Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravské koláče

Znáte moravské koláčky? Někdy se jim také říká dvojctihodné a patří mezi tradiční recepty našich babiček. Jemné kynuté těsto je naplněné tvarohem a chybět nesmí ani pořádná dávka povidel. Přidat můžete i drobenku, ale výborné jsou i bez ní.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka-m

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 80 min + doba kynutí

80 min (80 min příprava, + doba kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 424 kJ /
3 686 kcal
Bílkoviny81,00 g
Tuky179,31 g
Vláknina19,00 g
Cholesterol 544 mg
Sodík 127 mg
Sůl0,29 g
Sacharidy427,66 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ohřejeme mléko s cukrem na teplotu lidského těla. Pak přidáme kvasnice a necháme je vzejít. Krok 2: Pak smícháme v míse se zbylými surovinami a vypracujeme těsto. Necháme kynout. Krok 3: Během kynutí můžeme 1-2x přemíchat, aby se do těsta dostalo více vzduchu. Krok 4: Z vykynutého těsta uděláme placičky a zabalíme do ní tvarohovou náplň a uděláme kuličku, do které vymáčkneme důlku a do důlku dáme povidla. Krok 5: Nebo obráceně, dovnitř povidla, navrch tvarohovou náplň. Krok 6: Klademe na vymazaný plech, okraje potřeme rozpuštěným tukem a pečeme asi při 220 °C dorůžova.

Jak připravit dvojctihodné koláče

Zveřejněno 12. 3. 2008

Poznámka autorky lenka-m

Tvarohovou náplň připravíme smíchaním měkkého tvarohu, moučkového cukru, citrónové kůry a žloutků.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravské koláče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pww

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravské koláče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pww

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (30)

8-(Těsto je těžké, šíleně mastné a nelze z něj tvarovat plněný koláč. Nedoporučuju!!!!!!:-((;-(:-(

Baruška :V receptu byly prostě uváděny skleničky.Je to přepsané na ml. Když ti to tvůj bambus nebere, tak si najdi jiný recept nabo si dej míň kvasnic.....:-))

Baruska:
No, asi jsem taky dutý:-* dost možná jak bambus:-D ale prozraďte mi, kolik že to je, ta v rcp uváděná dutá míra "sklenička":-?
...a dávat 5 dkg:-! kvasnic na 50 dkg hladké mouky:-O tak to mi můj bambus taky nebere:-D

Ja si myslim ze kdo neni uplne duty:-// ten recept pochpi.Dnes jsem se do nich puslila a nevidim v tom problem.Za me i pet bodiku.Nic sloziteho.A kdo si neporadi nebo tomu nerozumi at si udela svuj vlastni recept.:yes::yes::yes:

Danka: A ještě bych dodal že tam mají být povidla ( pod tou drobenkou):-))

tereza: ale tyhle přece jsou plněné...

tyto koláče nejsou moravské, moravské jsou uzavřené s náplní uvnitř, namočené ve vajíčku a potom v drobence...

;-(;-(;-( zklamalo mne to!!! těsto je mastné nechutné vůbec ne na koláče!!!:no::no::no:

:-p kolacky jsou super :-K

Dneska jsem pekla podle tohoto receptu a musím říct, že jsou luxusní!!!Vřele doporučuji!!
Bod+:-p
Upekla jsem z této dávky 8 koláčů o průměru 15 cm....

Martine/neregistr-já dělám z trochu odlišného těsta,ale také z 1/2kg hl.mouky a vychází mi to na 35 koláčků velkých jako dětská dlaň.Je to dávka na 2 a1/2plechu.Máme rádi menší tvary:-)

Koláčky jsou to moc pěkné:-K+9:yes:jen mi tady nesedí poměr některých surovin:-8Při pročítání některých rcp jsem narazila na tyhle stránkyhttp://www.peceni.info/moravske-kolacea to by myslím odpovídalo :-)
DANA/neregistr-myslím,že je jedno,jestli je náplň zabalená,nebo ne,všude to mají rádi jinak:-)Spíš si myslím,že to je o těstě.Teta v Radotíně v Praze do českých k mléku přidává smetanu,rodina v Senici n.Hané do moravských k oleji Majolku®,nebo sádlo:-D

Promiňte, ale tohle nejsou MOravské koláče, chápu, že se recept může jmenovat jakkoli, ale klamete tak ostatní. Pravý Moravský koláč, je z kynutého olejového těsta, s náplní z tvarohu a rozinkami uvnitř koláče - zabalené a nahoře posypka- drobenka. Uvedený recept i postup je blízký koláčkům v Čechách.....

můžu se zeptat na kolik je to porcí nanormované??:-)

Tondo, já tyhle koláče peču při 220 st. a vždy se mi povedou, nehaž flintu do žita, vždyť chybami se člověk učí.
Recept jsem přepsala, aby byl srozumitelný i pro laika.

Tématické fráze:
kolace, koláče recepty, moravské koláčky, recept tvarohové moravské koláče, recept na koláče, moravske kynute kolace, moravské koláče s drobenkou, recepty kynuté koláče moravské, kynuté olejové koláče, recepty na koláče, koláče recept, moravske kolacky recept, koláčky recept, moravske kolače bez kynutí, recept kolače, moravské recepty, plněné moravské koláče, recept na kynuté moravské koláče, kynute moravske kolace, moravské kynuté koláče plněné

Suroviny:
mouka hladká, kvasnice, žloutek, olej, mléko, cukr, cukr vanilkový, sůl, kůra citronová, náplň tvarohová, povidla švestková, tuk

Přidat fotografie receptu