Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sádlo a máslo nakrájíme a přidáme do mouky.
Krok 2: Ocet promícháme s vodou a společně se žloutky a solí přidáme do směsi. Vypracujeme těsto, které dáme na 1-2 hodiny odpočinout do lednice.
Krok 3: Rozinky namočíme do rumu. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Ořechy nasekáme najemno.
Krok 4: Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 5: Strouhanku osmažíme na másle dozlatova a posypeme jí těsto. Doprostřed dáme pruh jablek. Posypeme skořicí, rozinkami, ořechy a část těsta položíme přes jablka. Dáme další vrstvu jablek, opět cukr, koření, a přehneme druhý konec těsta.
Krok 6: Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut dozlatova. Rozpustíme máslo a smícháme s rumem.
Krok 7: Ještě horký štrúdl potřeme směsí másla a rumu a pocukrujeme.
Zveřejněno 11. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
Moje poznámka
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
Nejnovější recepty
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 1 hodinou
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 3 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 3 hodinami
Ovocný Pavlova dort
Přidáno před 12 hodinami
Srnčí hřbet od Mazláka
Přidáno před 15 hodinami
Bramborový salát se zeleninou a luštěninami
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 1 hodinou
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 14 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 15 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 15 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 15 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 15 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 16 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 17 hodinami
Hráškový krém
Bibi11 před 17 hodinami
Kuřecí nudlová polévka
Otazoubek před 18 hodinami
Tématické fráze:
strakonické listy,
strudle,
strakonický závin,
jak zavinout štrůdl,
jak spravne zavinout strudl,
jak správně zabalit štrůdl,
strakonický jablkový závin,
štrůdl ze sádla,
novinnas vip,
jak zavinout závin,
rozdíl mezi štrúdlem a závinem,
recepty na štrúdle,
recept na strudle,
vitezne jablečne recepty,
rozdíl mezi zavinem a strudlem,
strakonický jablečný štrůdl,
vanocni strudle,
jak zavinout štrůdl video,
jak se dělá sádlo,
štrudle strakoničáky
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
sádlo,
voda,
ocet,
žloutek,
sůl,
strouhanka,
máslo,
jablko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
skořice mletá,
rozinky,
ořechy,
máslo,
rum,
cukr moučkový
Komentáře (290)