Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kandovaná dýně

Hledáte způsob, jak zužitkovat přebytky dýní a a máte rádi sladkosti? Pak máme recept přímo pro vás! Výroba sice zabere pár dní, ale máte pak dobrotu na celou zimu. Kandovaná dýně je skvělou pochoutkou a potěší i jako jedlý dárek.

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby odležení

45 min (25 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 338 kJ /
1 754 kcal
Bílkoviny11,00 g
Tuky2,00 g
Vláknina30,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy410,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 1. den
Smícháním 330 ml octu s 1 litrem vody vyrobíme octovou vodu. Dýni umyjeme, oloupeme a dužinu nakrájíme na kousky o velikosti asi 2x2 cm. Zalijeme octovou vodou a necháme stát 24 hodin. Krok 2: 2. den
Octovou vodu slijeme a dýni zvážíme.
Na 1 kg dýně použijeme 350 g cukru krupice nebo krystal, promícháme a zase necháme 24 hodin odstát. Krok 3: 3. den
Dýni uvaříme do sklovita, ale dáváme pozor, aby nebyla příliš měkká. Pak slijeme šťávu a necháme opět stát 24 hodin. Šťávu, nevyléváme, uchováme v lednici. Krok 4: 4. den
Na dýni nalijeme odloženou šťávu a 3 minuty povaříme. Dýni scedíme a necháme řádně okapat. Pak ji v jedné vrstvě rozložíme na pečicí papír a necháme asi 14 dní schnout na plechu či mřížce. Je nutné ji občas otočit. Pokud sušíme v sušičce není třeba dýni obracet, ale je dobré prohazovat plata, aby se dýně rovnoměrně prosušila. Krok 5: Usušenou dýni lehce obalíme v moučkovém cukru, do kterého jsme přidali vanilkový cukr, dáme do sklenic a povážeme celofánem.

TIP: Kandovaná dýně do moučníků i k mlsání

Zveřejněno 18. 7. 2010

Poznámka autorky yanull

Viděla jsem tu recept na dýňový kompot, tak jsem si vzpomněla na tento způsob zpracování a v předstihu ho nabízím k případné realizaci. I když je to práce na více dní, není to složité a vynaložené úsilí se určitě vyplatí. Když část usušené dýně místo cukru namočíte do čokolády, máte dobrůtku přímo k sežrání.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kandovaná dýně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Yy9W

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kandovaná dýně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Yy9W

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

Zdeňka: Dyne se jen uvede do varu a vypne. Opakovat 3 dny po sobe. Je zbytecne dyni vyndavat z nalevu a znovu ji tam davat. Vodu nepridavat! Varit jen v malem mnozstvi ve vice nadobach, max. 1/2 kg v jedne. Nez se prohreje vetsi hrnec a navic michanim se dyne rozvaruje! Osvedcilo se mi misto vody pouzit ananasovy dzus. Hezky den :-)

Recept jsem vyzkoušel a nedoporučuji - po vysušení je stále cítit v chuti ocet.Raději volte citron

Dělám takto: 1kg dýně krájené na kousky
3 citróny (šťáva)
30 dkg cukru
Na 24 hodin namočit. Pak přecedit, šťávu vypijeme. A suším v sušičce. (Neotírám jen tak naházím do sušičky).Loni mi ani do pečení nezbylo. Rodina mi ji snědla jen tak. Letos musím udělat víc

Ten recept znám už dlouho, ale na vaření dávám méně cukru, tak 25 dg:-K

:yes: jde to sušit i v troubě, když nemám sušičku a není sluníčko?:-)

Dara11: Určitě to v troubě sušit jde, pokud nemáte horkovzduch, můžete mezi pod dvířka dát kousek dřívka nebo špejle, aby snadněji odcházela pára. :-K

Namočené v čokoládě - VYNIKAJÍCÍ :-K :yes:

Jak je to s tím vařením? Musela jsem opakovaně dolívat vodu, protože se vypařovala velice rychle a pak to spíš karamelizovalo a hrozilo připálení..má to tak být nebo tam přidaná voda nepatří?
:-S

jitka:Určitě to je dobrůtka, ale zdravé mlsání, to tedy promiťe, ale je to samý cukr, to už zdravé ani moc není ;-)

ahoj jedla jsem u známé a nemá chybu, jen se chci zepat jak to sušit v sušce?

loni jsem podle receptu zkusila,je výborná,používám do štrůdlu místo rozinek a pro děti jako zdravé mlsání:-D

Michal:Michale, děkuji za komentář, každý takový je vítaný. Recept jsem vložila tak, jak jsem ho dostala a také vyzkoušela, osobně nevím, jak mám "přepočítat" ocet na citrony, ale zde Ti opravdu nic nebrání v tom, abys sám svůj vlastní recept s jednoduchou recepturou vložil, myslím, že ho tu všichni rádi uvítají:-K.

Trochu nechapu, proc tam vsichni valite ten ocet. Chapu nase babicky, kdyz citrony vubec nebyly nebo byly drahe. Dalsi vec je, ze temer nikdo nepouziva klasickou kandovaci proceduru. Tedy povarit do mekka s cukrem, slit a postupne pridavat cukr a znovu zalivat ale uz za studena. To cele 5-6x. Ja to tak dela u orechu. Musim priznat, ze jsem asi po roce nasel sklenici s orechy z orechovky, ktere jsem zalil silne cukrovym roztokem. Stacilo ususit a byla to mnamka. Jednoducha receptura.

yanull:Tip: usušenou dýni jsem zchladila, namočila jsem ji do čokolády, nechala ji. Nikdo nepoznal, že to byla dýně.Do šťávy ze 3.dne jsem přidala ananas. nebo rumovou trestˇ, jen s citem a 4. den použila k vaření.Sušila jsem ji na sluníčku!
Loni nebylo co kandovat, letos jdu na to. Všichni chtějí dýni, tak budu mít co dělat, mám 3 velké ks.:-8

Dobrý den, a na jak dlouho se to suší v sušičce a na jaký stupeň? Zůstane pak dýně vláčná nebo spíš křápavá? :) děkuji Lenka

Dobrý den, jsem právě ve fázi: 2. den, shruba po 12 hod. V kastrólu ale není krom lžičky na dně žádná tekutina. Vytvoří se nebo mám dýni před vařením raději trošku podlít? Měli jsme oranžovou dýni od známé. Druh bohužel nevím. Děkuji

Výborná pochoutka,není moc sladká,což mi vyhovuje.:-K

Janko,tento recept je tu jak na objednávku:-D:yes:já dávám dýni do "cvibaku"to je specialita mojí tchýně a její mámy(rodinný recept),který manža zbožňuje:-p dělala jsem ji tak nějak divně:-Dtoto se mi líbí,proto si ho ukládám a bodík ti posílám:yes::-K

Kdyz bude dyne, rozhodne vyzkousim, zatim posilam 4. bod a ukladam. :yes::-K

Dýňový kompot občas dělávám a toto opravdu zkusím také, pokud nějakou dýni seženu.:yes:+2

Jani, díky, ukládám si to a pokud nějaká dýně bude, určitě to vyzkouším.;-) Možná si ji seženu i jinak, u nás to bez dýně nejde:-!:-)):-D

Jani, ta dýně už se pak vaří 3.den s cukrem jen ve své vlastní šťávě, žádná další voda se tam nepřidává. Nevím, jestli je to bomba recept, ale mám ho už spoustu let a komu jsem ho dala, tak nelitoval. Snad ho také někdo tady využije. Ta dýně se pak může dávat do vánoček, mazanců, biskupského chlebíčku, perníku, marokánků nebo jen tak zobat. Ono jí obvykle moc nezůstane. Já když jsem ještě neměla sušičku, tak už nebylo jeden rok co obalovat. Kdo šel kolem, tak si při sušení zobnul a bylo po dýni. Tak před tím už také raději varuji. ;-):-)

Jani, to je bomba recept. Jen se zeptám, když tu dýni naložíš do cukru a druhý den vaříš, myslíš tím i s tím cukrem? To asi taky pustí nějakou šťávu, že? Abys rozuměla, čtu to dokola, je to v cukru, pak se to zalije nějakým množstvím vody a vaří..rozumím tomu dobře?

Tématické fráze:
sušená dýně, sušení dyně, sušená dýně recept, dýně recepty, zpracování dýně, recept na kandovanou dyni, jak sušit dýni, sušená dýně v sušičce, sušené dyně, jak usušit dýni, sušení dýně v sušičce, dýně sušená, recept na sušenou dýni, dýňě zpracování, recepty na zpracování dýně, sušená dýně nejlepší recept, dýně, dýně a její zpracování, dýně v cukru, jak se suší dyně

Suroviny:
dýně, ocet, cukr krupice, cukr moučkový, cukr vanilkový

Přidat fotografie receptu