Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strakonické "štrúdle"

Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.

Hodnocení receptu je 5,0 (127×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 20 min

110 min (90 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 kusy

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 886 kJ /
5 231 kcal
Bílkoviny79,39 g
Tuky294,88 g
Vláknina51,10 g
Cholesterol 984 mg
Sodík 1,38 g
Sůl2,57 g
Sacharidy539,29 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sádlo a máslo nakrájíme a přidáme do mouky. Krok 2: Ocet promícháme s vodou a společně se žloutky a solí přidáme do směsi. Vypracujeme těsto, které dáme na 1-2 hodiny odpočinout do lednice. Krok 3: Rozinky namočíme do rumu. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Ořechy nasekáme najemno. Krok 4: Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku. Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 5: Strouhanku osmažíme na másle dozlatova a posypeme jí těsto. Doprostřed dáme pruh jablek. Posypeme skořicí, rozinkami, ořechy a část těsta položíme přes jablka. Dáme další vrstvu jablek, opět cukr, koření, a přehneme druhý konec těsta. Krok 6: Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut dozlatova. Rozpustíme máslo a smícháme s rumem. Krok 7: Ještě horký štrúdl potřeme směsí másla a rumu a pocukrujeme.

TIP: Nejlepší recepty na jablečné záviny a štrúdly

Zveřejněno 11. 7. 2010

Poznámka autorky yanull

K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Strakonické "štrúdle"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KLRl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Strakonické "štrúdle"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KLRl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (292)

:-)<3:yes::yes: Výborný štrúdl. :-K

Marie Svarcova: Áno, Jana mala fajn recepty. Chýba tu.

Vynikající, s těstem se skvěle pracuje. Z 420g mouky 4 nohavice (mám malou troubu).

Už je v troubě <3

satelit: Ne, nemá ! Upéct jak je, pak upečený potřít rozpuštěným máslem s rumem víckrát. Nešetřit!

Má se tento štrůdl potírat před pečením rozšlehaným vajíčkem? Díky.

Skutečně nejlepší štrúdl :-K

nejlepší štrudl :yes:

RubyRom: Moc děkuji, od zdatné kuchařky pochvala velmi potěší :-K

Výborný recept, nejlepší štrůdl jaký jaký jsem kdy jedla. Dovolila jsem si přidat foto. Jiný už dělat nebudu. Děkuji

Perfektní štrůdle, jiné už nedělám

Asi si sedím na vedení, jak se to má překládat, to se nebalí?
Děkuji.

Zadělávala jsem včera večer , z poloviny těsta byly štrůdle po hodině v lednici a z druhé poloviny až ráno a bylo to nebe a dudy . S tím ranním těstem se pracovalo. mnohem líp a zdálo se mi po upečení vláčnější.
A těch 150g strouhanky mi přišlo moc , dala jsem půlku , je pravda , že jabka nebyla kdovíjak šťavnatá. Štrůdle moc dobré :yes::yes:

Jen ještě poznámka, těsto z domácího sádla a ponechané v lednici do druhého dne bylo nejlepší, dobře se s ním pracovalo. Těsto ze sádla kupovaného a ponechané v lednici jen hodinu se trochu trhalo. Ale štrůdl je dobrý z obou těst...

Tak moji milí, tento štrůdl dělám během týdne už potřetí a jednoznačně všemi nejoblíbenější...Listové těsto na štrůdl je zapomenuto, všichni vyžadují jen tuto dobrotu. S těstem se výborně pracuje, vyšly mi 4 nohavice na velký plech, jen strouhanky dávám méně, zbyla mi. Ale opravdu je výborný :yes::yes::yes::-K

Eja57: já našla v receptech po babičce to casinovo:-D
https://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-tes...

casino: našla jsem v bohaté diskuzi k receptu brblající Casino:-D, že prej neee... a ono jo:-D Jasně že JO, ad primam je recept od Yanull a ad secundam jsem v sešitku po babičce našla ten samý = :yes:

Já su z tohoto těsta u vytržení:yes:
Štrúdle teď peču MINIMÁLNĚ jednou týdně (nevím co s jabkama a mančaft si záviny žádá) a furt z tohoto těsta :yes::yes:
Vím, jsou možná hezčí záviny, mají větší třpyt, než jaké dělám já, než toto těsto je fakt špica:yes::yes::yes:
***
Dnes 4 kousky, ve všech byla JABLKA + ořechy, nemáčené rozinky, bez rumového másla, náplň v jedné vrstvě
1. jenom s jablky :-)
2. + strouhané hokaido (to byl úlet, dýně tomu dala akorát lepší barvu) 8-(
3. + podélně půlený banán :yes:
4. + rozmačkaný banán :yes::yes:
No, pokud bych je nerozdal, tak bych to za den slupl sám a mého internistu by z toho mnou požitého množství tuku taky jeblo :-D
***
Až nasyslím trochu loje, tak to zkusím i s ním :-)
Je to takřka nepravděpodobné, ale čistě theoreticky by to těsto mělo být ještě lepččí :-K

casino: opecte strouhanku s maslem a trochu i mlete orechy :-D Urcite brumlat nebudou.:yes:

Dycky: "... jsem si myslela, že těsto mojí babičky je nejlepší...."
Já to měl stejně:-)
Až do dneška!
Pekl jsem paralelně podle rodinného rcp a podle tohoto rcp
Podle tohoto rcp se těsto nesrovnatelně lépe vyvaluje-není jako žvýkačka(nemá tendenci se na vále vracet) :yes:
Pekl jsem při 200°C a těsto "listovalo":yes:
Akorát už nebudu strouhanku na podsypání náplně předem pražit. Někteří se ptali, proč je tam "písek":no:
No, po pár hodinách se "písek" ztratil - změkl :-)

přesně tak, taky jsem si myslela, že těsto mojí babičky je nejlepší...........;-), tohle je fakt pecka, okamžitě jsem ho rozšířila i v práci, měl úspěch všude. Z jedné dávky jsem ho ani nikdy nedělala, ze dvou a výš!:-Quž se těším na víkend,peču!!!:-Q

Jani, výborný štrúdl. Zařazuji do našich receptů ( a to jsem si myslela,že babi má nejlepší recept). S těstem se krásně pracuje, jsou opravdu snadné, výborné,všem chutnají.

Naprosto úžasný tažený závin. Rodina pochválila. Recept doporučuji a autorce za něj děkuji. Určitě z něj bude moje stálice. :yes::yes::-K

Oskar4175: Děkuji pěkně :-K, jsem ráda, že si pochutnala celá rodina. :yes::-K

Dnes jsem zahlédla recept a upekla, opravdu výborné.:yes:

Dneska než-li jsem začala péct tento štrůdl jsem si četla nejdříve recenze ......byla jsem v úžasu jaké blbosti tam někdo píše......Já za sebe dávám tomuto receptu bodík a mám pro něj :yes: ......úžasné těsto, krásně se s ním pracuje a je křehké ......po vystydnutí jsem ho krájela.....v žádném případě se nedrobilo, nebylo tvrdé........tento štrůdl je prostě luxusní a našel si své místo v mé kuchyni.........

Veronika.Hrozna: Tak jak, povedl se s tím velkým množstvím mouky? ;-)

aninaz: Ani se neptej ! ;-(

:

Zobrazit starší odpověď

Tak a letos mi už teď dozrávají jablka - to není normální, minulý rok jsem vinula poprvé 13.9. 2017 schválně jsem se koukla! :-(( Ten samý stromek , ta samá jabka! V kuchyni 26 stupňů a zadělejte tohle těsto, no nemožné roztápělo se mi pod rukama sádlo i máslo. A to je 9 hodin večer ! A prý proč nepeču a von chce štrúdlík a prý jablka už zrají a ty nevineš , ksakru práce! Ráno obral košík švestek a já je zavařila jako polotovar , odpoledne si vzpomněl na jabka a nechtěl mi věřit , že v tom horku se to těsto nedá udělat. No už je v lednici, ale za výsledek opravdu neručím, ať se zítra netváří kysele, až to bude jíst. Musela jsem podsypat takovým množtvím mouky, že se udusí.8-(;-)

yanull: Nebo , mlsat až když se ochladí a šmytec. Já už řekla, manželovi , že ty jabka mohou i běhat maraton po kuchyni , ani si je nevšimnu, dokud se neochladí.:-D

Zobrazit 3 starší odpovědi

Dobrý den,přesně tento recept mám od své maminky, je vynikající.Poprvé jsem ho pekla asi v 18 letech,a peču ho dodnes a to je mi 67 roků. :-D

Jo a to máslo, to je opravdu katastrofa! Ale zase - ruku na srdce - Vánoce bez cukroví :-(

Tak ani letošní pouť se neobešla bez štrúdlíků. Půlka na sladko, půlka na slano. Všechno zmizelo do posledního drobečku. To byla ňamka. :yes::-p

Zase začaly dozrávat naše jablíčka, vinu zběsile letos už 12 nohavic. Právě jsem dělala těsto na další várku ,čili 16 !
Letos se nám obyčejný moučník zvaný štrúdl hodně předraží. Máslo do těsta ,potom plátky másla na jablíčka a pak ještě natřít máslem s rumem. Moje tchýně říkala, že másla není nikdy dost ,to ale netušila jaké budou ceny. :-K:-O

yanull: V reálu se mi to zdá zcela nemožné, nic nepéct ! Vzhledem k tomu ,že ty ceny másla asi opravdu porostou ,to omezím na minimum! V tom případě musím počítat s tím,že na Štědrý den už doma nic nebude upečeno. I když peču je tam opravdu minimum,pač to vyvlečou a sní. Co bude, až jim klepnou zuby naprázdno ........? Asi snědí i tu krabici :-Q

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tématické fráze:
strakonické listy, strudle, strakonický závin, jak zavinout štrůdl, jak spravne zavinout strudl, jak správně zabalit štrůdl, strakonický jablkový závin, štrůdl ze sádla, novinnas vip, jak zavinout závin, rozdíl mezi štrúdlem a závinem, recepty na štrúdle, recept na strudle, vitezne jablečne recepty, rozdíl mezi zavinem a strudlem, strakonický jablečný štrůdl, vanocni strudle, jak zavinout štrůdl video, jak se dělá sádlo, štrudle strakoničáky

Suroviny:
mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu