Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené kuře

Pečené kuře je klasika nedělních obědů - ale klidně ho připravte jen tak! Z jednoho kousku pečeného kuřete totiž vyrobíte několik různých jídel, třeba sendviče na druhý den. Maso podávejte se šťouchanými bramborami nebo s rýží.

Hodnocení receptu je 4,7 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka

Snadný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 90 min

105 min (15 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 392 kJ /
2 006 kcal
Bílkoviny6,37 g
Tuky205,62 g
Vláknina16,52 g
Cholesterol 638 mg
Sodík 27 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy29,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pekáč s víkem vymažeme sádlem nebo máslem. Zbytek tuku položíme do pekáče. Očištěné kuře nebo kuřecí čtvrtky osolíme ze všech stran a rozložíme na tuku v pekáči. Krok 2: Trochu podlijeme vodou, přidáme nakrájenou slaninu a dáme do trouby. Pečeme při 170 °C asi 30 minut. Krok 3: Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 4: Po půlhodině pečení přisypeme ke kuřeti pokrájený česnek, aby byl po celé ploše pekáče, podlijeme a dáme zpět péct. Krok 5: Po čase pak přidáme nakrájenou cibuli pod maso, kuře posypeme grilovacím kořením a ještě dopékáme. Krok 6: Doba pečení je závislá na velikostí kousků a na teplotě pečení, ideálně péct cca 1,5 hodiny. Před koncem pečení odklopíme vrch pekáče, aby byla kůrka křupavá. Krok 7: Jako příloha mohou být brambory, kaše, hranolky z trouby a nebo bramborové knedlíky.

TIP: Jak správně upéct kuře, aby mělo křupavou kůžičku, ale vevnitř zůstalo šťavnaté?

Zveřejněno 20. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené kuře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pp6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené kuře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pp6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (37)

Nedávám tolik másla, stačí kousek. Cibule a česnek nic nepokazí.

jifdeda: cokoli co má poklici - i třeba dva pekáčky, jeden jako poklice...ale opravdu bych ubrala máslo, jak se píše i v diskuzi, ideálně jen nastrkat jemné plátky pod kůži hlavně na prsou...

Chtěl jsem vyzkoušet tento recept, ale dostal jsem se k radě, že mám dát kuře do dušáku a to nevím co to je, takže jsem skončil.;-(

Másla také tolik nedávám,ale kuře je dobré namočit přes noc do hodně osolené vody!!!Pak je jiná chuť masa. Ale před pečením se nemusí tolik solit, jen posypat kořením, nebo jak je kdo zvyklý. Máslo je dobré dát také na pár míst pod kůži.Pak už ho opravdu jen trochu podlévám vodou.

Cibule ani česnek nejsou na škodu

Já bych tedy také 250g másla na jedno kuře nedala;-), ale proti gustu...

zuzana:Vy asi jíte jenom petržel a jiné bliva...y. Já bych ten recept zkusila,takto nádherně vypečené domácí kuřátko musí být přeci dobré. A máslo mě nechává v klidu ,takhle dělám Stroganoff taky tam je 400 g másla a je to dobré !;-) Máslo přece jídlo nemuže pokazit,a že jsem tak smělá, čím už jste sem přispěla ,k ozdravení českého jídelního lístku ?:-//

celé maslo? no tě bůh,docela by bylo dobré,se stim jídlem vyfotit aby jsme věděli co nás čeká,když budeme jíst taková tučná jídla....no hnus, pak nemáme být první v rakovině tlustého střeva a jiných nemocí,když jsou češi stále co se výživy týče zabržděný a natvrdlý.

jitka nemeckova:Paní Němečková, pokud si kuřata kupujete v obchodě, dostáváte do sebe to největší svinstvo. Kuře musí dorůst jateční váhy za několik málo týdnů. Celou tu dobu je natěsnané na malém prostoru a žere a žere. Jistě dostává hromadu růstových hormonů a také antibiotika. A možná další svinstva...:-O. Ví Bůh odkud vlastně ta kuřata pocházejí. V některých částech světa se tyto věci nezajímají. Hlavně, že to "sype". Hlavně, že výživoví poradci doporučují bílé maso! Cena biokuřete? Doporučuji krůtí maso...:-)!

Matrix40: "Tak že opravdu radši kruti maso,..."
No a co vám dává jistotu, že morák z velkochovu je něco jiného než kuřecí brojler z téhož?;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

ja nejsem moc dobry kuchar tak si necham poradit kure uz jsem dela nekolikrat a nebylo to jako od mamy ktera uz bohuzel neni tak to zkusim udelat a uvidimeSeznam.cz

bez másla to nejde má svoji chuť a je lepší jako olej. A těm co se to nelíbí, tak ať si nechaj poznámku pro sebe, jeden takový recept neublíží ani jim. Jo a pokud jste z velkoměsta víc vám ublíží vzduch, který dýcháte než máslo.

Ríša: tak proč sem lezeš , joudo ??

Miluna Hruška: a nebo běháš kolem vodárny, co? to je krutý trest za mlsotu:-D:-D

Miluna Hruška 4. 3. 2013 19:14
a já tam vždycky prdnu čtvrtku másla,no co zbožnuju pak když plavou brambory v tom tuku...druhý den zase hodinu a půl plavu v podolí já..:)))

Ja pro chut dam tri ctyri platky dobreho speku na chut.Maslo jen na brambory.

Ludek Ryba:překlep nebo fakt s knedlí- není to suché jedině zelí k tomu no každý má jinou chuť

Tomáš V. 15. 9. 2012 14:16
Lidi, klid s tím máslem. Tak, jak to stojí v receptu, vaří klasický Čech, který pak zatěžuje zdravotní systém takovými nesmyslnými onemocněními jako je cukrovka, nadváha nebo oběhové problémy, aby pak předčasně ulevil důchodovému systému ...:). Když je kuře macaté, nedám tam vůbec žádný tuk, jen koření a vodu. Tuk se vypeče a je ho dostatek. Jinak mi ale recept pomohl po procesní stránce - co, jak, kolik stupňů, na jak dlouho... Zdravím, Tomáš

Mně tedy na jedno kuře přijde kostka másla a ještě kousek špeku taky šílené! :-O Pečené kuře se přeci v troubě samo o sobě zbaví svého tuku, z čehož je pak ten omastek. ;-)

Simona Kucerova: Toho masla je tam zatracene dost! Kure je uz samo o sobe mastny jako prase a jeste kostku masla do toho??? sebevrazda! Ja zadne maslo nedavam a jen co se vypece z kurete, tak to plave v omastku.....cesi se proste nezaprou :-) ;-)

mirek valtera 20. 5. 2012 09:52
za chvilku peču kuře, chtěl jsem vědět teplotu, zkusím 180C. Chci ho mít do hodiny. Ahoj:-8

děda Laďa 9. 5. 2012 22:13
http://www.toprecepty.cz/recept/1341-pecene-kure másla sotva čtvrtku, lehce špíčku, trochu kořeníčka, hodinu péct při 175° přiklopené, poté obrátit a dopékat ještě půl hodiny odklopené maximálně podlévat :-) příloha rýže, zelenina, pivo, víno cokoliv :)

jsem v anglii a dojedou mi 2 hladove krky z dostihu a v lednici jen kure ....tak to zkousim ale bez speku.snad sem tam toho cesneku nedala moc:-/budou to mit s ryzi bo jsem lina naskrabat brambory :D snad jeste nejsem tak leva abych neupekla kure :D dik za recepthttp://www.toprecepty.cz/recept/1341-pecene-kure/

Kuře přeci upeče každý jouda:yes:

J&R Kuchaři 6. 7. 2011 09:48
Mno, tak mi to zkoušíme s pár plátky másla. Tak uvidíme jak to bude chutnat!!!! :-D (Pak k tomu našemu pečení přihodíme pár brambor). Přejeme DOBROU CHUŤ!!!! :-D

Marta Krutá 25. 6. 2011 16:38
Milan Kouhout:No,paráda!do bude dobrota:-)

Milan Kouhout 25. 6. 2011 16:36
Dneska dělám kuře,tak jsem zvědavěj,jak bude chutnat:-D.omeju,nasolím,nacpu ho máslem,česnekem,cibulí,slaninou a dám péct do vyplé trouby na 8hodin:-p

jitka nemeckova 12. 4. 2011 17:29
Tuk neni dobrej tolik cholesterolu neee,to je spatny.Ja jim kure 3 do tydne,protoze je dietni ale to sadlo blee.Trosku masla jo aby byla kuze krupava ;-)

Já nedávám žádný tuk, jen okořením, podliji vodou,cibuli dávám nám to s ní chutná někdy přidám i česnek;-):-K
Zdá se mi,že toho tuku je tam opravdu mnoho a zbytečně.

1 máslo, sádlo a ještě kousek špeku? Není tam toho tuku nějak moc?? Dávám 3 plátky másla, takže mi to dělá tak 20 max. 30g víc ne a je to akorát. Cibule - pro mě zbytečná věc. Dávám jen trochu mletý papriky pro barvu, koření na kuře a podlejvám vodou, popř. až 2 stroužky česneku. Pokud je kuře "suchý", tak bych nedávala hranolky ani rýži, ale brambory, popř. tu kaši. Pokud je omáčky dost, tak dávám hranolky nebo rýži.

Já si také myslím,že je tam mnoho tuku, já dávám kuře jen na vodu a pak pár plátečků másla na kůrčičku a je také výborné!:-))

schmid jindřich 14. 10. 2010 08:02
já dnes dělám kuře,ale nechápu tu cibuli a tolik másla,ale možná to vyzkoušín,nemusí to být špatné,dík za radu !!!:-))

Nedělala bych to tak složitě :-) Já jsem zvyklá péct kuře tak, že ho naporcuju, do pekáče dám olej, na něj nasolené kuře, posypu kmínem, popř. ještě sladkou paprikou, navrch dám pár plátků másla, zakryju a dám péct. Asi po hodině pečení kuře vytáhnu, poleju vypečeným tukem ať není suché a odkryté dopékám ještě max. půl hoďky, dokud není kůžička hezky křupavá. Žádná slanina, žádná cibule, žádný česnek. Nejraději to máme s rýží + samozřejmě zeleninová obloha :-p ;-)

No, másla bych tolik nedala, snad jen pár plátečků;-)

Proč tam dáváš to máslo!

:-((:-))S bramborovým knedlíkem výborné, ale nevím co tomu řekne moje dna.

Tématické fráze:
kure, kuře recepty, pečení kuřete, jak upéct kuře, recept na kuře, pečeme kure, recepty na kure, kuře v troube, doba pečení kuřete, kuře pečene v troube, kure recept, kuře recept, recepty kuře, recept kure, kuře pečené v troubě recept, pečené kuřecí čtvrtky, jak dlouho peceme kure, pečení kuřete v troubě, nejlepší pečené kuře na světě, top recepty kuřeci

Suroviny:
kuře, máslo, špek, česnek, cibule, koření grilovací, sůl

Přidat fotografie receptu