Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domací tofu podle Vegetariánské kuchařky

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lucasinka Lucasinka

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie176 kJ /
42 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 14 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy10,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sojové boby necháme 10-12 hodin nabobtnat při pokojové teplotě, pote slijeme vodu a boby propláchneme. Krok 2: Boby rozmixujeme za postupného přidáváni vody tak, aby se nám vytvořila hladká kaše. Krok 3: Ve velkém hrnci uvedeme do varu 2 litry vody a pote vlijeme sojovou kaši. Během varu neustále mícháme hmotu ode dna a když se začne tvořit pěna, stáhneme z ohně a necháme zakryté pokličkou 5-10 minut stát. Poté znovu uvedeme za stálého míchaní do varu. Krok 4: Přes větší síto dáme látku a položíme na další hrnec. Sojovou hmotu procedíme, látku zatočíme a vymačkáme všechno mléko. To pak za stálého míchaní uvedeme do varu a necháme na slabém plameni povařit cca 5 minut. Krok 5: Vinný (jablečný) ocet nebo citronovou šťávu rozpustíme ve 2 dl teple vody (vznikne syřidlo). Hrnec se sojovým mlékem stáhneme z plotny, rychle zamícháme u dna na každou stranu pětkrát a pak pomalu vlijeme třetinu syřidla. Vařečkou opět promícháme pětkrát na každou stranu a opatrně, po celé ploše, rozlijeme další třetinu syřidla. Přikryjeme pokličkou a necháme stát a srážet se asi 5 minut. Krok 6: Do hrnce dáme velký cedník tak, aby u dna přidržel sraženinu, a naběračkou odebereme většinu tekutiny. Krok 7: Menší cedník dáme přes mísu, rozprostřeme přes něj čistou látku, sraženinu vylovíme pomocí dírkované naběračky a dáme ji do látky. Tu pak stáhneme do uzlíčku a hmotu vymačkáme. Přes tofu položíme plochou nádobu a zatížíme ji (např. zavřenou sklenicí s vodou). Tofu lisujeme asi 5 minut, pak látku rozvineme a znovu stočíme do uzlíku. Tofu lisujeme 20-60 minut (čím déle se sýr lisuje, tím má pevnější konzistenci. Krok 8: Poté vložíme tofu pomoci naběračky do velké nádoby s vodou a necháme jej tam zhruba 10 minut. Krok 9: Tofu skladujeme ve sklenici s vodou v chladničce a vodu občas vyměníme. Takto nám v ledničce vydrží 7-10 dní.

Zveřejněno 18. 6. 2010

Poznámka autorky Lucasinka

Pokud pouzijeme 3.5 l kupovaneho sojoveho nebo bezneho mleka, postupujeme od bodu 5.

Syr z kravskeho mleka se nazyva "panir" a je bezny v indicke kuchyni.

Foto hotoveho tofu dodam pozdeji - zatim se lisuje :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domací tofu podle Vegetariánské kuchařky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V7o1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domací tofu podle Vegetariánské kuchařky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V7o1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

výborné, funguje tofu i panír :) 8. 10. 2011 21:53
ale jablečný ocet si nechte do salátu!! ;-)
stejně dobře funguje jako syřidlo i osmkrát levnější bzenecký ocet :-p

kromě marinády 8. 9. 2011 18:45
mi nějak uniklo, co s tou třetí třetinou syřidla?? ;-) další zásek u bodu 3.-pěna se začala tvořit okamžitě, tak nvm... uvidíme.:-)

posléze tofu namarinovat, jsem zvědavost sama :-)) poreferuju

:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Šikula..:-O:yes:

:-O:yes::yes::yes::yes:

super:yes: +3

:yes::yes::yes::yes::yes:

Tématické fráze:
online kuchařka, vegetarianske recepty, kucharka on line, domácí tofu, recepty online kuchařka, kuchařka online, kuchřka, karolína kuchařka recepty pizza, karolína kuchařka recepty, kuchařka, kuchařka karolína, kuchařka karolina recepty, kuchařka on-line, karolína domácí kuchařka on line, vegetariánské karbanátky z tofu, jak namarinovat tofu, karolina kuchařka, karolína domácí kuchařka sekaná, kuchařka online recepty, vegetariánská kuchařka-recepty

Suroviny:
boby sojové, voda, voda, šťáva citronová, voda

Přidat fotografie receptu