý, kdo byl někdy na pořádné zabijačce, jistě ochutnal prdelačku neboli zabijačkovou polévku, též zvanou bouřku. Vydatné jídlo ze silného vývaru a krup zasytí a zahřeje.

Hodnocení receptu je 4,7 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie546 kJ /
130 kcal
Bílkoviny3,95 g
Tuky0,34 g
Vláknina9,28 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 15 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy25,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na kousek sádla dáme najemno nakrájenou cibulku a osmažíme do sklovata. Krok 2: Přidáme 2 stroužky utřeného česneku a zalijeme trochou vepřového vývaru. Krok 3: Přidáme nakrájená, rozdrobená, případně nastrouhaná jelita - prejt) a rozvaříme do struktury bez zjevných kusů. Krok 4: Přidáme horkou vodu a nastrouhaný brambor na hrubém struhadle a zbytek česneku. Krok 5: Dáme cca 2 špetky majoránky a vaříme, dokud není brambor změklý. Vložíme uvařenou rýži nebo tradiční ječné kroupy. Krok 6: Dochutíme pepřem a případně dosolíme, je-li třeba. Krok 7: Vypneme a přidáme pro vůni ještě trochu majoránky.

TIP: Jak připravit výbornou zabíjačkovou polévku?

Zveřejněno 11. 6. 2010

Poznámka autora Vaclav Fronek

Polévku podáváme s rohlíkem. Zprvu jsme dávali do polévky krupky, nebo rýži, ale zdálo se nám to být zdlouhavé z důvodu jejich máčení a předvaření. Zahuštění nám udělá stejnou službu i syrový brambor, který má škrob a tak je polévka taková trošku krémovější. A hlavně nahrubo nastrouhaný brambor zkracuje vaření a není nutná předběžná příprava. JDE POUZE O ZKRÁCENÍ VAŘENÍ.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Prdelačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pkX2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Prdelačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pkX2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (48)

Také tuto polévku podle tohoto receptu dělám, ale zásadně s kroupami, já nespěchám. Když si vařím vepřová kolena, mám ovárek<3 a zbytek kolena použiju na výrobu prejtu.:-Q No, a s vývarem se samořejmně počítá na prdelačku (proto nepotřebuji Masox), takže mám už i dopředu koupená jelítka a zvlášť uvařené kroupy. Jinak, moc dobrá. <3 :-K:yes::yes::yes:

Reznik_Tom: Možná i tu polévku, aby se rychleji v tom sněhu zchladila a nezkysla.

Jitkas: To jste míchala čerstvou krev, aby se nesrazila.

Tak,tohle bych ani ,,prdelačkou"nenazval ,spíš nějaký jelítkový krém, do prdelačky patří vepřová krev,,čerstvá"a samozřejmě kroupy a a musíte mít vepřový vývar, alespon z ovaru a né to dělat z vody.

U nás se taky vždycky říkalo prdelačka a nikdy nám to divný ani sprostý nepřišlo.. Dokonce se pod tímto názvem i v menších řeznictvích prodává ;-) U nás, na Hané :-)

Teda zajímavá diskuse. příspěvek uživatele Chvalozpěvy jsem nečetla. Na severní Moravě se pojem prdelačka pro tuto polévku používá běžně a běžně se užívá i v kraji Vysočina, tedy alespoň mými příbuznými. já se zase podivuji nad tím, že se podivujete nad tímto názvem:-D Pokud v životě řešíte jen název receptu či otázku kde se vzala tu se vzala prdelačka, tak Vám povím, že Vaše starosti bych chtěla mít:-D

Jo a nechce se mi přihlašovat, takže píšu jako neregistrovaný uživatel, protže i s tím je tady potíž.

Chvalozpěv:Díky, celé je to zajímavé čtení;-):yes:

U nás se zas říká této polévce " Černá polévka";-)

Chvalozpěv 30. 1. 2014 13:48
všem posílám odkaz na vysvětlení výrazu "prdelačka":
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3962

Zajímavá diskuze.Ale docela by mě zajímalo,kde vlastně tento název vznikl,protože u nás to taky vždy byla a je světlá a tmavá polívka.Slovo prdelačka jsem slyšela také až v dospělosti a to,myslím,v televizi v nějakém zábavném pořadu a vůbec jsem tenkrát netušila o co jde. A co se týká slušnosti nebo neslušnosti tohoto výrazu,tak vím jedno,že od svého tatínka,co by malé dítko bych za toto slovo dostala určitě,s prominutím,přes hubu.Byl to až moc velký slušňák.

Osobne jsem slysela vyraz "Prdelacka" az tady na topkach. Rikalo se ji za mych casu u nas svetla ci tmava. Absolutne me tato diskuze pobavila, asi je opravdu jedno, jak se polevka jmenuje.
Ta Vaclava je rekneme takova variace (masox, brambor, ryze).
Vysvetleni rozmarynaH opravdu famozni, diky!
Na posledni zabijacce v Cechach jsem byla pred 20-ti lety. Ani tenkrat jsem neslysela vyraz "Prdelacka" a to vim velice dobre, neb mi one polevky vrazili dva hrnce do vysokeho snehu, dali mi stolicku a rekli mi: "Michej furt, pomalu a jiste".

venkovanka:
Nevím, jak tomu říkali staročeši:-)) ale u nás byla buď světlá, nebo tmavá zabíjačková polévka. S názvem prdelačka jsem se potkal až v dospělosti. Napřed jsem myslel, že si ze mě dělají prdel a pak se mi neudělalo dobře...
Pozítří jsem pozván na zabíjačku do Holomóca..., tak jsem žádostiv, jak to zovou mladočeši křtění Moravou...:-))
********
U nás ji míváme v mrazáku a když dojde, tak si na ni občas dojdu do bufáče. Kvalita se různí a teď už je mi jasné proč asi...;-)

venkovanka - špagetka: To byl VTIP.

Nicméně se u nás ten výraz opravdu nepoužíval, ani nikdo jiný ve vsi. Obě polévky miluju :-p, jen se k nim už teď tak často nedostanu :-(

Hele, lidi, necháme diskuzí o název, stejně se neshodneme a stejně by si každý hájil svou pravdu;-). Ale - vzpomínáte si na konzervu zvanou Krevní tučnice? Z té se přece dala udělat prdelačka, že jo? Ale to už je taky myslím v propadlišti dějin, nebo dělá se ještě ???

venkovanka 30. 1. 2014 12:21
Propána, može mi někdo vysvětlit, co je na výrazu prdelačka neslušnýho????????:-O:-O:-O:-O. Dyk tak se odpradávna nazývala polívka děláná původně jen z krve čerstvě zabitého prasete, krup, majoránky, česneku a soli Jelita se přidávali dle možnosti jako vylepšení. Ve starý češtině se nazývala trdelnica, podle trdlíku na míchání a během věku se z ní stala prdelačka, ale na tom snad není nic neslušnýho :-O:-O:-O:-O:-O

U nás se mluvilo slušně, takže výraz prdelačka jsem pochytila až jako dospělá :-)) Říkali jsme světlá a tmavá nebo jitrnicová a jelítková polévka. Původní význam slova mě zaujal a děkuju Rozmarýnce za rozšíření obzorů ;-):-K Tady je krásně vidět, jak se jazyk rozvíjí a v přeneseném významu se slovo někdy ujme lépe než v tom původním :-)

Vaclav Fronek:přesně táák;-):yes::yes::yes:

Moje nemilejší děvčata. Vždyť nejde o nic. Říkejme "Prdelačka" ať je to tak, či tak a hlavně, že základ je přibližně stejný a i chuť je přibližně stejná. Víme všichni o co jde a vařme tak jak nám chutná, nebo jak máme hluboko do kapsi. Zkrátka PRDELAČKA toho nebo toho s rohlíčkem křupavým je balada a slast na jazíček pro nás normální jedlíky a ti co to nemají rádi, je to jejich věc a neberme jim to. Mají rádi něco jiného, třeba co zase my nemusíme.

rozmarynaH:Polévka se kořenila vždy až před spotřebou,neb jí bylo hodně a zkazila by se.;-)Jinak nedávno říkali v rádiu,že název Prdelačka vznikla od vařečky,kterou používali pro zlobivé děti co s ní dostávaly na prdel;-):-KTak nevím kde název vznikl:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Simona Kucerova:To mě opravdu nikdo "nenakukal";-(, to jsem si přečetla v časopisu Naše řeč, který vydává Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR. Slušně se téhle polévce říkalo jelitnica a neslušně prdelačka. Ale původní pojem prdelačka byl pro vodu, která zbyla v neckách. Jinak máš naprostou pravdu, tmavá zabijačková polévka se dělá z vývaru po jitrnicích a jelitech a zavařuje se kroupami smíchanými se syrovou krví a samozřejmě koření (česnek, sůl, majoránka, mleté nové koření a mletý pepř a někdo přidával i zázvor). Tahle polévka je na způsob tmavé zabijačkové, ale je z jelit, přidává se tam masox a autor píše, že zahušťuje bramborem. Skutečnou tmavou zabijačkovou polévku mám moc ráda:-K.

rozmarynaH: souhlas se Símou, když si zadáš do vyhledavače výraz prdelačka, vždy ti vyjedou polévky, někdy více, někdy méně podobné původní z vepřové krve a krup. Já sama jsem se od malinka účastnila zabíjaček a vždy bylou mou povinností míchat krev, aby se nesrazila a my nepřišli o skvělou polévečku. Dnes jí také dělám už spíš z krvavých jelítek,neb dostat se k čerstvé krvi je problém.
Např.: (a s vysvětlením výrazu vcelku souhlasím,u nás se používalo slovo trdlovati pro název míchati, tedy skutečně mohlo dojít ke zkomolení významu, jak je psáno v odkazu. - i když moje generace slovo trdlování zná jako tancování, ale to je v podstatě míchání a pohyb taky:-D:-D:-D:-D
http://www.e-kniha.com/proc-prdelacka.html

rozmarynaH:prosím tě kdo ti tohle nakukal????:-O:-O:-O:-OMy jsme zabíjeli kolikrát,ale toto co říkáš jsem nikdy neviděla:-D
Prdelačka se dělala z nachytané krve prasete,když ho řezník podřízl.;-)

Já bych tuhle polévku nazvala jelitová, protože s tmavou zabijačkovou polévkou nemá nic společného, tam se nedávají ani brambory ani masox. A když už jsme u toho, tak PRDELAČKA je špinavá voda v neckách, která zbyde po koupeli prasete (krev, štětiny, vypláchnutý žaludek i střeva).

Jana: Tomu věřím, že tato tvoje je přímo HOGO-FOGO. Vždyť tam dáš spoustu dobrot, ale je to trochu dražší a zdlouhavější. Ta moje je na to ŠUP a spíše náhradní za pravou z vesnické zabíjačky. Tvoji chválím.

Ahoj Všem, já dělám "prdelačku" trochu jinak. Všem chutná, tak přidávám recept.
Vepřové koleno, vepřový ocásek a pod. uvařím spolu se solí, zeleninou, (mrkev, petržel, celer, cibule, česnek a s kořením, (celý pepř, nové koření, bobkový list). Vývar scedím, maso nakrájím na kousky, vrátím do vývaru a zavařím kupovaný jelitový prejt. Na dochucení dávám majoránku. Česnekem nešetřím a výsledek je skoro stejný, jako pravá zabijačková prdelačka.:-p

Venoušku,tak u nás opět dnes byla:-)):-)):-))

Anna:Informace za zlato. Antony supr výrobky. Špek máslíčko,Výpečky báseň.

savlinka:Dá se sehnat sušená krev. Je z ní velmi dobrá prdelačka. Já jsem ji koupila u Antoniho v Českém Krumlově. Je na objednání. A mám prdelačku kdy si vzpomenu. Zdravím.

jarda Kadic::-)):-)):-))teda ty jsi básník:-O:-O:-Oale naládu jsi mě spravil:-)):-))

savlinka: Jak čtu jménoprdelačka,
huba začne sama mlaskat.
A tak čumím do mrazáčku,
nezůstala-li tam v sáčku.
Zabijačka byla v lednu,
že bych tam měl ještě jednu?
Hop, hip, hurá, velká sláva,
jeden pytlík na mě mává!
Zítra k obědu si dám,
Sakra, já se dobře mám!:-)):-))

Vašíčku já dnes vepřové kolínko jako ovárek udělala a z vývaru prdelačku uvařila;-)kroupové jsem doma měla,tak polívečku uvařila..vkládám ti já sem fotečku;-)

Milan:Snad už naposled se vracím k problému "PRDELAČKA". Vážím si názoru neregistrovaného Milana i když byl raději, kdybych věděl o koho jde a to z registrace. Ale to nevadí.
Víte když jsme u příbuzných pomáhali /hlavně jídlem/ při zabíjačce, tak se vše vařilo v jednom kotli. Ať to byl ovar, jitrnice, jaternice (což je rozdíl. Jitrnice více ošizené a jaternice bytelné)tlačenky a vše ostatní. Tu a tam se povedlo, že někdy prsklo střívko, odloupl se kousek masa, plavalo sádýlko a další kdo ví o čem mluvím. Pak je to jiné. Stejně tak jako dnešní Gothaj, ble ble ble , ale dá se sehnat super , kdo hledá. U nás je ještě pár poctivejch řezníků, kteří nezklamou. A na letošních "Vánočních trzích" na budějckým náměstí bylo domácí uzený, jak libové, tak ŇAM bůček. Furt to umíme, ať si říkají v Bruselu co chtějí.

Prdelačka sa dá dobrá uvariť aj bez hlavnej suroviny -prasaťa pri zabíjačke.Stačí to spojiť s výrobou jelít a tlačenky.Zakúpime 2-3 kolená,5 kg bočku,3-4 pľúca,2-3 sleziny,1 hlava,5-6 sŕdc a jazykov,2-3 kg pečienky-játra ak je možnosť tak väčšie množstvo kostí a koží,toto všetko uvaríme v jednom hrnci,aby sme dostali dobrý vývar.Prdelačku robí dobrou vývar zo všetkého čo sa varí u zabíjačky až do samého konca -čo je ovarenie jelít,jaterníc a tlačenky.Potom sa dodajú dochucovadlá-soľ.korenie,krúpi,majoránka,krv-je možné kúpiť aj v konzerve a ďaľšie podĺa chuti.Toto je skoro pravá prdelačka akurát jej chýba posledná ingredijencia-atmosféra pri zabíjačke.A ešte do jelít patrí hlavne vnútorné sadlo od čriev,ktoré vytopíme a v masti osmežíme cibulu do jelít a oškvarky pomeleme.Toto dodáva tú pravú chuť jelitám.Prajem dobrú chuť a už musím končiť lebo mám mokrú klavesnicu od slín.:-p:yes:

standa: Nechci se stále vracet k takové PRKOTINĚ. Je pravda, že správná prdelačka vzniká při zabíječce, ale to věršinou již není pro normální lidi dostupné, takže kdo může krev sežene /i u nás se dá na jatkách sehnat na polívku i pečení/, ale co vím i ve většině hospodách PRDELAČKU dělají z krvavých jelit a i pár jitrnicema. Věz, že ani ta není špatná, když je dobře dochucená a moc neošizená. Já protože jí mám rád s rohlíčkem a jinou možnost už nemám spokojuji se i s touto naší náhražkou. A když od některých kamarádů, když zabíjejí a dostanu krev tak si udělám pravou a pečenou krev s kočičákem.

standa:asi jsi nikdy neměl prdelačku,protože i bez krve se dá udělat.

Milý Stando. Je mi líto. že jsi můj recept vzal GLOBÁLNĚ jako jediný možný. Já sám jsem z vesnice (alespoň dříve/ a dost si zakládám na tradici /jestli sleduješ/. Vím jak vlastně vznikla PRDELAČKA !!! ale dnešní doba je jiná. Ani u nás v Rožnově nepěstujeme púrasata a tak se musíme spolehnout na určité suroviny, které jsou nám dostupné. Věřím, že ty se opostaráš aby celá republika měla přístup k základním surovinám. K tomu to chce alespoň nebýt anonym a dát možnost lidem aby se ¨na tebe obrátili a ty jim jistě vyhovýš.

standa: Tak sem dej lepší, když umíš!!!

jak tam může někdo dát recept na náhražku prdelačky. styděl bych se !!! :-((

lahuudka
:yes::yes:;-)

Mame radi, posilam 9. bodik. :yes::-):-K

U nás v Kamenici se dá koupit krev .Tak že prdelačka :-D je z ovaru a z krve. Ham ham. :-)) :-)):yes: jinak je to také možnost jak ji uvařit. ;-) bodik

No jo Vašíku, prdelačka je prostě prdelačka a výborná, není co řešit a tak ti dávám ti 6.bod:yes:

Na prdelačku jsem se ze zabíjačky těšila nejvíc :-) Podobně jsem ji dělala, jen zatím bez zahuštění bramborem a s kroupama. Jinak nastrouhaným bramborem zahušťuji běžně některá jídla, takže vyzkouším i prdelačku a také si myslím, že tím nic nezkazím.:yes:+5

Taky jí tak dělám, ale ten brambor jsem ještě nezkoušela, já dávám kroupy a ty si vařím zvlášť. Zrovna minulý týden jsem jí měla. Brambory vyzkouším, těma se nic nezkazí.

Ivi,a víš,že mi to taky napadlo když jsem psala komentář,přesně,udělám si je do mrazáku,ono i do uzené polévky je mám ráda a tak se jistě brzo upotřebí.:yes:Ano je to za bod.:yes::-K

Víte děvčata. Samozřejmě jelito bez krup není jelito. Oni ve skutečnosti v jelitech kroupy jsou, takže se jedná pouze o nastavení, když je potřeba. Jinak se od krup, případně rýže neodtahuju. A s tím mrazákem JE TO N8PAD ZA BOD9K. :yes::yes:

Tématické fráze:
zabijackova polevka, domácí prdelačka, prdelačka z prejtu, prdelanka, polévka prdelačka, prdelačka z jelita, prdelačka z jelit, polívka prdelačka, prdelacka polevka, černá polévka, polévka prdelačka recept, jelitový prejt, trdelacka, jak se vaří prdelačka, prdelanka recept, polevka z jelita, prdelačka polívka, prdelacka z krve, jelitová polévka, prdelonka

Suroviny:
jelito, česnek, cibule, majoránka, vývar vepřový, pepř mletý, brambory, sádlo, rýže

Přidat fotografie receptu