Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květák smažený v troubě

Dozlatova osmažený květák v trojobalu, to je klasika, kterou milují i děti. Obalovat a smažit na pánvi se nám ale moc nechce. Tuto dobrotu jde ale připravit celkem pohodlně, bez nutnosti mít pánev plnou oleje. Upečme ho v troubě.

Hodnocení receptu je 5,0 (144×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ivulinka ivulinka

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie883 kJ /
211 kcal
Bílkoviny17,36 g
Tuky15,12 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 199 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy1,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Květák rozebereme na růžičky, důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Krok 2: Růžičky osolíme. Krok 3: V jedné misce uděláme těstíčko ze dvou vajec, hladké mouky a vody, důkladně vymícháme vidličkou dohladka. Krok 4: Do druhé mísy nasypeme strouhanku. Krok 5: Osolené růžičky obalíme v těstíčku a ve strouhance a klademe na plech, který jsme předem postříkali olejem ke smažení. Krok 6: Růžičky ještě pokapeme olejem po povrchu. Krok 7: Plech vložíme do trouby a pečeme při 200 °C, přibližně 30 až 45 minut, během pečení růžičky obrátíme a dopečeme dozlatova.

TIP: Květák - oblíbené recepty

Zveřejněno 13. 7. 2010

Poznámka autorky ivulinka

Květák připravuji zásadně takto už kvůli tomu, že plech dám do trouby a téměř se o smažení nestarám, Stihnu při tom i jinou práci. Předvaření při pečení v troubě není nutné.

Kuchařské rady mojí babičky jsou pro mě i v tomto případě k nezaplacení.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Květák smažený v troubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/krNK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Květák smažený v troubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/krNK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (167)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Opravdu mnohem jednodušší způsob přípravy s možná ještě chutnějším výsledkem, než květák smažený v pánvy.

Daninek: To říkám taky ale časem se vrátím na svůj recept.

Máme rádi obalovaný květák. Toto je výborný nápad jak obalovaný květák připravit když nemáte fritézu.
Na vrchní pokapání květáku jsem využila olej ve spreji, musela jsem během pečení několikrát přestříkat. Výsledek byl výborný.
Doporučuji vajíčko (těstíčko) hodně přesolit.

Daninek: tak to mam radost, dekuji:-K

Vyzkoušela jsem a nechtěla jsem věřit. Naprosto perfektní recept, už nebudu dělat jinak. Doporučuji

mika59: Mili:-), to mám radost, děkuji:-K

Květák už jinak než v troubě nedělám. Jen dávám klasický trojobal. Je moc dobrý :yes: a odpadá zdlouhavé smažení. :-Přidala jsem fotky..:-K

Petaja: děkuji, mám z Vašeho komentáře velkou radost:-K

Tak květák podle tohoto receptu smažím takto pravidelně a už nedělám jinak. vynikne jeho chuť a je fakt vynikající.
Dnes jsem takto smažila žampiony a také dobré :-K

MarketaJ.: neomlouvejte se mně, já jsem to jen chtěla uvést na pravou míru, omluvte se Ivulince, tu jste nařkla z podvodu!!!

hospodyne: v tom případě se omlouvám :yes:

MarketaJ.: Zde byl tento recept vložen 13.7.2010 a na zmíněný blog 15.1.2015;-)

MarketaJ.: ....Tento způsob pečení květáku jsem objevila na Topreceptech ( recept od Ivulinky ) před pár lety. Nemusíme předvařovat, nemáme od obalování upatlané ruce a nemusíme při smažení na pánvi stát u plotny a obracet. Tolik citace z blogu " V kuchyni vždy otevřeno" založeného v roce 2013. Teprve jste se přihlásila a už děláte neuvážené vlny:no::no:

Možná by bylo fajn nevydává cizi recepty za své :yes:
fresh.iprima.cz/recepty/obalovany-kvetak-peceny-v-troube

Marie_9: mam velkou radost:-K Dekuji:-K

Bylo to vynikající. Já jsem květák předvařila, jsem na to zvyklá. A šlo to ráz na ráz.Takže ještě jednou děkuji za recept a určitě stojí za vyzkoušení.

Díky za recept. Zrovna zítra chci dělat květák a říkala si,že bych ho mohla udělat v troubě,ale nevěděla jsem jak na to. A teď náhodně koukám na recepty a vykoukl na mně tento recept. Nerada květák smažím na pánvi nebo ve fritovacím hrnci a ta trouba mi přijde jako supr nápad. Snad to klapne.:yes:

ivulinka: Určitě dám vědět. Věřím,že se to podaří a rodina bude spokojena.:yes:

Marie_9: Maruško, dejte vědět, jak smažení květáku v troubě dopadlo;-)

Díky za recept. Zrovna zítra chci dělat květák a říkala si,že bych ho mohla udělat v troubě,ale nevěděla jsem jak na to. A teď náhodně koukám na recepty a vykoukl na mně tento recept. Nerada květák smažím na pánvi nebo ve fritovacím hrnci a ta trouba mi přijde jako supr nápad. Snad to klapne.:yes:

taky zu jsem to delala, je to vyborny napad, min prace a nenadela se tolik drobku... dneska bude zase, dobrutka!!<3
bohuzel nevim, jak dat nejake Body, tak sorry...:-((

:-8 Včera som si toto jedlo urobila. Mám horkovzdušnú rúru, a tak som dala naraz piecť na jednom plechu zemiaky, na druhom karfiol. Obidve jedlá mali veľmi dobrú chuť. Klasickým spôsobom urobené mi tak nechutia, lebo aj zemiaky, aj karfiol musím pred finálnou úpravou najprv uvariť. Už som to kedysi skúšala, ale s nie dobrým výsledkom. Asi záleží aj na spôsobe pečenia. Ďakujem. :-K

Co dodat, smažený květák jak v troubě tak i na oleji je to nejlepší, co mě v životě potkalo :-). Skvělá klasika :yes:

Jde to i úplně bez oleje. Papír na plech na něho rozprostřít obalený květák, 220 stupňů a do půl hoďky je květák pečený a chutná jako smažený :))) Ale to jen pro ty co chtějí hubnout :) jako já.

casino: palců od Vás si cením ,podle Vašich komentářů je jasné,že o vaření a potravinách toho víte opravdu hodně
podvodnické prsty nemají chybu,to vystihla svěle
:-D

zdenka.s: vodnícke prsty...:-8

Alena Průšová: ta mouka v sítku mě zaujala,hned dneska vyzkoušeno a je to skvělé.Všechno jsem dělala na fólii,po obalení ji sbalila a bylo uklizeno.Kam na ty nápady,prosím,chodíte?

zdenka.s:
Běžně "nepalcuji", ale za připomenutí komentáře od Alena Průšová: vám dávám palců co jen lze :yes:
Je vidět, že paní přistupuje k vaření s otevřenou hlavou (ne že ji má vykradenou) :yes::yes:
S tím sítkem vyzkouším :-O:-)
No, dostala mě ale těmi podvodnickými prsty, že :-D

<3 je uzasny
Dekuji za recept
:-K

Velmi dobré:-) Květák jsem nepředvařovala, obalila jsem ho syrový a smažila/pekla jsem ho cca 40 minut + jsem dopékala cca 15-20 minut. K tomu brambory a domácí tatarka z bílého jogurtu. Moc jsme si pochutnali, určitě to nebylo naposledy:-)

Johanka128: to jsem ráda:-K, děkuji

Alena Průšová 16. 8. 2016 21:21
Já květák "předvařuji" v mikrovlnce. Celou hlavu opláchnu vodou, dám do hlubokého talíře košťálem nahoru, ten naříznu do kříže (je silnější než zbytek), přiklopím poklopem a dám na "tři čoudy", což je nejvyšší výkon, co na své staré mikrovlnce mám (jsou tam namalované talíře a podle výkonu 1-3 vlnky "čoudy" nad ním). A nechám běžet podle velikosti květáku 10-15 minut. Protože každý máme troubu jinou, musíte si vyzkoušet čas sami. Vypněte a zkusmo do květáku píchejte vidlicí ... :O). Není nacucaný jako když se vaří ve vodě a nevyloučí prospěšné látky do vody. Pak si ho nechám chvíli vychladnout, na odkapávači, co mám spojený s dřezem, ho hezky od prostředka rozdělím na růžičky, ty najednou na tom odkapávači osolím, v zásobníku s hladkou moukou mám čajové sítko, tím květák popráším zase najednou moukou, otočím, popráším z druhé strany, dál klasika. Pracuji s vidlicí, takže nemám vodnické prsty. Jen teď zkusím smažit v troubě, čímž by to bylo dovedeno k dokonalosti. Nesnáším pracnost a binec. :O). A tu přebytečnou mouku z odkapávače (není jí moc, když mám růžičky nebo případně řízky jeden vedle druhého) smetu umělohmotnou drátěnkou do dřezu, spláchnu a mám uklizeno :O). Podotýkám, že nemám dřez s okrajem, to by nešlo ... Takhle válím i těsto, odbourala jsem vál. A všechna těsta zadělávám ve velké míse (nerez ?). Nic nepadá okolo. Ještě další tip - zkuste mandle v mikrovlnce - spařit, oloupat a pak tak 2 kapky oleje a do mikrovlnky dorůžova ... nespálit, dělají se ještě chvíli, když je vyndáte, osolit, prohodit a už je nikdy nebudete kupovat ani dělat na pánvi. Stejně lískové oříšky do mikrovlnky, dokud nezačnou praskat slupky. Pak nechat vychladnout a vymnout v dlaních, oříšky mají úplně jinou chuť, sladkou a křupavou a navíc se objeví i "zmetky", které by těsto zkazily. Stejně na "čínu" se dají opražit slané buráky a jsou bezva. Omlouvám se za dodatek, který není k tématu, ale mě vaření nikdy nebavilo, tak jsem ráda, když něco objevím ... :O)

Včera jsem vyzkoušela, jen proto, že jsem diabetik, plech jsem vyložila pečícím papírem a jen lehce stříkla olejem, takže opravdu skoro na sucho ale jinak už takhle dělám karbanátky a je to vynikající :-):-K

A KOLIK SE DAVA TOHO OLEJE?

Tématické fráze:
květák v troubě, květák, smažený květák, květák recepty, květák pečený v troubě, obalovaný květák v troubě, obalovaný květák pečený v troubě, pečený květák v troubě, recepty květák v troubě, smažený květák bez oleje, květák v těstíčku pečený v troubě, smažený květák bez smažení, květák z trouby, obalovaný květák bez smažení, recepty z květáku, květák do trouby, recepty kvetak, kvetak bez smaženi, obalovaný květák z trouby, smaženy kvetak recept

Suroviny:
květák, sůl, mouka hladká, vejce, strouhanka, olej

Přidat fotografie receptu