Prdelačka
Každý, kdo byl někdy na pořádné zabijačce, jistě ochutnal prdelačku neboli zabijačkovou polévku, též zvanou bouřku. Vydatné jídlo ze silného vývaru a krup zasytí a zahřeje.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 546 kJ / 130 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,95 g |
Tuky | 0,34 g |
Vláknina | 9,28 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 15 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 25,80 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 11. 6. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Prdelačka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pkX2
Moje poznámka
Prdelačka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pkX2
Nejnovější recepty
Směs hub s medvědím česneku a těstovinami
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí minutka z vykostěných marinovaných stehen
Přidáno před 11 hodinami
Loštická pomazánka s paprikou
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí srdíčka s paprikami a rajčaty
Přidáno před 13 hodinami
Makovec s povidly a pomerančem
Přidáno před 14 hodinami
Koláčky s nektarinkou
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohová bábovka
Rena64 před 13 hodinami
Ořechová náplň (nejlepší, co znám)
Panova před 14 hodinami
Pěnová bábovka
Sefiragold před 15 hodinami
Květák z horkovzdušné fritézy
MirkaP před 18 hodinami
Houbový pekáček
bobnak před 19 hodinami
Vepřové pod zelím pečené - z remosky
bobnak před 20 hodinami
Bábovka šlehačková čtyřvaječná
pralinkaalenka před 20 hodinami
Tagliatelle se špenátem a kuřecím masem
Januli-holky před 20 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
MARKANITA před 21 hodinami
Hermelín do trouby i na gril
Jasminka4 před 21 hodinami
Tématické fráze:
zabijackova polevka,
domácí prdelačka,
prdelačka z prejtu,
prdelanka,
polévka prdelačka,
prdelačka z jelita,
prdelačka z jelit,
polívka prdelačka,
prdelacka polevka,
černá polévka,
polévka prdelačka recept,
jelitový prejt,
trdelacka,
jak se vaří prdelačka,
prdelanka recept,
polevka z jelita,
prdelačka polívka,
prdelacka z krve,
jelitová polévka,
prdelonka
Suroviny:
jelito,
česnek,
cibule,
majoránka,
vývar vepřový,
pepř mletý,
brambory,
sádlo,
rýže
Komentáře (50)
Jo a nechce se mi přihlašovat, takže píšu jako neregistrovaný uživatel, protže i s tím je tady potíž.
U nás se zas říká této polévce " Černá polévka"
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3962
Ta Vaclava je rekneme takova variace (masox, brambor, ryze).
Vysvetleni rozmarynaH opravdu famozni, diky!
Na posledni zabijacce v Cechach jsem byla pred 20-ti lety. Ani tenkrat jsem neslysela vyraz "Prdelacka" a to vim velice dobre, neb mi one polevky vrazili dva hrnce do vysokeho snehu, dali mi stolicku a rekli mi: "Michej furt, pomalu a jiste".
Nevím, jak tomu říkali staročeši
Pozítří jsem pozván na zabíjačku do Holomóca..., tak jsem žádostiv, jak to zovou mladočeši křtění Moravou...
********
U nás ji míváme v mrazáku a když dojde, tak si na ni občas dojdu do bufáče. Kvalita se různí a teď už je mi jasné proč asi...
Nicméně se u nás ten výraz opravdu nepoužíval, ani nikdo jiný ve vsi. Obě polévky miluju
Např.: (a s vysvětlením výrazu vcelku souhlasím,u nás se používalo slovo trdlovati pro název míchati, tedy skutečně mohlo dojít ke zkomolení významu, jak je psáno v odkazu. - i když moje generace slovo trdlování zná jako tancování, ale to je v podstatě míchání a pohyb taky
http://www.e-kniha.com/proc-prdelacka.html
Prdelačka se dělala z nachytané krve prasete,když ho řezník podřízl.
Vepřové koleno, vepřový ocásek a pod. uvařím spolu se solí, zeleninou, (mrkev, petržel, celer, cibule, česnek a s kořením, (celý pepř, nové koření, bobkový list). Vývar scedím, maso nakrájím na kousky, vrátím do vývaru a zavařím kupovaný jelitový prejt. Na dochucení dávám majoránku. Česnekem nešetřím a výsledek je skoro stejný, jako pravá zabijačková prdelačka.
huba začne sama mlaskat.
A tak čumím do mrazáčku,
nezůstala-li tam v sáčku.
Zabijačka byla v lednu,
že bych tam měl ještě jednu?
Hop, hip, hurá, velká sláva,
jeden pytlík na mě mává!
Zítra k obědu si dám,
Sakra, já se dobře mám!
Víte když jsme u příbuzných pomáhali /hlavně jídlem/ při zabíjačce, tak se vše vařilo v jednom kotli. Ať to byl ovar, jitrnice, jaternice (což je rozdíl. Jitrnice více ošizené a jaternice bytelné)tlačenky a vše ostatní. Tu a tam se povedlo, že někdy prsklo střívko, odloupl se kousek masa, plavalo sádýlko a další kdo ví o čem mluvím. Pak je to jiné. Stejně tak jako dnešní Gothaj, ble ble ble , ale dá se sehnat super , kdo hledá. U nás je ještě pár poctivejch řezníků, kteří nezklamou. A na letošních "Vánočních trzích" na budějckým náměstí bylo domácí uzený, jak libové, tak ŇAM bůček. Furt to umíme, ať si říkají v Bruselu co chtějí.