Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Košíčky s želé

Drobné košíčky plné krému a ovoce a želé jsou vítaným a efektním zákuskem na různých oslavách. Korpus tvoří klasické linecké těsto, plněné jsou ochuceným pudinkovým krémem a pak už záleží na vašich možnostech a fantazii.

Hodnocení receptu je 5,0 (79×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

plotna plotna

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min Bez doby odležení těsta.

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava, Bez doby odležení těsta.)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 755 kJ /
4 244 kcal
Bílkoviny61,22 g
Tuky228,32 g
Vláknina7,56 g
Cholesterol 1,10 g
Sodík 302 mg
Sůl0,68 g
Sacharidy482,19 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo nakrájíme na malé kousky a zpracujeme s prosátou moukou, moučkovým cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou na hladké těsto. Krok 2: Zabalíme je do fólie a uložíme do chladničky odležet. Krok 3: Pak kousky těsta vtlačujeme do kovových formiček na košíčky, dno propíchneme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 18 minut. Krok 4: Po upečení necháme ve formičkách mírně vychladnout a pak vyklopíme. Krok 5: Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který za stálého míchání necháme vychladnout, nebo přikryjeme fólií. Krok 6: Máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny a postupně přidáváme pudink. Krok 7: Přidáme zakysanou smetanu a vše dohromady vyšleháme elektrickým robotem na hladký krém. Přichutíme rumem. Krok 8: Krém naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme do upečených košíčků. Pozor! Krémem šetřete. Krok 9: Ovoce nakrájíme na kousky, košíčky ozdobíme a dáme do chladničky ztuhnout. Krok 10: Dortové želé připravíme podle návodu výrobce. Krok 11: Košíčky namáčíme do želé (nebo ho jím opatrně poléváme). Poté necháme zaschnout.

TIP: Rady a tipy, jak používat želatinu, agar či dortové želé

Zveřejněno 9. 7. 2010

Poznámka autorky plotna

Ovoce pod želé je chráněno před oxidací a krásně se leskne.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Košíčky s želé

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8Ml2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Košíčky s želé

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8Ml2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (73)

Výborné košíčky, na každé oslavě mají ohromný úspěch.

plotna: Moc děkuji za odpověď, pěkný den :-K

Veronika.Hrozna: Děkuji za odpověď a radu. Dám si pozor. Ještě, že jste mi to napsala, nevěděla bych:-D

Buchyna: KS je přesně tolik,co je na foto.48

Buchyna: Ano já je pekla, vyšlo asi 30 košíčků. Jen si dej pozor na krém, pokud do něj přidáš něco studené, tak se srazí a můžeš ho vyhodit! Takže 2 hodiny před uděláním krému, měj uvařený pudink pokojové teploty a měj zakysanou smetanu a rum, nebo vaječňák a Heru ven z lednice. Mě se srazil a dělala jsem další! :-//

Didi07: dobrý den, bohužel autorka neuvedla, kolik ks z této dávky vyjde. Můžete mi, prosím, poradit? Děkuji za ochotu a přeji pěkný den.:-K Buchyna

Vynikající recept. Děkuji autorce. Pekla jsem dvojitou dávku a jen se po nich zaprášilo. Zbylo mi dost krému, tak jsem druhý den upekla další košíčky a ty jsem ani nestihla polít želatinou. Byly snědené dřív, než jsem želatinu připravila :-)

Košíčky vynikající, konečně se mi něco povedlo a mám z toho opravdu radost :-8 máte někdo tip na to, jak rychle zapracovat těsto do formiček - a tak, aby bylo „tak akorát“, ani tenké, ani silné? Není to otázka minuty a ke konci už jsem toho měla plné zuby :-D První várku do trouby jsem udělala moc silnou, tak jsem se poučila a dělala tenčí, ale když se vezmou do ruky, tak praskají :-( Jinak těsto výborné, před naplněním křupavé, další den po naplnění už perfektně měkoučké, tak jak jsem zvyklá z cukrárny :-) Měly u všech úspěch, určitě budu stále zkoušet a snažit se zlepšovat :-)

Monii.K:
" ulepené" ?
Zkuste vyvalovat mezi fóliemi (stačí rozstřihnout mikrotenový sáček) :-K
***
V rct je uvedená klasika 1:2:3 Na uvedené množství stačí 1 žloutek

Zobrazit 2 starší odpovědi

Není potřeba dlouho.Protože se dává do košíčků, stačí dvě hodinky nebo ho tam můžete nechat jako na vánoční cukroví.U mě to jsou tři dny.

Dobrý den, pustila jsem se do vašeho receptu, můžu se zeptat, jak dlouho nechat testo odpocinout v chladnicce? Dekuji

Taky přidávám fotečku, jsou fakt úžasné

Nejsem si úplně jistá ale myslím že tolik co je nafocené. Nějaké prázdné košíčky zůstali.

Dobrý den, kolik je z jedné várky asi košíčků, prosím? :-)

Tak se mi konečně podařilo vložit fotky, bohužel jen z mobilu, foťák
stávkuje a je v opravě...:-S

Košíčky vyzkoušené, jsou moc dobré:-p a vypadají jako od cukráře,
dávám :yes: a snad se mi časem podaří přidat i fotku

Ne ne.formičky se nevymazávají.;-)

Štěpánka 26. 5. 2013 18:13
Chtěla sem se zeptat jestli se formičky na košíčky musí nečím vymazávat, nebo ne. Moc děkuji za odpověď

Děkuji za fotečky.Ale já psala už v receptu.Vše na krém musí mít stejnou teplotu:-D

Dnes jsem košíčky pekla asi potřetí ! Povedlo se všechno .Předtím jsem asi 2 x srazila krém,studená kyselá smetana ! Ale dnes ne !
Přidávám fotečky a jdu si mlsnout !:-p

Pavlína:

Jako vánoční cukroví tyto košíčky nedoporučuji.Max 3dny.A to odhaduji.Přeci jenom je to zákusek vhodnější na rychlou spotřebu.Nebo je zkuste naplnit běžným krémem,nebo jinou náplní.Tento krém je hodně pudinkový a korpus časem začne vlhnout.Víme přeci,že když nám zůstane zapomenutý pudink v lednici,pustí vodu.
Nedávno mě napadlo košíčky před plněním vylít tence čokoládou.Tím by se vlhnutí značně oddálilo.No.Já osobně je zase upeču na nějakou oslavu,nebo k nedělní kávičce.Ale až skončí tento vánoční blázinec.To peču raději cukroví a řezy.Dají méně práce.:-)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jakou mají košíčky trvanlivost, chci je dělat jako vánoční cukroví, tím pádem bych byla ráda, aby nějký ten den vydržely.. díky za odpověď:-):-)

sylva:

Děkuji moc.;-)

Košíčky se povedly, včetně operace namáčení do želé! Recept je úžasný a jeho autorka taky. Děkuji.:-)

sylva:

Je to naprosto jednoduché.Otočit vzhůru nohama...tedy košíčkem a namočit.Nebojte.Krém ani ovoce nespadnou.Ovoce jemně vmáčkněte do krému.

dobrý den,moje dcera slíbila, že uděláme košíčky na stužkovací večírek, recept se mi velmi líbí, jen ... jaksi .... potřebovala bych návod, jak "košíčky namáčíme do želé". Zatím jsem je dělala vždy bez želé a ráda bych to zkusila. Nějak si to nedovedu představit. Děkuji moc za radu.

Tak to mám moc velkou radost.:-K:yes:

Tak hlásím, že se povedlo a přidávám foto. První várku jsem dělala dle receptu a komentářů, ale košíčky se upekly příliš. Tak jsem udělala košíčky se silnější stěnou a pekla kratší dobu, a ty už neměly chybu! :-K

Máslo určitě ano.

Prosím o radu - můžu do těsta dát máslo, nebo musí být hera:-?:-?:-? Děkuji!

Určitě ano.Ale pozor na dorty potahované.Ta smetana by nedělala dobrotu.Jinak není problém.:-K

Dobry den, dekuji za super recept, kosicky jsem delala jiz 2x a vzdy se povedly a moc chutnaly! Krem je opravdu vyborny, lehky, zadny tezky maslak. Chtela jsem se zeptat, sel by tento krem pouzit i na dorty? Mate s tim nektera zkusenost? Dekuji

Moc děkuji.To mě těší.

Musím Vám položit poklonu, tyhle košíčky jsem si pořád kupovala, hodně je miluju a jeden den jsem si řekla, že se podívám na internet, jestli nenajdu nějaký ten recept na ně. První byl ten Váš. Hrozně ráda peču takové moučníky, které jsem nikdy nepekla a ráda experimentuji. Váš recept je výborný, výborný je slabé slovo, je přímo excelentní! Celé mé rodině to chutnalo i kolegyním v práci. Hned druhý den (jelikož mi zbyl krém a želé) jsem udělala druhou várku a zas jsou pryč. Vždy, když jsem udělala nějakou buchtu, nikdy se to nesnědlo a já to vyhazovala, ale po těchle košíčcích nezbyly ani ty drobky na talíři. Hrozně Vám děkuju za tak úžasný recept a hned se jdu podívat na Vaše další dobroty :-)

VeronikaHrozna 8. 7. 2011 16:48
Pajaska:Těsto se podařilo,košíčky šli vyklopit trochu těžko ,pak jsem přišla na to ,že měli být v troubě o 5 minut dýl.Krém byl lahodný,velice dobrý doporučuji ten rum opravdu přidat. Místo mléka jsem do krému použila 10% smetanu na vaření trochu se mi srazil,dala jsem studenou kysanou smetanu.Nahřátím nad hrcem s vodou se to všechno spravilo!
Košíčky šly lehce namočit do želé a vubec se to velice povedlo.Výborný recept a krém ,který jsem nespotřebovala šel do mrazáku a když sem ho vytáhla byl jako čerstvý, a košíčky také.Nedoporučuji mrazit krémy s mlékem,dejte radši smetanu!Ještě na něco jsem přišla,když dáte do krému zmrzlé maliny nebo jahody mužete ihned namáčet do želé,protože to zmrzlé ovoce krém okamžitě schladí.:-p:-D:-))

Veroniko,do rána těsto vydrží,jen ho třeba zabalit do folie, aby neoschlo a zamrazit jdou košíčky v pohodě.Je to linecké těsto.;-)Cukroví vánoční také mrazím a je jak čerstvé v červenci.:-)

Veronika Hrozna 13. 6. 2011 20:29
:-?Teď jdu udělat těsto a zkusim ty košíčky bez krému zamrazit! Uvidíme co to poví! Muže to těsto být v lednici do rána?
:-S

Tak to mě moc těší.:-K

předevčírem jsem spáchala tyhle košíčky a můžu říct,že dopadly mnohem lépe,než jsem čekala-s těstem se krásně pracovalo, upečené košíčky z formiček samy vypadávaly,krém byl výborný..zdobila jsem jahodama,mandarinkama z konzervy a hroznovým vínem. Měla jsem trochu strach z toho želé,moc nemusím jeho chuť,ale tady je ho opravdu jen tenká vrstvička,kterou na chuti nepoznáte

předevčírem jsem spáchala tyhle košíčky a můžu říct,že dopadly mnohem lépe,než jsem čekala-s těstem se krásně pracovalo, upečené košíčky z formiček samy vypadávaly,krém byl výborný..zdobila jsem jahodama,mandarinkama z konzervy a hroznovým vínem. Měla jsem trochu strach z toho želé,moc nemusím jeho chuť,ale tady je ho opravdu jen tenká vrstvička,kterou na chuti nepoznáte

Můžete.Uchovávejte jako cukroví na vánoce.Papírová krabice a přikryté. Nedávejte si je do lednice.A hlavně hotové nenechávejte přikryté v plastové dóze a v lednici.Do lednice ano ale plastem nezakrývat.Nechat volně.
Já si to udělala nedávno a příšerně zvlhly.

chtěla bych se zeptat,jestli si můžu košíčky upéct třeba 2-3 dny předem a schovat je do lednice (nebo radši zamrazit?) a naplnit je těsně před podáváním? chci je dělat jako občerstvení na státnice,tak abych to měla nachystaný předem a minimalizovala riziko,že se nepovedou:-)

Už to vidím.Opravdu hodně těsta.Musí tam zůstat po upečení pořádná mezera na krém.Ale máš je pěkné.Nejlepší jsou uleželé na druhý den.Tak přeji dobrou chuť.:-p

Tak se našla tedy chyba dávala jsem tam hodně těsta bála jsem se že to totiž nepůjde vyklepnout ven :-), ale šlo to jedna báseň. Tak našla se i první oběť na zkoušku. Odnesla sem jich pár sousedce a ta se teda rozplývala :-). přiložila jsem i foto :-)

Vlastičko.Těsto se opravdu vymačkává na slabo.A můžeš mít i větší košíčky.Já je dělám v košíčkách 5cm v průměru.
Ale i tak se mi zdají velké.Určitě si koupím menší.
Jenom mě moc mrzí,že nemám ozdobeno třemi barvami.Je to mnohem hezčí.

Košíčky to byl jeden z oblíbených dortíku když jsem byla malá.ovocný košíček a indián.;-):-K:-K
Měla bych to taky vyzkoušet.:-8moc hezké fotečky +1:yes:

Tématické fráze:
recept na ovocne košičky se želé, ovocné košíčky s vanilkovým krémem, košíčky, recept na ovocne kosicky s zele, vanilkový krém do košíčků, vánoční košíčky s krémem, ovocné košíčky, ovocné košíčky vanilkový krém, krém do košíčků, košíčky recept, košíčky se želé, košíčky s vanilkovým krémem, košíčky s krémem a ovocem, formičky na pečení košíčky kovové, recept na košíčky, krem do ovocnych kosicku, krem na kosicky, vanilkové košíčky, zele, recept na zele

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, máslo, žloutek, cukr vanilkový, kůra citronová, mléko, máslo, cukr krupice, pudink vanilkový, cukr vanilkový, smetana zakysaná, rum, ovoce, želé dortové

Přidat fotografie receptu