Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažení a dopékání v troubě

Pokud připravujete smažené řízky nebo obalovaný květák pro celou rodinu, vystojíte u sporáku důlek. Nebo můžete zkusit naši efektivnější přípravu - předsmažení a následné dopečení v troubě. Máme pro vás návod krok za krokem.

Hodnocení receptu je 5,0 (100×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Chci se tu se začínajícími kuchařinkami podělit o vyzkoušený a osvědčený návod na smažení. Krok 2: Troubu rozehřejeme na 170 °C. Krok 3: Maso obalíme klasicky v trojobalu, (do vajíček můžete přidat prolisovaný česnek). Krok 4: Pak na pánvi rozpustíme sádlo a olej v poměru 1:2 a necháme rozpálit, ale pozor na přepálení, i když sádlo tomu trochu brání. Krok 5: Pak velmi prudce z každé strany osmažíme do mírně zlatova, neohlížíme se na to, zda maso je měkké. Jde jen o to, aby se zatáhla bílkovina a tak v něm zůstala veškerá šťáva. Krok 6: Máme připravený pekáč nebo plech do trouby a buď na pařáčky na knedlíky nebo na pečicí papír vše ukládáme. Krok 7: Přikryjeme a dáme do trouby cca 150-170 °C dojít. Krok 8: Pak necháme na konci chvilku odkryté, aby se udělal "chrumkavý" povrch. U tohoto způsobu se nemusí nikdo bát, že by měl málo prosmažená stehýnka, kuřecí křídla, maso je krásně měkké a jde dobře od kosti. Zrovna tak dobře udělané můžete mít různě plněné řízky. Krok 9: Květák děláme tak, že ho rozdělíme na růžičky, na chvíli ponoříme do horké vody, pak ho zchladíme a necháme okapat, obalíme a krátce osmažíme. O ostatní se postará trouba. Krok 10: Toto smažení je i úsporné, protože se spotřebuje poloviční množství tuku a zdravější, protože maso neleží po celou dobu smažení v omastku a nenasákne ho do sebe tolik. Navíc z něj i nějaký vyjde ještě při dopékání. Krok 11: Doba pečení v troubě závisí na síle, kvalitě a druhu masa cca 30-40 minut. To musíte sami vyzkoušet. V plynové troubě to neumím odhadnout.

TIP: Nejlepší řízky - oblíbené recepty

Zveřejněno 18. 6. 2010

Poznámka autorky yanull

Dobu pečení musíte sami ve své troubě vyzkoušet. Já peču na elektrice, v plynové troubě to neumím odhadnout. Když řízky zůstanou ještě na večeři nebo druhý den, dáme je jen opět na pečicí papír jen už odkryté do trouby "rozpéci" a jsou znovu jako čerstvě usmažené. Nebo by to možná stačilo jen v mikrovlnce, ale s tím nemám zkušenosti, protože ji nevlastním. Ještě jedna poznámka: Když budete mít větší množství kuřecích křídel nebo menších řízků, můžete je do pekáčku narovnat jeden za druhým, tzv. "nastojato", propečou se také bez problémů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažení a dopékání v troubě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pzgn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažení a dopékání v troubě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pzgn

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (99)

Dnes opět řízečky z krkovice podle tohoto návodu,jsou skvělý<3:-K

Jani, protože jsem potřebovala více řízků najednou, vyzkoušela jsem toto...maso úplně skvělé...všem doporučuji..opravdu všichni si pochutnali...a děkuj za recept.....nebo návod.jak udělat maso opravdu chutné a měkké...;-);-):-K

mika59: Miladko, já také děkuji a jsem ráda, že jsi byla s tímto návodem spokojená :yes::-K

Máte zkušenost se smažením v horkovzdušné fritéze?Dělala jsem zatím jen hranolky. Uvítám každičkou zkušenost, děkuji :-K
Asi to bude to samé jako v troubě :-)

Konečně jsem dnes vyzkoušela a moc děkuji za recept. Jinak je už dělat nebudu. Řízky jsou šťavnaté, i když jsem je dělala z pečeně.:yes::yes:

Jarda z Bohů 6. 3. 2016 05:02
Tak tohle řízkování v troubě jsem dělal už v 1969-1971, když jsem na vojně smažil 300 řízků. Taky jsme je dávaly na pekáč s poklicí a když byl pekáč plný, šup do trouby. Vzpomínám 80 řízků na pekáč a mastná huba.

Monika Divičanová: Myslím si, že pokud chcete smažit - péct v troubě, tak buď jenom s kořením nebo v trojbalu (+ trochu tuku dle vlastního uvážení). Rybka měla asi více vody a ten tu mouku z povrchu odplavoval. Takto dělám rybu někdy také (obalenou v mouce), ale buď na pánvi nebo v mikorvlnce s funkcí Crisp.

adnastik 7. 1. 2016 09:22
Dotaz,když položím ty řízky na pečící papír,musím je otáčet při pečení v troubě?

Pokud dělám řízky, dělám je jen v troubě. Řízky obalíte, jak jste zvyklí, dáte je na pečící papír na plech a na každý řízek dáte, dle velikosti, plátky másla. Plech vložíte do trouby a pečete asi na 180°c, když jsou zespoda zlatavé, obrátíte je a pečete z druhé strany. Již máslo nepřidáváme, stačí to, co bylo na začátku. Řízky takto upečené jsou voňavé, šťavnaté a žádný přepálený tuk Vám nehrozí. Přeji dobrou chuť:-8

dělám už léta dávám do trouby a na obalování si dělám vajíčko trošku mléka+ mouka trochu a mohu si ten planýrunk ochutit jak chci nejčastěji na řízečky trochu česneku a peř nemusím pak sypat každý kus + sůl truchu více stáhne pak strouhanka jinak už je nedělám a v troubě krásně změknou když chci udělat pořádný řízek :yes:

Monika Divičanová:
papír ani plech se již nemastí, já dávám pod řízky (apod) v trojobalu na suchý pekáč plátky starého chleba, přebytečný omastek se tak ještě vpije, pro dobrou chuť lze dát na každý řízek oříšek čerstvého másla, mám to od babičky a dělám to tak léta a vždy jsou senzační... :-))

Monika Divičanová: já už v troubě nic neotáčím,nebyla chyba právě tam:-?;-)

Monika Divičanová 25. 12. 2015 21:49
luca:..ja som včera prvýkrát skúšala piecť rybie filety obalené v múke+ koreniny na papieri na pečenie aj s trochou oleja..CELÁ múka sa mi z ryby prilepila na papier,nevedela som rybu otočiť bez toho,že by mi múka neostala na lopatke alebo papieri..som sklamaná..radšej budem piecť už len v panvici na oleji..to je istota,že sa podaria!!Nie som ani začiatočníčka..tak neviem,kde bola chyba.. :-//

luca:

Dalibora Němcová 15. 12. 2015 12:37
Řízky tak dělám už moc let. Ale trouba se nemusí ani zapínat, pokud děláte těch řízků hodně. Jejich teplota stačí k dojití. Jsou šťavnatý a nehrozí vysušení.

Marta Urbancová:Misto pracneho maslovani staci postrikat olejem v rozprasovaci.

Marta Urbancová 13. 12. 2015 14:08
Dobrý den.Nechápu stále,že se musí řízky,květák ,ryby ,první předsmažit a pak dát do trouby.Nebo někdo nalije olej ještě na plech,na pečící papír a pak smaží.Je to totální blbost.To zrovna může smažit v hrnci na sporáku,když tam leje olej,jako na plech.Stačí dát pečící papír na suchý plech.Položit obalený květák,ryby,řízky.... Pak si naleji trochu oleje do hrnku a štětečkem,nebo co používáte na potíraní potřu obalený květák,filety..a dám péci.Potřu zkrátka jen to co peču.Neleji olej na plech...Pak to mám vše upečené do zlatova.Tak peču i karbenátky,holandany.Dokonce peču brambor.placky taky v troubě.Jen olej trochu neleji na plech,ale přímo do směsi na bramboráky.Nechám chvíli uležet.Pak rozehřeji troubu a dávám na plech s pečícím papírem.Bud těsto roztáhnu po celém plechu ,nebo dělám kolečka jako placky.Tohle si vyzkoušejte a uvidíte.Peču placky,vrch i spodek na 220 a pak stáhnu teplotu.Je to uepčené vše krásně do zlatova.At je to květák, ryby, maso nebo placky.6ádné lití oleje na plech.

Marta Urbancová: vyzkoušela jsem předsmažit i nepředsmažit, jak píšete. Nepředsmažený jsou stejně křupavý a úžasný, a ještě z nich nevytéká tolik oleje. Jen tu vrchní stranu potřu rozpuštěným máslem. Chuť smetany sráží pocit mastnoty a máslo je prostě máslo. Takže už se těším na příští řízky bez pánve.

beda venerabilis 4. 12. 2015 11:18
Jen bych doplnil, že těch 150 - 170 stupňů je zbytečných.
Na to dojití postačí teplota 80-90. Řízkům to spíše prospěje. Ono při něm nejde o to, aby se dopekly, ale aby po dobu dalších asi 7 minut nevystydly.
Kdysi jsem v KFC čekal na objednaná křidýlka, a přitom jsem slečně přes rameno přečetl poučení na dvířkách jejich "docházecí" trouby.

jarda Kadic::yes:

Také to tak leta dělám,je to nejlepší jak se může smažit :-)

frantiska: a každá ženská, kromě vás, umí číst a přečte si úplně nahoře,že recept je pro ZAČÁTEČNÍKY:no:

chocolate: jj, co bych za to kdysi dala, za podobné rady!:-):yes:

frantiska:Na topky chodi i zacinajici kuchtici, kterym podobne podrobne navody jiste prijdou vhod.Kazdy nekdy zacinal a ne kazdy mel to stesti ucit se od maminky ci babicky tyto zakladni veci.

frantiska 20. 11. 2015 12:11
toto je recept tak pro nactilete snad kazda zenska co vari aspon trochu to vi nechat dojit v troube i bifteky a prirodni dobrou chut

Dobrý večer, i já se přidávám se svou troškou do mlýna. Takto to smažila a dávala potom do trouby i moje maminka a babička. Maminka ty řízky dávala na pařáček na knedlíky a bez másla, kvůli dietě. Jen na spodek dna dala vždy trošku vody. No a z těch řízků samo na pařáčku sjel ten tuk a bylo to potom " zdravější" A květák jsme dělali také tak. Nevařili jsme ho nikdy předem, po osmažení zase na kastrol do trouby a on sám se tak nějak dodělal. Sedím tu a hledám co zítra uvařit. No a už vím na sto procent, co bude v sobotu. Řízky!!!!!:-K:-K:-K:yes::yes:

Dnes jsem dělala podle tohoto návodu řízky v troubě, 14ks, na jednom plechu, překládala jsem je přes sebe. Byly krásně propečené, šťavnaté - a STEJNOMĚRNĚ opečené - žádná světlá místa u toho překládání! Díky moc za tento návod, jinak už řízky dělat nebudu!!! :-):yes::-K

Vynikající, dneska "smažené" velké plněné řízky a byly pěkné šťavnaté :-)

přímo nenávidím smažení květáku. dělala jsem naposled v troubě a super:yes:dneska jdu takto udělat řízky:-))

Kadlik:Tak to je prima vychytávka, takový chlebík bych si hnedle dala a díky za ni posílám :-p:yes::-K

Tohle dopékání v troubě znám, je to skvělá věc.. Používám jednu vychytávku - neskládám přímo na pečící papír, ale dám na plech pečící papír, a na něj krajíčky chleba. Teprve na ten chleba dám dopéct řízky. On ten chlebík vypije všechno sádlo, které v řízku zůstalo... A mnohokráte se stalo, že místo domácím zvířátkům, chlebík jsem očesnekoval a jako dorážku po obědě zfutroval já!!!;-)

Vynikající, před chvilkou jsem si pochutnala na prsíčkách, byly šťavnaté a ne moc mastné, odteď nesmažím jinak :-)

Dobrý den,
tak jsem vyzkušela, pamatuji, že takhle to dělala i babička a její řízky prostě byly nejlepší ze všech. Poraďte někde jsem udělala chybu.. dělala jsem řízek z kýty (tenké), obalila klasika trojobal a na prudko osmahla, dala do skleněné zapíkačky na stojáka, 30 minut na 150st a pak na 15 min. odkryla na na 170.. dopadlo to tak, že byly ,,rozblenclé,, strouhanka mokrá a opadávala a maso bylo u nekterých kousků tuhé.. Tak babo raqď :o) díky všem

Tématické fráze:
smažení řízků v troubě, smažený řízek vepřový v troubě, řízky smažené v troubě, smažení v troubě, veprove rizky smazene v troube, vepřové řízky v troubě, jak smazit rizky v troube, dopékání řízků v troubě, smažené řízky v troubě, smazeny kralik v troube, smazeni rizku, smažený řízek v troubě, smažení řízků v troubě recept, smazeni rizku v troube bez tuku, smažení vepřových řízků, řízky dopékané v troubě, řízky v troubě na pečícím papíru, jak dlouho smažit vepřové řízky, smažený králík v troubě recept, smažený králík

Suroviny:
maso vepřové, maso kuřecí, filet rybí, maso králičí, květák

Přidat fotografie receptu