Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Banánový džem

Pokud máte doma přebytek banánů, které začínají být přezrálé, zkuste z nich připravit tuto netradiční marmeládu. Marmeláda ovoněná trochou hřebíčku a rumu chutná skvěle. K banánům můžete pro zvýraznění chuti přidat i meruňky nebo broskve.

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 446 kJ /
3 931 kcal
Bílkoviny12,13 g
Tuky3,33 g
Vláknina30,67 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 20 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy951,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Banány oloupeme, zbavíme vláken, pokrájíme, zalijeme litrem vody a pomalu vaříme do zhoustnutí. Krok 2: Pak přidáme cukr, citronovou šťávu a hřebíček. Krok 3: Znovu vše uvedeme do varu a hned plníme do nahřátých, dobře umytých skleniček, nejlépe velikosti jako jsou od dětské výživy. Krok 4: Do každé skleničky dáme nahoru 1-2 lžičky rumu, otřeme hrdla, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Krok 5: Po vychladnutí uložíme do chladna.

TIP: Jak upéct banánový chlebíček

Zveřejněno 25. 7. 2010

Poznámka autorky yanull

Tento džem hezky voní a chutná přímo exoticky. Hodí se na palačinky, jako příchuť do bílých jogurtů, na opečené tousty i na chleba nebo pečivo s máslem.

V diskuzi jsem viděla poptávku po netradičních marmeládách, tak jsem šla do svých kuchařských zápisků a tento recept sem vkládám, třeba přijde vhod více lidem.

Nebála bych se zkombinovat banány s meruňkami nebo ještě lépe s broskvemi, protože ty jsou měkčí. Meruňky bych před vařením pomlela nebo rozmixovala a broskve bych dala bez slupky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Banánový džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mYz3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Banánový džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mYz3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (25)

Recept se mi líbil, nikdy jsem nic podobného nevyráběla, tak jsem dnes zkusila. Banánů bylo dost, připravila jsem podle receptu. Myslím, že 1l vody bylo příliš, příště uberu. Vyšel mi celkem dobrý džem, ale nevýrazný, fádní. Přidala jsem šťávu ještě z jednoho citronu, přihodila pár borůvek a nakrájela jedno jablíčko. Chuť se zvýraznila a je to skvělý výsledek ! Děkuju za recept, ukládám a budu vařit každý rok!!:
yes:<3

Jana Moravová 17. 12. 2017 22:43
mám hotový <3 je vynikající použila jsem ho na vánočni pudinkové cukroví :yes:

Tak dnes jsem tento džem zalchymistovala, jen jsem si ho trošku upravila.
Měla jsem asi jen 900g banánů po oloupání, ty jsem nakrájela, s přidáním šťávy z jednoho citrónu rozvařila s trochou vody. po rozvaření přidala pomletý hřebíček, asi půl kávové lžičky (příště dám méně, je hodně výrazný a třeba přidám i kousek skořice) a pokračovala ve vaření. Částečně jsem rozvar pomixovala a přidala jeden Gelfix 3:1 a poté cukr, kterého jsem dala cca 350g, aby džem nebyl až tak moc sladký (banány byly hodně zralé) a na závěr jsem přišplouchla pořádného panáka rumu z Božkova (rodina bez rumu, rodina bez fantazie :D). A naplnila do skleniček, je jich celkem 6 od malého jihočeského jogurtu. S výsledkem jsem velmi spokojena, džem je chutný, už ho vidím na banánovém dortu nebo palačinkách a rozhodně si tento recept poznamenávám a těmto stránkám díky za inspiraci.
PS: Včera jsem dělala melounový a také nemá chybu, jde o to se jen nebát a zkusit něco, co člověk nedělá tak běžně, a bude překvapen exotickými chutěmi a fajn reakcemi přátel. :-)

mimosa: Pavli, samozřejmě, že nevadí;-), ba naopak :yes:. S cukrem je to tak, že každý má jinou sladivost, já také nemám ráda sladké, džemy a med např.nejím vůbec, ale poslední dobou se mi stává, že cukru musím přisypat. Zdá se mi čím dál více šizený:-/.

mimosa: moc hezké polepky, dík za připomenutí, musím to zrealizovat :yes::yes:

Tak je pokus za mnou-je na můj vkus hodně sladký-příště bych asi ubrala cukr-jinak :yes::-K,foto přidávám,nevadí-li,

a špetku kardamonu

Yanull,díky za radu,domací džemy jsou zkrátka nejlepší:-D:-D:-K

Marie Gardonova:Maruško, nevím, jak moc je džem řídký, myslím si, že to bude tím, že jste kratší dobu vařila a nebo cukrem,kterého jste dala méně, zkuste příště dát trochu cukru želírovacího.Jsem ráda, že vám chutná :-K

Yanull,mám na vás dotaz,džem jsem udělala,ale je nějaký řídký,kde jsem udělala chybu:-?Trochu jsem to rozmixovala.:-S.Dala jsem o trochu míň cukru,ale chuťově je moc dobrý.dávám bodík:yes:

Velmi dobrá ispirace,už mám džem z ananasu tak zkusím i tento :-*

Lenka Ulvr. 17. 7. 2011 18:13
Džem je výborný, využila jsem radu Colomba65 a přidala Gelfix i limetku s citrónem, množství cukru jsem nechala dle návodu Yanuli, ale navíc jsem dala trochu kyseliny citrónové - zdálo se mi, že džem málo želíruje. No a vody jsem nedala litr, ale pouze půl litru.

Jani džem je:-p:-ppřidala jsem foto:yes:+11

Upraveno dle potřeby: Gelfix Dr.Oetker 3:1, bez rumu a hřebíčku. Změna: nastrouhaná kůra z citronu a limetky včetně šťávy z obou plodů.
Moc dobré ;-);-);-).
Vloženo foto;-);-);-)

:-p :yes: :-K

Tak dneska na něj dojde. V práci jsem to už zapíchl a jedu do Kauflandu pro banány kg za 12,90. Rumíček doma je.

Holky, co kdyz nesezenu rum? Bude vadit, kdyz to bude bez nej??

Děvčata, doufám, že si na džemu pochutnáte a vaše rodinka také. Nyní mě ještě napadlo, že by tam místo hřebíčku také možná byla dobrá mletá skořice. Jestli to někdo zkusíte dříve, napište, jaká ta chuť je :-p Děkuji :-K

Já jsem ho dělala ještě v době, kdy jsem tady nebyla zaregistrovaná. Je to hodně zvláštní džem a dětem moc chutná. Taky nám moc chutnal:-p:yes:

Rumíček je opravdu zázračný. S mojí maminkou jsme ho dávali na každou marmeládu a nikdy se nic nekazilo. Pokračuji v této tradici s úspěchem dodnes. :yes: Co se týká zahuštění.. zkusím tedy přesně, jak píšeš. Hned jak kápnu na levné banány půjdou do hrnce a dám vědět.:-)

banany zboznujeme, v receptiku zadne chemikalie, takze :yes: a brzy vyzkousim ( nejspis hned v tydnu) :-D

Magdi a Mirku, jsem ráda, že jsem vám tzv. "kápla" do noty. Tento recept jsem opsala v původním znění z jednoho mého výstřižku, opravdu se tam nedává žádná chemie. Nevím, jestli jako konzervant působí rumíček či hřebíček, ale své jistě zvládne i ten citrón. Já jsem vám navíc nechtěla přidělávat práci, ale když jsme zpracovávali hodně ovoce na džemy a marmelády, tak jsme je pro jistotu nechávali v zavařovacím hrnci přejít varem na 100 st.po dobu 5 minut. A nikdy se nic nezkazilo. Jak s tím naložíte vy, nechávám na vašem uvážení. A děkuji za bodíky. ;-):-K
Magdi a co se týká zahuštění, banány obsahují dost škrobu a také je tam poměrně dost cukru.

To je, Jani, bomba.:-K Díky za inspiraci. Ukládám pro brzké vyzkoušení. Jenom mě udivuje, že tam není na zahuštění ani pektogel ani želírovací cukr... To opravdu takto stačí? :-?

miroslave, jsem ráda, žes našel, cos hledal;-) už se těšíme na fotku, recepty bez fotek jsou tu takové smutné a opuštěné ;-)

No prosím, já věděl, že tu musí být nějaká šikovná kuchařka, která mi poskytne nějaký zajímavý recept a řekl bych, že ten rumíček je daleko lepší konzervant než nějaká chemie. Určitě vyzkoušíme. To si zaslouží bod.

Tématické fráze:
banánový džem, banánový džem recept, bananova marmelada, marmelada z bananu, netradiční marmelády, bananova marmelada recept, dzem z bananu, džemy bez chemie, netradiční džemy, broskvová marmeláda bez chemie, řidký džem, džem banánový, recept na banánový džem, babánový džem, netradiční marmelády recepty, gelfix akce, švestkový džem bez chemie recept, zahustění marmelády, zahuštění džemu, banánová zavařenina

Suroviny:
banán, voda, cukr krupice, koření hřebíček, šťáva citronová, rum

Přidat fotografie receptu