Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketové řezy se zakysanou smetanou

Cuketu můžeme grilovat, připravovat z ní různé placičky či varianty bramboráků. Ale co takhle z ní upéct moučník? Zní to sice trochu zvláštně, ale budeme mile překvapeni. Cuketová buchta je úžasně vláčná a vůbec v ní zeleninu neucítíme.

Hodnocení receptu je 5,0 (137×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ivulinka ivulinka

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 298 kJ /
3 418 kcal
Bílkoviny74,88 g
Tuky79,38 g
Vláknina18,50 g
Cholesterol 914 mg
Sodík 581 mg
Sůl1,97 g
Sacharidy593,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Velký hluboký plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, nebo můžeme místo toho plech jen vyložit papírem na pečení. Krok 2: Cukety nastrouháme najemno. Přebytečnou vodu vymačkáme. Krok 3: Vejce ušleháme s cukrem a olejem do pěny. Troubu vyhřejeme na 175 °C. Krok 4: Pak pozvolna přidáváme nastrouhanou cuketu střídavě s moukou, smíchanou s kypřicím práškem. Krok 5: Těsto vlijeme na připravený plech a vložíme do předehřáté trouby. Krok 6: Pečeme přibližně 20–30 minut. Krok 7: Po upečení necháme koláč vychladnout a potřeme ho marmeládou. Krok 8: V misce smícháme zakysané smetany s vanilkovým cukrem, natřeme na marmeládu a posypeme nahrubo nastrouhanou čokoládou.

TIP: Moučník s sebou do krabičky? Poradíme vám, jak na to

Zveřejněno 17. 7. 2010

Poznámka autorky ivulinka

Tento koláč z cukety se v naší rodině peče jako jediný moučník připravovaný z cukety. Vždycky si na něm pochutná celá rodina především proto, že je krásně vláčný. Někdy koláč pomažeme jen marmeládou a posypeme kokosovou moučkou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketové řezy se zakysanou smetanou

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BPmW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketové řezy se zakysanou smetanou

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BPmW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (112)

:-)<3:yes::yes: Starý a moc dobrý recept, který je stále oblíbený. :-K

Výborný

Moanka: Děkuji:-K, jsem ráda, že vás recept nezklamal a že vám chutná:-K

Výborné řezy! :yes: Neváhala jsem a upekla rovnou z celé dávky. <3 Zatím všem chutná. ;-) Mizí rychle. :-D
Děkuji za recept, zajisté nedělám naposledy… :-8 :-K

ivulinka: chtěla jsem se zeptat, jestli se cuketa opravdu vymačkává? 31.8.2019 je v komentářích napsáno že ne, ale v postupu to uvedeno je....za mě bych také nevymačkávala....tak jak? ráda bych upekla...možná proto se to některým nepovedlo...

Opravdu 1 lžíce oleje? Našla jsem recept kde je o 50g méně mouky a 200ml oleje a další kde je 150ml oleje na 350g mouky, cukety stejně a taky hodně chválený. Který si tedy vybrat...

Výborná, vláčná, všem moc chutnala:-)

Moc chválím, je to vynikající.

Napodruhé se povedly podstatně líp - viz foto. Smetanu doporučuji po natření na řezy hodně vychladit - podávala jsem až po 24 hodinách a bylo to fajn.

Řezy nebyly tak vláčné, jak se podařilo autorce a mnohým z vás, ale to tolik nevadilo . Měla jsem problém s tím, že mi zakysanka po nakrájení dílků stékala . Příště bych zkusila buď smíchat s trochou tvarohu anebo přidat ztužovač do šlehačky. Rozhodně to nevzdám, řezy byly chuťově příjemné.

Sbíhají se mi sliny, už když čtu suroviny, cukr nahradím stéviovým cukrem, jsem diabetik a bílou mouku mohu nahradit jinou. Každopádně to musí být bašta a moje chuťová představivost přímo šílí.

Geryyy: děkuji:-K

Buchtu jsem upekla už myslím po druhé a opět se povedla. Pekáč používám vel 26x40cm. Dovolila jsem si přidat foto. Mkc nám chutnal.:-Q Jen jsem dala 200g cukru.. A bohatě to stačilo. :yes:

citronek: to je dobrá hláška s těmi popelaři. To budu používat. Ale k tomuto receptu se vůbec nehodí. :no:

Peču 46 let,ale tohle??No zítra jedou popeláři tak pojede s nimi.:-((

Eja57: je moc dobra,jen korpus je proste tuhej, jakoby gumovej :-O

marepavla: na fotce vypadá moc pěkně:yes: co se Ti konkrétně nezdá?

No nevim, pecu casto, tak vim co a jak, ted jak se pres noc prolezela je lepsi, ale neni to ono :-(( foto jsem pridala. :-)

marepavla: Pavli, to mě moc mrzí, že se ti koláč nepovedl. Napadá mě snad jen to, že vajíčka nebyla dostatečně vyšlehaná. Mrkni do komentářů, většina kuchařů, kdo upekl, si recept chválil a na fotkách od ostatních vypadá nadýchaně, nezlob se, chyba v receptu asi nebude:-K

Eja57: děkuji za důvěru :-K

marepavla: víc oleje by to asi nevyřešilo...opravdu jsi našlehala vejce s cukrem a olejem do nadýchané pěny? musí to být fakt pěna, ne jen chvíli šlehat...recepty Ivulinky fungují, problém nebude v receptu...ještě mi napadá málo kvalitní cuketa, myslím trochu vyschlá....

tak nevim ale mam testo pekne gumove, nejspis lzice oleje je malo ;-( jsem z toho smutna

uz se pece,pak napisi jaka je :)
:-)

SilvaSakasi: nikdy jsem cuketu nevymackavala, jinak bych se o tom v receptu zminila.

Cuketa se vymačkává? Nebo jí mám dát tak, jak jí nastrouhám? Pokud je třeba cuketu vymačkat, je váha uvedená v receptu před, nebo až po vymačkání? Děkuji za odpověď.

kolik prosim oleje? dekuji

b. gajdosova: Recept opravdu vyzkoušejte, je totiž výborný. U nás velmi oblíbený.

Zobrazit starší odpověď

Výborný recept, dobře se dělá a ještě lépe jí. Nedělního večera se nedočkala. Děkuju!! :-K

pshulis: a já také děkuji:-K

EVA CHYTILOVÁ 20. 9. 2017 13:46
Ivi, Váš recept je opravdu super. nedělám už nic jiného...... Děkuji:-:-K

EVA CHYTILOVÁ: moc Vám děkuji, Evičko:-K

Včera jsem upekla,nemá chybu,moc jsme si pochutnali.koláč jsem posypala strouhanou margotkou a cukru jsem dala 200g.:-K:yes::yes::yes:

Elina: mám radost, že vám buchta chutnala a děkuji za pochvalný komentík:-K

Emília Nováková 13. 8. 2017 14:25
Dobrý den. Tak jsem dnes upekla koláč s cuketou, podle vašeho receptu a musím říct, že nemá chybu. Moc nám chutná.:-):-):-)

Emília Nováková: děkuji, že jste vyzkoušela:-K

Zdravim, cuketu mám nastrouhat i s tou "dužinou"? nebude to těsto moc řidké? Děkuji

Petra B.: pokud je cuketa hodne mlada, tak nastrouhat celou, jinak podelne rozkrojit a vydlabat lzici;-)

dana daněk. 5. 7. 2017 20:19
Supr koláč.Děkuji za receptík.

Teď jsme ho dodělala , pekla jsem na pekáči velikost 40x26cm, a stačilo to, je moc dobrý , takový šťavnatý, těsto není suché, což je perfektní.:yes:

Eva Baboráková 17. 9. 2016 11:25
bylo by dobré napsat rozměr plechu ;-(

No nakonec jsem to pocukrovala a bylo to lepší. U druhé várky hostů jsem to před servírováním zapomněla pocukrovat a taky to snědli. Stáhnout stěrkou by to nešlo, bylo by to zašpiněné od marmelády. Ale nakonec to dobře dopadlo, aspoň to nebylo pro chlapy sladké :-)

Zapomnela jsem dosladit smetany vanilkovym cukrem a je to dost kysele....:-// kdybych to zkusila pocukrovat cukrem moucka? Zkazim to uplne?

Tynaja: to je mi líto, že jsi zakysanku zapomněla osladit, nicméně, kdyby se tohle stalo mně, tak bych buď všechnu zakysanku z koláče stáhla stěrkou do misky a osladila, anebo bych bohatě posypala moučkovým cukrem;-)

Ba.rush.ka 31. 10. 2015 13:03
Dneska jsem pekla a FAKT BOŽSKÁ to se nedá srovnat s něčím jiným, sice trošku více cukru, ale to je jenom drobnost. :yes::yes::-p:-p

Dneska upečeno s velkým úspěchem. Dala jsem tam jen polovinu uvedené dávky cukru a mohlo být i malinko méně, ale jsou výborné. Děkuji za recept.

Recept chválím, jen množství cukru jsem si upravila podle sebe a nahoru nastrouhala hořkou čokoládu. Chutnaly. ;-)

Velmi výborná buchta :yes:.

Upekla jsem a musím pochválit, je to vážně moc dobré a i hezky to vypadá. Ale jen toho cukru je tam moc. já dala jen 200 g a stejně to bylo na nás moc sladké :-p Ale příště upeču zase :-)

jarka skrobakova: děkuji za pochvalu a za báječné fotky, které se rozhodně mazat nebudou:-!
Jsem ráda, že vás doma recept nezklamal:-K

Ivulinko, upečeno, snězeno a pochváleno. Posílám bodík č. 59 a dovolila jsem si poslat foto, vymažu pokud bude vadit. :yes::yes::-K:-p:-p:-p;-)

Vyzkoušeno...super buchta! jen teho cukru stačí dát tak ze 100g či méně...jinak doporučuji opravdu výborý to je (bylo):-)

Taktže si píšu, na příští týden;-);-):-p:-p:yes::yes::yes:

rebeka:Nadi, vypadají božsky s tím hnědým nádechem, já je dělala v týdnu a zmizly rychlostí blesku:-)

rebeka: Nadi máš ho jak malovaný, to musím vyzkoušet :-K:-p:-p

ivulinka: dnes opět, jenom jsem neměla ( jak trestuhodné:-//:-D ) krupicový cukr, tak jsem dala tmavý třtinový, má to malinko karamelovou příchuť, a opět skvělé:yes::yes: ještě jednou díky za supr recept a foto jako důkaz;-):-)

Coleta: moc děkuji za přízeň:-K

Ivulinko, musím Vás velmi pochválit. Je to nejlepší buchta z cukety, osvěžující, lahodná. Už jí peču 3 rok, vždy několikrát, doma se mi toho můžou ujíst, manžel i rodiče. Jen přidávm do těsta trochu citronové kůry. Pro ty kdo váhají vyzkoušet, tak opravdu velmi dopoučuji, nejsou to "vyhozené" suroviny. Některé recepty mají plno kladných bodů a komentářů a když to vyzkoušíte, nestojí to za nic. Tady ten recept Vás nezklame!

Jen na doplnění, doporučuji dát cukru tak 25 dkg, ale záleží, jak kdo má rád sladké. Džem pikantní malinový, rybízový a buchta je nelpeší druhý den z lednice, zakysanka prostoupí do těsta a je to sověžující a velmi jedlé.

Řezy jsou výborné a navíc luxusně vypadají. :yes::-) Ani nejsou náročné na přípravu. :-D

Milá ivulinko, dnes jsem dělala tyto řezy. Už jsem je dělala kdysi a dnes jsem si je zopakovala a opět moučník nezklamal. Moc za něj děkuji.
Dovolila jsem si recept zveřejnit na svých stránkách s odkazem.

martininakuchyne.blogspot.cz/

Méďa Béďa 23. 8. 2012 12:13
Úžasné, pečeme je podle tohoto receptu již druhým rokem. Pouze dáváme méně cukru. Je to nejlepší letní buchta z cuketa a druhý den je mňamózní.

Výborné :-p:yes: +49

rebeka: moc děkuji za pochvalu a za skvělé fotečky.
Jsem ráda, že jsi na můj recept nezapoměla ani po roce:-K

Moc dobrý:-p:yes:

skoro po roce se pachatel vrací... ne na místo činu:-D, ale k tomuto skvělému, rychlému a lahodnému moučníčku;-)
tentokrát jsem se přesně držela originálu.. nooo, dobrota úžasná za pár peněz;-):yes::yes:
Ivuli, opětovné díky a krásnou dovolenou:-K:-)

Hotovo upečeno a také vyzkoušeno ;-). Je to dobrota. Nechala jsem ji v lednici vychladit a je vynikající :-p. Posílám bodík:yes:

výborná, díky za recept

Tak dneska jsem udělala a buchtička je to dobrá.. ale stráášně sladkáá..:-S příště určitě uberu polovinu cukru.

Dnes jsem upekla a chutnaly všem. Jen jsem neměla doma kaštany, tak jsem použila tatranku. Posílám bodík.

Tématické fráze:
cuketová buchta se zakysanou smetanou, buchta z cukety se zakysanou smetanou, cuketové recepty, cuketová buchta s ovocem, cuketové moučníky, nejlepší buchta z cukety, míša řezy z cukety, cuketové míša řezy, cuketové buchty, cuketový koláč se zakysanou smetanou, cuketová marmeláda, koláč z cukety se zakysanou smetanou, nejlepší cuketové recepty, cuketový řez, cuketová buchta s kysanou smetanou, ananasové řezy se zakysanou, cuketa se smetanou, buchta z cukyny, cuketové řezy s tvarohem, výborná cuketová buchta se zakysanou smetanou

Suroviny:
vejce, cukr krupice, olej, cuketa, mouka polohrubá, prášek do pečiva, tuk, mouka hrubá, marmeláda rybízová, smetana zakysaná, cukr vanilkový, tyčinka čokoládová

Přidat fotografie receptu